LANGTIDSSTEKT KALKUNBRYST MED HVITVINSAUS, OVNSBAKTE ROTGRØNNSAKER OG SØTPOTETMOS

Det er utrolig hvor mye bedre kjøtt blir om det får steke leeeenge på lav varme. Det gjelder også for kalkunbryst, og dette har til og med kost seg i hvitvin under hele steketiden og er rett og slett supersaftig. Hvitvinen er selvsagt et ypperlig grunnlag for en god hvitvinsaus, og sammen med grillede rotgrønnsaker og silkemyk søtpotetmos, er dette rett og slett en høydare! Til 3-4 porsjoner trenger du omtrent:

Kalkunbryst og hvitvinsaus

  • 1 kalkunbryst, ca. 700 g
  • smør til steking
  • friske krydderurter, feks timian, rosmarin og persille
  • 1/4 rød chili, finhakket
  • salt og pepper
  • 2,5 dl hvitvin
  • 1-1,5 dl kremfløte

Ovnsbakte rotgrønnsaker

  • 3 gulrøtter, delt i to på langs
  • 2 persillerøtter, delt i to på langs
  • 1 stor rødløk, i båter
  • olivenolje
  • salt og pepper

Søtpotetmos

  • 1 stor søtpotet, i biter
  • 1 potet, i biter
  • smør
  • eventuelt en fløteskvett (eller melk)
  • salt og pepper

Stek kalkunbrystet i litt smør på alle sider. Gni det deretter inn med friske krydderurter, chili, salt og pepper, og legg det over i et ildfast fat. Stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen av brystet (men pass på at det ikke kommer i kontakt med ben). Hell hvitvin i formen og sett den omtrent midt i ovnen. Stekes ved ca 100 grader (over- og undervarme) til kalkunbrystet har en kjernetemperatur på 65-70 grader. Det tok i underkant av 2 timer i mitt tilfelle.

Pakk kalkunbrystet lett inn i litt aluminiumsfolie og la det hvile i minst 15 minutter, før du skjærer det opp i jevne skiver.

Mens kalkunbrystet hviler siler du stekesjyen og har den oppi en liten kjele. Kok inn væsken til du har ca 1,5 dl væske. Smak til med fløten og eventuelt mere krydder/urter.

Jeg synes det smaker godt med ovnsbakte rotgrønnsaker til denne retten. Vask og skrell grønnsakene og skjær de som angitt ovenfor. Stekes ved 225 grader i 30-40 minutter, eller til grønnsakene er passe møre. Dette kan imidlertid være en utfordring dersom du bare har en stekovn tilgjengelig. Da kan du enten steke ferdig kalkunen først og la den hvile til rotgrønnsakene er ferdigstekt. Eller du kan steke grønnsakene litt i stekepannen frem til kalkunen er ferdigstekt, og la dem få de siste 15 minuttene i stekovnen (gjerne på varmluft).

Som tilbehør smaker det også godt med litt søtpotetmos. Skrell søtpotet og potet, og del opp i jevne biter. Kokes i usaltet vann til grønnsakene er møre. Bruk en stavmikser eller lignende og kjør til en jevn mos. Smak til med litt smør (og eventuelt litt melk/fløte hvis du ønsker en bløtere konsistens), salt og pepper.

Server kalkunskivene med ovnsbakte rotgrønnsaker og søtpotetmos, og topp det hele med noen skjeer av den deilige hvitvinssausen.

Enjoy!


, , , ,

45 Kommentarer

  1. Merete 2. november 2012 at 18:13 #

    Ser kjempegodt ut 🙂 Denne skal prøves!

  2. Nina 4. november 2012 at 19:49 #

    Denne ble testet i dag og var en stor suksess. Takk for oppskriften!

  3. Elvan 5. november 2012 at 22:45 #

    Mmm! Ser ljuvligt ut. 🙂

  4. Janne 18. november 2012 at 15:17 #

    Kjempegodt! Takk for oppskrift 🙂

    • Trine ;) 24. november 2012 at 01:00 #

      Vel bekomme! 🙂

  5. Mirjam 29. desember 2012 at 21:08 #

    Hei hei! Har kjøpt et kalkunbryst på 2,7 kilo. Vet du hvor lang tid jeg bør beregne før det er ferdig? 🙂

    • Trine ;) 5. januar 2013 at 00:37 #

      Nei, det vet jeg dessverre ikke…

  6. Anne 1. januar 2013 at 17:00 #

    Godt Nytt År Trine 😉 Lagde denne retten til nyttårsaften, med en liten endring. Stekte små amadinepoteter sammen med grønnsakene og tilsatte sausen litt soysaus … smask, smask sier jeg bare. Spist rester i dag og kunne nesten ha sleika tallerken når jeg var ferdig. Lagde forresten panna cotta med appelsinsaus til dessert og den er bare så god og fløyesmyk 🙂 Gleder meg til all inspirasjonen i 2013 .. Stå på Trine, mat-Norge klarer seg ikke uten deg 🙂

    • Trine ;) 5. januar 2013 at 00:39 #

      Høres ut som gode kombinasjoner du har valgt du også! Og takk for hyggelig tilbakemelding! 🙂

    • Anne Prestbakmo 31. desember 2015 at 17:54 #

      Hei, i dag, nyttårsaften, lager jeg din variant med småpoteter sammen med grønnsakene, siden mannen ikke er så begeistret for søtpotet. Kalkunbrystet står i ovnen nå. Er veldig spent nå siden her alle her skryter sånn av denne retten 🙂 Hilsen også en Anne.

  7. Lillian 2. januar 2013 at 18:58 #

    Etter å ha brukt denne oppskrifta har jeg for første gang spist saftig kalkun! Lagde din appelsin- og chilisaus til, og det ble et fantastisk måltid! Takk for gode oppskrifter 🙂

    • Trine ;) 5. januar 2013 at 00:40 #

      Dette er også min kalkunfavoritt, og med den samme sausen du serverte til. Godt valg! 🙂

  8. Wenche Petterson 7. januar 2013 at 11:29 #

    Hei Trine.
    Serverte din kalkunfilet til mange gjester nyttårsaften – endelig en saftig kalkun! TIl forrett laget jeg røkelaks og pepperrotkrem med eple og selleri – kjempegodt, og desserten var sitroniskalke med bringebærsaus – fikk mye skryt for den! Takk for en kjempefin blogg!

  9. Rebecca 24. mars 2013 at 20:19 #

    Hei Trine.
    Jeg ønsker å lage denne retten i påsken men har problemer med å finne kalkunbryst uten marinade. Har du et tips om hvilken matkjede jeg finner det i?
    På forhånd takk. Og takk for mange gode oppskrifter:-)
    Mvh Rebecca

    • Trine ;) 25. mars 2013 at 08:57 #

      Har du prøvd Meny?

  10. anne k larsen 10. mai 2013 at 12:23 #

    Tusen takk for matbloggen din, bruker bare den nå, trenger ikke kokebøker lenger. Kalkun retten er supergod, skal gjentaes x flere!!!

  11. Mariann 13. juni 2013 at 14:21 #

    Hei Trine
    Har laget denne kalkunretten flere ganger med stort hell:-) Veldig godt!
    Nå har jeg en brystfilet på 1,7 kg som jeg skal steke på samme måte. Hvor lenge tror du den må steke,- tror du jeg må beregne dobbelt tid i forhold til din oppskrift?
    Ellers tusen takk for en herlig matblogg! Bruker den nesten hver dag:-)

  12. Lise 24. juli 2013 at 14:18 #

    Hvilken vin anbefales til?

    • Trine ;) 27. juli 2013 at 02:09 #

      Ta gjerne med oppskriften og spør på Vinmonopolet. Da får du tips om vin som passer til retten, tilpasset dine egne preferanser. Lykke til! 🙂

  13. A Henriksen 23. desember 2013 at 14:01 #

    Hei,
    hvor mange porsjoner er det beregnet på denne oppskriften ? Eller evt. hvor mange gram beregner man pr. person?

    takk på forhånd og riktig god jul 🙂

  14. Torill 29. desember 2013 at 12:36 #

    Hei Trine 🙂

    Dette så kjempegodt ut, må prøves! Men er det samme hvilken hvitvin en bruker?

    • Trine ;) 29. desember 2013 at 22:58 #

      Ja, her kan du bruke en helt vanlig matvin, men ikke av det dyreste slaget. Kjøp i matvareforretningen eller kjøp på polet (si hva du skal benytte den til) eller bruk vinrester du har til overs.

  15. elianne 29. desember 2013 at 16:09 #

    hvor mange er denne opskriften beregnet på?:)
    Jeg skal lage denne til 12 stk på nyttårsaften og lurer på hvor mye kalkun jeg trenger.
    også om du mente i oppskriften at søtpoteten skulle blendes med en annen type potet?(siden det stod bare potet)?

    takk på forhånd og godt nytt år:)

    • Trine ;) 29. desember 2013 at 22:55 #

      Som det står i oppskriften er den beregnet til omtrent 3 porsjoner (ca. 3-4, alt ettersom hvor stor-/småspiste dere er) .

  16. Mariann 29. desember 2013 at 23:23 #

    Har laget denne mange ganger:-) senest i går med stort hell.- familieselskap hvor alle elsket maten. Aldri hadde de smakt saftigere kalkunbryst:-) jeg brukte litt mer chili, krydret godt med estragon og masse kværnet sort pepper. Langtidstekte med veldig mye mer hvitvin enn det som står i oppskriften,- dette for å få en god base til en fantastisk saus! Stekte 2 bryst hvor hver av de var på ca 1,4 kg. Tusen takk for en super blogg Trine ,- lager masse av dine oppskrifter og det gir meg masse inspirasjon . Ønsker deg et riktig godt nytt år!

  17. Nora 30. desember 2013 at 12:39 #

    Hei! Oppskriften ser fantastisk ut, og jeg skal ut på handletur nå- men vi har ikke vinmonopol her, så lurer på om du har et annet forslag i stedet for vin? Eplejuice? Cider? Skjønner jo at det ikke kan bli helt det samme, men spør likevel jeg!

    • Trine ;) 30. desember 2013 at 21:01 #

      Du kan eventuelt forsøke å bytte ut hvitvinen med eplejuice eller eplecider, eventuelt ta halvparten med eplecider/juice og den andre halvparten med kyllingbuljong/kraft. Tilsett evt 1-2 ts hvitvinseddik hvis du har. Lykke til! Fortell gjerne hvordan det går dersom du går for denne løsningen. (Jeg har forresten en nesten tilsvarende oppskrift i kokeboken med appelsinjuice og kyllingkraft som er veldig god, så jeg tror også kombinasjonen eple/kyllingkraft blir bra.)

  18. merete 30. desember 2013 at 19:48 #

    Hei,
    Tusen takk for mange spennende oppskrifter på bloggen din. Jeg skal prøve oppskriften din, men har kjøpt kalkunfilet. Hva er egentlig forskjellen mellom filet og bryst? Vil den bli like saftig?

    Tusen takk!
    Godt Nyttår!

  19. Norunn 31. desember 2013 at 09:11 #

    Hei, jeg ser at flere har spurt ang steketid tidligere, men prøver meg likevel 😉 Jeg har kjøpt en filet på 1,6 kg, og lurer på hvor lang tid du ville ha beregnet?
    Takk for super matinspirasjon, og så ønsker jeg deg et godt nytt år!

  20. Norunn 2. januar 2014 at 15:56 #

    Hei igjen!

    Det tok ca 3 timer på 100 grader med kalkunfilet på ca 1,6 kg:-) Og det smakte nyydelig:-)

  21. Marit 4. februar 2014 at 20:21 #

    Hei Trine og takk for en fantastisk blogg! Vi bruker oppskrifter herfra flere ganger ukentlig og det gjør planleggingen av ukens meny så utrolig mye mer inspirerende.

    Denne retten lagde jeg i dag, stor suksess. Vi hadde ikke hvitvin, så jeg blandet 2 dl eplejuice og 0,5 dl rødvin. Det ble fantastisk godt, søtsmaken fra eplejuicen stod godt til kalkunkjøttet, som forøvrig ble veldig saftig. 🙂

    • Trine ;) 5. februar 2014 at 08:43 #

      Så bra at det ble vellykket! Eplejuice kan fint benyttes som erstatning til hvitvin. Rødvinen kunne evt ha vært erstattet med litt hvitvinseddik, og da ville du også ha fått en finere farge på sausen din?

  22. Christel 9. september 2014 at 08:28 #

    Laget versjonen du har i kokeboken din som søndagsmiddag til min kjære kokkemor og mannen. Alltid skummelt å lage slike retter til mamsen som er kokk, men denne slo godt ann 🙂 Kjempegod appelsinchilisaus! Føler meg som en god husmor som kan diske opp med slike flotte retter 🙂

  23. Anette 7. desember 2014 at 21:25 #

    Hei! Tenker å prøve meg på denne oppskriften i morgen ,når damene fra jobben kommer på middag. Det står i oppskriften 1 stor søt potet og 1 potet..Dt står ikke noe mer om den vanlige poteten i fremgangsmåten ,men skal dn bare kokes med søtpoteten ?

    • Trine ;) 7. desember 2014 at 21:29 #

      Oppskriften er oppdatert. 🙂

  24. Silje 30. desember 2014 at 18:54 #

    Prøvde meg på langtidsstekt kalkunbryst i hvitvin til foreldre og svigerforeldre, og det slo godt an. Jeg er absolutt ikke flink på kjøkkenet, men dette var knall godt og fikk mye skryt. Gleder meg til å prøve flere av dine oppskrifter 🙂

  25. Mari 31. desember 2014 at 01:53 #

    Hei og takk for fin inspirasjon! Ser du var ivrig på å svare på nøyaktig samme tid i fjor, så legger inn denne med et øøørlite håp om svar før denne skal lages i morgen kveld. Jeg fikk ikke tak i bryst i dag, men noen veldig fine, økologiske og ferske lår av kalkun. Håper å bruke samme fremgangsmåte selv om jeg ikke bruker bryststykket, men det er vel lenger steketid på et lår enn et bryst? Ville du gått for samme ovnstemperatur, og samme kjernetemperatur på kjøttet, men litt lenger steketid om nødvendig?

  26. Helen 8. november 2015 at 14:41 #

    Har prøvd rettet med veldig godt resultat, nå har jeg ved en feil kjøpt kalkun indrefile i stedenfor bryst, vet du om jeg kan bruke dette og få samme gode resultat? Event. et annet godt tips?

  27. Siw Rødland 20. desember 2015 at 12:23 #

    Dette e den beste kalkunen eg noen gang har laget å er ikke noen flink matlager.ntrener råd te en super god dessert til barn og voksne til nytt år hva anbefaler du?

    • Trine ;) 20. desember 2015 at 12:31 #

      Kommer forslag til nyttårsmeny i romjulen. 🙂

  28. Toril 30. desember 2015 at 10:15 #

    Jeg tenkte jeg skulle prøve denne i morgen på nyttårsaften, men på butikken finner jeg bare noen gigantiske kalkunfileter. Det blir vel ikke det samme?

    • Trine ;) 30. desember 2015 at 10:31 #

      Det skal gå bra det så lenge du benytter steketermometer og ellers oppjusterer sausen til den passer til vekten på kalkunfileten. Lykke til!

  29. Signe 3. januar 2016 at 21:35 #

    Jeg laget denne retten på nyttårsaften. Nydelig saftig kalkun, smakfull saus, deilig søtpotetmos og grønnsaker. Tusen takk for fin oppskrift Trine. Uansett hva jeg lager av mat nå, så benytter jeg meg av dine oppskrifter. Det blir alltid bra, gode sammensetninger og smakfulle retter. Tusen takk Trine 🙂

  30. Ann Christin Eri 12. mars 2016 at 20:00 #

    Hei Trine! Denne retten var aldeles nydelig, og kjøttet var altså så mørt. Så å langsteke det var en super ide, da jeg synes at kalkun fort bli tørt. Gode og mette er vi nå! 😉

  31. Anne Berg Derås 26. mars 2016 at 10:57 #

    Ser godt ut og skal prøve den imårrå. Men synd mange steder itj har persillerøtter, for jeg har aldri smakt det ! Takk for ideen og flott meny som vi skal ha til 6 personer. 🙂

Legg igjen en kommentar