Det er utrolig hvor mye bedre kjøtt blir om det får steke leeeenge på lav varme. Det gjelder også for kalkunbryst, og dette har til og med kost seg i hvitvin under hele steketiden og er rett og slett supersaftig. Hvitvinen er selvsagt et ypperlig grunnlag for en god hvitvinsaus, og sammen med ovnsbakte rotgrønnsaker og silkemyk søtpotetmos, er dette rett og slett en høydare!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Kalkunbryst og hvitvinsaus

1 kalkunbryst /kalkunfilet (ca. 750 g)
smør til steking
friske krydderurter , feks timian, rosmarin og persille
1/4-1/2 rød chili , finhakket
salt og pepper
2 1/2 dl hvitvin
2 dl kremfløte (ca.)

Rotgrønnsaker & søtpotetmos

4 gulrøtter , delt i to på langs
2 persillerøtter , delt i to på langs
1 rødløk stor , i båter
olivenolje
1-2 søtpotet , i biter
1-2 potet , i biter
smør
kremfløte eller melk

SLIK GJØR DU

KALKUN & HVITVINSAUS

Stek kalkunbrystet i litt smør på alle sider. Gni det deretter inn med friske krydderurter, chili, salt og pepper, og legg det over i et ildfast fat. Stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen av brystet (men pass på at det ikke kommer i kontakt med ben). Hell hvitvin i formen og sett den omtrent midt i ovnen. Stekes ved 100 grader (over- og undervarme) til kalkunbrystet har en kjernetemperatur på ca. 65 grader. Det tok i underkant av 2 timer i mitt tilfelle.

Legg litt aluminiumsfolie lett over kalkunbrystet og la det hvile i minst 15 minutter, før du skjærer det opp i jevne skiver.

Mens kalkunbrystet hviler siler du stekesjyen og har den oppi en liten kjele. Kok inn væsken til du har ca. 1 1/2 dl væske. Smak til med fløten og eventuelt mere krydder/urter.

OVNSBAKTE ROTGRØNNSAKER

Vask og skrell løk, gulrøtter, persillerot, og del opp som angitt ovenfor. Stekes ved 225 grader i 30-40 minutter, eller til grønnsakene er passe møre. Dette kan imidlertid være en utfordring dersom du bare har en stekovn tilgjengelig. Da kan du enten steke ferdig kalkunen først og la den hvile til rotgrønnsakene er ferdigstekt. Eller du kan steke grønnsakene litt i stekepannen frem til kalkunen er ferdigstekt, og la dem få de siste 15 minuttene i stekovnen (gjerne på varmluft).

SØTPOTETMOS

Skrell søtpotet og potet, og del opp i jevne biter. Kokes i usaltet vann til grønnsakene er møre. Bruk en stavmikser eller lignende og kjør til en jevn mos. Smak til med litt smør (og eventuelt litt melk/fløte hvis du ønsker en bløtere konsistens), salt og pepper.

SERVERING

Server kalkunskivene med ovnsbakte rotgrønnsaker og søtpotetmos, og topp det hele med noen skjeer av den deilige hvitvinssausen.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei hei! Har kjøpt et kalkunbryst på 2,7 kilo. Vet du hvor lang tid jeg bør beregne før det er ferdig? 🙂

 2. Godt Nytt År Trine 😉 Lagde denne retten til nyttårsaften, med en liten endring. Stekte små amadinepoteter sammen med grønnsakene og tilsatte sausen litt soysaus … smask, smask sier jeg bare. Spist rester i dag og kunne nesten ha sleika tallerken når jeg var ferdig. Lagde forresten panna cotta med appelsinsaus til dessert og den er bare så god og fløyesmyk 🙂 Gleder meg til all inspirasjonen i 2013 .. Stå på Trine, mat-Norge klarer seg ikke uten deg 🙂

  1. Høres ut som gode kombinasjoner du har valgt du også! Og takk for hyggelig tilbakemelding! 🙂

  2. Hei, i dag, nyttårsaften, lager jeg din variant med småpoteter sammen med grønnsakene, siden mannen ikke er så begeistret for søtpotet. Kalkunbrystet står i ovnen nå. Er veldig spent nå siden her alle her skryter sånn av denne retten 🙂 Hilsen også en Anne.

 3. Etter å ha brukt denne oppskrifta har jeg for første gang spist saftig kalkun! Lagde din appelsin- og chilisaus til, og det ble et fantastisk måltid! Takk for gode oppskrifter 🙂

 4. Hei Trine.
  Serverte din kalkunfilet til mange gjester nyttårsaften – endelig en saftig kalkun! TIl forrett laget jeg røkelaks og pepperrotkrem med eple og selleri – kjempegodt, og desserten var sitroniskalke med bringebærsaus – fikk mye skryt for den! Takk for en kjempefin blogg!

 5. Hei Trine.
  Jeg ønsker å lage denne retten i påsken men har problemer med å finne kalkunbryst uten marinade. Har du et tips om hvilken matkjede jeg finner det i?
  På forhånd takk. Og takk for mange gode oppskrifter:-)
  Mvh Rebecca

 6. Hei Trine
  Har laget denne kalkunretten flere ganger med stort hell:-) Veldig godt!
  Nå har jeg en brystfilet på 1,7 kg som jeg skal steke på samme måte. Hvor lenge tror du den må steke,- tror du jeg må beregne dobbelt tid i forhold til din oppskrift?
  Ellers tusen takk for en herlig matblogg! Bruker den nesten hver dag:-)

  1. Ta gjerne med oppskriften og spør på Vinmonopolet. Da får du tips om vin som passer til retten, tilpasset dine egne preferanser. Lykke til! 🙂

 7. Hei,
  hvor mange porsjoner er det beregnet på denne oppskriften ? Eller evt. hvor mange gram beregner man pr. person?

  takk på forhånd og riktig god jul 🙂

  1. Ja, her kan du bruke en helt vanlig matvin, men ikke av det dyreste slaget. Kjøp i matvareforretningen eller kjøp på polet (si hva du skal benytte den til) eller bruk vinrester du har til overs.

 8. hvor mange er denne opskriften beregnet på?:)
  Jeg skal lage denne til 12 stk på nyttårsaften og lurer på hvor mye kalkun jeg trenger.
  også om du mente i oppskriften at søtpoteten skulle blendes med en annen type potet?(siden det stod bare potet)?

  takk på forhånd og godt nytt år:)

  1. Som det står i oppskriften er den beregnet til omtrent 3 porsjoner (ca. 3-4, alt ettersom hvor stor-/småspiste dere er) .

 9. Har laget denne mange ganger:-) senest i går med stort hell.- familieselskap hvor alle elsket maten. Aldri hadde de smakt saftigere kalkunbryst:-) jeg brukte litt mer chili, krydret godt med estragon og masse kværnet sort pepper. Langtidstekte med veldig mye mer hvitvin enn det som står i oppskriften,- dette for å få en god base til en fantastisk saus! Stekte 2 bryst hvor hver av de var på ca 1,4 kg. Tusen takk for en super blogg Trine ,- lager masse av dine oppskrifter og det gir meg masse inspirasjon . Ønsker deg et riktig godt nytt år!

 10. Hei! Oppskriften ser fantastisk ut, og jeg skal ut på handletur nå- men vi har ikke vinmonopol her, så lurer på om du har et annet forslag i stedet for vin? Eplejuice? Cider? Skjønner jo at det ikke kan bli helt det samme, men spør likevel jeg!

  1. Du kan eventuelt forsøke å bytte ut hvitvinen med eplejuice eller eplecider, eventuelt ta halvparten med eplecider/juice og den andre halvparten med kyllingbuljong/kraft. Tilsett evt 1-2 ts hvitvinseddik hvis du har. Lykke til! Fortell gjerne hvordan det går dersom du går for denne løsningen. (Jeg har forresten en nesten tilsvarende oppskrift i kokeboken med appelsinjuice og kyllingkraft som er veldig god, så jeg tror også kombinasjonen eple/kyllingkraft blir bra.)

 11. Hei,
  Tusen takk for mange spennende oppskrifter på bloggen din. Jeg skal prøve oppskriften din, men har kjøpt kalkunfilet. Hva er egentlig forskjellen mellom filet og bryst? Vil den bli like saftig?

  Tusen takk!
  Godt Nyttår!

 12. Hei, jeg ser at flere har spurt ang steketid tidligere, men prøver meg likevel 😉 Jeg har kjøpt en filet på 1,6 kg, og lurer på hvor lang tid du ville ha beregnet?
  Takk for super matinspirasjon, og så ønsker jeg deg et godt nytt år!

 13. Hei igjen!

  Det tok ca 3 timer på 100 grader med kalkunfilet på ca 1,6 kg:-) Og det smakte nyydelig:-)

 14. Hei Trine og takk for en fantastisk blogg! Vi bruker oppskrifter herfra flere ganger ukentlig og det gjør planleggingen av ukens meny så utrolig mye mer inspirerende.

  Denne retten lagde jeg i dag, stor suksess. Vi hadde ikke hvitvin, så jeg blandet 2 dl eplejuice og 0,5 dl rødvin. Det ble fantastisk godt, søtsmaken fra eplejuicen stod godt til kalkunkjøttet, som forøvrig ble veldig saftig. 🙂

  1. Så bra at det ble vellykket! Eplejuice kan fint benyttes som erstatning til hvitvin. Rødvinen kunne evt ha vært erstattet med litt hvitvinseddik, og da ville du også ha fått en finere farge på sausen din?

 15. Laget versjonen du har i kokeboken din som søndagsmiddag til min kjære kokkemor og mannen. Alltid skummelt å lage slike retter til mamsen som er kokk, men denne slo godt ann 🙂 Kjempegod appelsinchilisaus! Føler meg som en god husmor som kan diske opp med slike flotte retter 🙂

 16. Hei! Tenker å prøve meg på denne oppskriften i morgen ,når damene fra jobben kommer på middag. Det står i oppskriften 1 stor søt potet og 1 potet..Dt står ikke noe mer om den vanlige poteten i fremgangsmåten ,men skal dn bare kokes med søtpoteten ?

 17. Prøvde meg på langtidsstekt kalkunbryst i hvitvin til foreldre og svigerforeldre, og det slo godt an. Jeg er absolutt ikke flink på kjøkkenet, men dette var knall godt og fikk mye skryt. Gleder meg til å prøve flere av dine oppskrifter 🙂

 18. Hei og takk for fin inspirasjon! Ser du var ivrig på å svare på nøyaktig samme tid i fjor, så legger inn denne med et øøørlite håp om svar før denne skal lages i morgen kveld. Jeg fikk ikke tak i bryst i dag, men noen veldig fine, økologiske og ferske lår av kalkun. Håper å bruke samme fremgangsmåte selv om jeg ikke bruker bryststykket, men det er vel lenger steketid på et lår enn et bryst? Ville du gått for samme ovnstemperatur, og samme kjernetemperatur på kjøttet, men litt lenger steketid om nødvendig?

 19. Har prøvd rettet med veldig godt resultat, nå har jeg ved en feil kjøpt kalkun indrefile i stedenfor bryst, vet du om jeg kan bruke dette og få samme gode resultat? Event. et annet godt tips?

 20. Dette e den beste kalkunen eg noen gang har laget å er ikke noen flink matlager.ntrener råd te en super god dessert til barn og voksne til nytt år hva anbefaler du?

 21. Jeg tenkte jeg skulle prøve denne i morgen på nyttårsaften, men på butikken finner jeg bare noen gigantiske kalkunfileter. Det blir vel ikke det samme?

  1. Det skal gå bra det så lenge du benytter steketermometer og ellers oppjusterer sausen til den passer til vekten på kalkunfileten. Lykke til!

 22. Jeg laget denne retten på nyttårsaften. Nydelig saftig kalkun, smakfull saus, deilig søtpotetmos og grønnsaker. Tusen takk for fin oppskrift Trine. Uansett hva jeg lager av mat nå, så benytter jeg meg av dine oppskrifter. Det blir alltid bra, gode sammensetninger og smakfulle retter. Tusen takk Trine 🙂

 23. Hei Trine! Denne retten var aldeles nydelig, og kjøttet var altså så mørt. Så å langsteke det var en super ide, da jeg synes at kalkun fort bli tørt. Gode og mette er vi nå! 😉

 24. Ser godt ut og skal prøve den imårrå. Men synd mange steder itj har persillerøtter, for jeg har aldri smakt det ! Takk for ideen og flott meny som vi skal ha til 6 personer. 🙂

 25. Hei Trine

  Er det mulig å steke poteter og grønnsaker i ovnen samtidig med kalkunen på 100 grader og så fyre opp ovnen til 225 grader når kalkunen går ut i 15-20 min?

 26. Som mange ganger før støtter jeg meg på Trines oppskrifter. Har laga mat i 60 år, kjekt med oppdatering og nye råvarer. Jeg tar sjølsagt min egen vri; nå ble det kalkunbryst – 2, 1 kg- som søndagsmiddag.31/2 t Små ovnsstekte poteter med hvitløksbåter, ovnsgrønnsaker – jeg hadde pastinakk, sellerirot i stedet for persillerot- og siden vi er sausfamilie dobla jeg sausen med hjemmelaga kyllingkraft – mer barnevennlig, tror jeg. Alle var godt fornøyd, Jeg har bare en steikovn, men jeg har isoporkasse, den har ofte redda situasjonen.Takk til Trine!

 27. Takk for oppskriften, fungerte til punkt og prikk. Brukte grønnsakbuliong til sausen, hadde ikke noe hvitvin, og den ble veldig god. Fikk skryt. Neste gang har jeg tenkt å prøve med appelsinchilisausen.

 28. Hei! Rent praktisk lurer jeg på hvordan du hviler kjøttet når det er ferdig stekt, mens du gjør ferdig siste rest på det andre? Opplever ofte at kjøttet blir kald (selv om det hviler under aluminiumsfolie).

 29. Hei
  Må man ha væske i formen, eller kan jeg bare steke fileten som ellers beskrevet? 🙂 skal ha en annen saus, så behøver ikke væske/kraft fra kalkunen 🙂

 30. Hei ! prøver denne idag ,men den skal varmes opp imorgen , fins det en «best» måte å gjøre det på ? bør jeg skjære opp i skiver før jeg varmer eller varme den hel ? ovn eller stekepanne ?

 31. Jeg lagde denne herlige retten i går. Og jeg innrømmer at det, i en alder av 40 år, er første gang jeg tilbereder kalkun. Det ble et storartet måltid, og hverken gjestene eller jeg har smakt saftigere kalkun. Tusen takk!
  Det er en halv stek igjen, og jeg lurer på om jeg kan lage tilsvarende hvitvinssaus som i oppskriften og varme kjøttet i den? Hvitvin, fløte og urter? Eller anbefaler du noe annet?

 32. heia. Skal steke to fileter på langtidssteking. De er på 1,8 kg og 1,9 kg.
  Må jeg dobel tiden de skal ligge i ovnen? Ser at de som haddde filet på 1,4 brukte 3 timer. Bør jeg da beregne 6 timer på to stk?

  1. Bruk steketermometer i den minste fileten og ta den ut når den viser riktig kjernetemperatur. La den andre steke litt til. Vil tro at total steketid er ca. 2-3 timer. Lykke til!

 33. Denne retten har jeg laget flere ganger. Jeg souvider brystet og det blir helt perfekt. Tingen er at det ikke blir noe kraft – så vi må vri opp steika. Bruker masse fløte og hvitvin og får en nydelig saus likevel. Når denne har gått rundt bordet er det HELT stille – for meg ett godt tegn alle har nok med å kose seg. Det er i vårt hjel med andre ord for lite med 1,5 dl fløte og vinmengden. Det er også alt for lite med grønnsaker så her har det blitt justert opp en rekke ganger.
  Anbefales på det sterkeste.

 34. Hei. Går det an å lage kalkunbrystet dagen før og varme det opp. Liker å ha god tid når jeg skal ha gjestet.

 35. Kan jeg steke flere kalkunfileter på en gang? De er ca 1,3 kg. Har fem. Evt kan jeg skjære dem i skiver når saften er trukket inn. Legge oppskåret fileter i langpanne med folie over og varme opp til ca 55 grader?

  1. Ja det kan du, hvis du har en form som rommer alle filetene. Vær obs på at større fileter trenger lengre steketid. Jeg ville nok ikke ha varmet dem opp i skiver, frykter de vil bli tørre da. Lykke til!

 36. Tusen takk for en nydelig oppskrift! Laget denne retten på nyttårsaften i går!
  Gleder meg til å lage den igen

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste