Biscotti er populære småkaker året rundt, og inngår også som en del av julebaksten. Grunnoppskriften er den samme gamle, men jeg har redusert sukkermengden noe - og har i tillegg tilsatt tørkede tranebær. Det er jo tross alt snart jul!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

200 g mandler , grovt hakket
3 eggeplommer
200 g sukker
2 ss (ekte) vaniljesukker (alternativt frøene fra en vaniljestang)
3 eggehviter
1 klype salt
1,5-2 sitroner skallet, gjerne økologiske
400 g hvetemel (ca.)
1.5 ts bakepulver
50 g tørkede tranebær (ca.)

SLIK GJØR DU

Rist mandlene forsiktig i en tørr stekepanne. Riv sitronskallet (kun det gule) med et zesterjern eller lignende.

Skill eggene. Finn frem en vid bolle og rør sammen eggeplommer, sukker og vaniljesukker med en håndmikser eller lignende til den blir litt kremete (den vil være litt kornete på grunn av sukkermengden). Visp eggehvitene stive sammen med saltet, og vend dem forsiktig inn i “eggekremen”, litt av gangen.

Tilsett mandler og revet sitronskall, og rør deretter siktet hvetemel og bakepulver, samt tranebærene, forsiktig inn. Du skal nå ha en ganske fast deig.

Del deigen i 3 emner som du ruller til tykke pølser á 30 cm, og legg dem deretter på et bakepapirkledt stekebrett. Form emnene slik at de blir ca 2 cm høye og ca 6 cm brede. Ta en titt i dette innlegget dersom du vil se bilder som illustrerer dette.

Stek biscottipølsene ved ca 175 grader i ca 30-35 minutter. Ta dem umiddelbart på et skjærebrett og skjær ca 1 cm brede skiver, på skrå. La biscottiene avkjøles på en bakerist. (Alternativt kan du ettersteke dem noen minutter, men det er som regel ikke nødvendig.) Oppbevar biscottiene i tett boks eller glass.

Biscotti dyppes gjerne i kaffekoppen (eller helst en kopp espresso), eller som de også gjør i Italia – nytes til et glass Vin Santo.

Biscotti er holdbare småkaker og godt egnet å gi bort i julegave eller vertinnegave. Noen biscotti oppi en cellofanpose eller i et syltetøyglass, dekorert med et fint bånd, slår alltid an.

Biscotti er en av de mest populære julekakene på bloggen og jeg har tidligere publisert ulike varianter, for eksempel biscotti med sjokoladetrekk, appelsinbiscotti og sjokoladebiscotti. Du finner alle biscottioppskriftene på bloggen samlet her.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei Trine!

  Bra innlegg, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

  Hilsen Magne i VG

 2. Nyter av og gledes ved din matblogg,Trine 🙂 Så estetisk presentert, oversiktlig , og ikke minst et vell av gode oppskrifter og tips. Tusen takk for at du deler og inspirerer!

 3. Fantastisk blogg! Jeg er ofte inne på sidene dine og prøver ut oppskrifter! 🙂 Julebiscottiene ble kjempegode! 🙂

 4. Julebiscottiene ble helt supergode! Brukte grovhakkede mandler, revet appelsinskall og grovhakket mørk sjokolade inne. Nydelig 🙂

 5. Hei Trine!

  Vil bare si at jeg har bakt denne oppskriften noen ganger, men jeg tror det er litt mye mel i forhold til det våte! Jeg får alltid en altfor tørr deig, i forhold til de andre biscottiene du har lagt ut oppskriften til!

  God Jul!
  Hilsen Oda

  1. Jeg har sjekket oppskriften og den ser ut til å stemme. Alle melmengder må imidlertid tas med en klype salt og derfor står det også ca 400 gram hvetemel i oppskriftene. Her er det egg som er det «våte», og siden størrelsen på egg kan variere mye er det også vanskelig å gi helt eksakte mål. Lykke til neste gang!

 6. Nyyydelige julebiscotti! Så gode at jeg og 5-åringen allerede har forsynt oss litt for mye med tanke på at vi skulle gi disse bort;-)

 7. Har prøvd den orginale oppskriften du la ut. Kjempegod!
  Tenkte jeg skulle prøve den med tranebær nå, men jeg finner ikke en butikk som har det inne.
  Har du en butikk du kan anbefale?

 8. Hei Triine, nå har jeg bakt biscotti to ganger 🙂 Begge gangene har deigen blitt altfor «klissete» selv om jeg har brukt anbefalt melmengde. Hvor faste skal den egentlig være? Jeg får maks 33 biscotti, jeg er sikkert for raus med størrelsen, hehe. Super blogg og super kokebok!

 9. Har nettopp bakt biscotti for første gang, men siden det ble en impulsbakst på hytta så brukte jeg limeskall og tørkede blåbær som var det jeg hadde for hånden. Kakene smakte godt, men jeg er ikke helt sikker på om det blir mine favorittjulekaker 🙂 De ble ganske harde, selv om deigen var fin.

 10. Bakte biscotti i dag og tok dem med på italienskkurset i kveld.Læreren, som er fra Firenze, fikk hjemlengsel- de smakte akkurat som mammaen sine 🙂

 11. Hei, gleder meg til å prøve din variant av biscotti! Plan for i morgen. 🙂
  Bare lurer på om du har prøvd å klemme ut saften av sitronene du bruker, og ha dem i deigen også? Har bakt en annen variant før der jeg gjorde det, med hell… Må sikkert justere litt på melmengden, men uansett..?
  Tusen takk for flott inspirerende blogg!

 12. Hei, og tusen takk for alle de supre oppskriftene som gir matglede i vårt hjem! Jeg leser hele tiden på bloggen din og er kjempefornøyd med det meste jeg har prøvd!

  Når det gjelder biscottiene har jeg laget dem en del ganger nå og som noen skriver over må jeg alltid ha i en god del mer mel for at deigen skal kunne rulles og deles osv uten å være for klissete. De ser flotte ut, jeg får rett antall, og smaken er god. Men de er alltid f o r harde! Jeg har smakt flere gang på kaféer som selger nå for å finne ut om de skal være sånn, men de er aldri like harde som mine blir. Har du noen tips til en stakkar som prøver og prøver?;)

  1. Mandler er hovedingrediensen i biscotti, så jeg vil nok heller anbefale deg å finne oppskrift på en annen kjeks som ikke inneholder nøtter/lite nøtter. Lykke til!

   1. Hei. Dei som er allergiske mot nøtter, kan som oftest ete mandler. Mandel er ikkje en nøtt. Har ei datter som er hyper-allergisk mot nøtter, men kan kose seg med biscotti og kransekake. Har også et barnebarn som har melkeallergi og baker biscotti med melange uten melk og soya. Dei blir kjempegod. Har i et krydder Ålesund med salt, då denne melangen er uten salt. Tusen takk for super blogg.

   2. Hei. Dei som er allergiske mot nøtter, kan som oftest ete mandler. Mandel er ikkje en nøtt. Har ei datter som er hyper-allergisk mot nøtter, men kan kose seg med biscotti og kransekake. Tusen takk for super blogg.

 13. Fikk veldig lyst til å bake disse en dag, men hadde ikke sitron og tranebær, så da lager jeg min egen julevariant. Brukte litt hakket mørk sjokolade, 2ts kanel, 1 ts ingefær og 1 ts nellik. Det ble kjempegodt, kom i julestemning med en gang ??

 14. Dette er virkelig verdens beste Biscotti! Blir vellykket hver gang! Men jeg lurer på; ser at du varierer mengden vaniljesukker? Noen ganger skriver du 1ss og andre ganger 2 eller 3ss. Er det tilfeldig? Eller er det noe du har prøvd deg frem til etter hvert?

  1. Ja, dette er verdens beste biscotti! Jeg lærer noe nytt og videreutvikler oppskriftene hele tiden, og du vil derfor kunne oppleve at grunnoppskrifter endres over tid. I dag bruker jeg stort sett vaniljestang i biscottioppskriftene mine.

 15. Hei Trine og takk for super oppskrift, men ett problem: jeg la dem i en isboks (plast) med lokk og etter at de var helt supre og harde i går, er de nå myke! Og nå har jeg selvsagt fått litt panikk, dette skulle være venninne- gaver til jul, kan du hjelpe? Skal ikke kjeks i tett boks?

 16. Dette er virkelig verdens beste biscotti♥️ Og det mener jeg dypt og inderlig.
  Jeg er ordentlig Italiafrelst person, og ingen steder i Italia lager de så gode biscotti.
  Det er blitt en tradisjon å bake «dine» biscotti i heimen, hver jul. Familie og venner elsker dem, og spør alltid om oppskrift.
  G O D ♥️ JUL
  Toni.

 17. Tror deigen min har vært for tørr for mine ble steinharde. Kan ikke bite av de uten å dyppe i kaffe først.?? Hvorfor deles eggene? I andre oppskrifter jeg har sett gjøres ikke dette, og det er fristende å prøve de da det er enklere, men hva gjør forskjellen?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste