Wok er enkel og velsmakende hverdagsmat, men det stilles store krav til gode råvarer og god logistikk for å få et godt resultat. Grønnsakene skal stekes på høy varme og skal fremdeles beholde noe av «spensten» sin, kjøttet skal være passe stekt og sausen skal smake godt. Og alt dette skal skje på kort tid, slik at det blir wok og ikke lapskaus, som det fort kan bli dersom grønnsakene varmebehandles for mye. Vanskelig er det ikke, men man blir flinkere med litt øvelse. I woken kan du putte det meste, det er slett ikke nødvendig med noen oppskrift, men det er jo kjekt å få noen tips. Dette brukte jeg sist jeg laget wok (til to store og en liten):

 

400 gram kalkunfilet (eller kyllingfilet)
1 liten rød paprika, i strimler
1 liten rødløk, i båter
4 vårløk, i tynne skiver
10 aspargestopper, delt i to på skrå
1/2 kinesisk hvitløk, finhakket
1/3 rød chili, finhakket
ca 1 ss fersk ingefær, finhakket
ca 4 ss søt chilisaus + litt til servering
ca 4 ss mørk soyasaus
eventuelt litt vann
ris (eller nudler)
*

Begynn med kjøttet, ha det i en plastpose sammen med chilisausen og la det marinere mens du kutter opp alle grønnsakene. Finn frem sauser, måleskjeer og det som trengs under wokingen, slik at alt er klart før du begynner. Du trenger ikke wokpanne, jeg klarer meg fint med en stekepanne med høye kanter.

 

Stek rødløk, paprika og aspargestopper i en nøytral olje (for eksempel rapsolje) ved sterk varme, til løken blir blank og myk. Etter et par minutter tilsettes vårløk, chili, hvitløk og ingefær og freses med ca 1 minutt. Hell deretter grønnsakene over på en tallerken og sett til side. Stek kjøttet i litt olje, til det er gjennomstekt, etter noen minutter. Ha over soyasausen og resten av marinaden og la den få frese litt inn. Tilsett så grønnsakene og rør raskt sammen. Smak eventuelt til med mere soyasaus eller chilisaus.

 

Serveres umiddelbart, sammen med ris eller nudler, med søt chilisaus og gjerne et pitabrød som tilbehør.

 

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Åhh, dette høres utrolig nydelig ut, det skal jeg prøve å lage en dag:) takk for tipset! Ha en flott mandag:) MVh siv anita

  2. Hei! Nok en gang takk for en fantastisk blogg som vi bruker MYE her i huset! Uovertruffen…Men et spørsmål: Jeg ser at du av og til bruker kinesisk hvitløk, og av og til vanlig. Hva er forskjellen på disse to?

  3. Takk for koselige tilbakemeldinger! Elisabeth; kinesisk hvitløk er hvitløk uten fedd, og smaker omtrent det samme som vanlig hvitløk. Jeg bruker det mest pga latskap og litt fordi jeg jevnt over synes den kinesiske hvitløken har bedre kvalitet, mindre svinn. Men i oppskriftene er det det samme hva du benytter. En halv kinesisk hvitløk utgjør omtrent 3 hvitløksfedd vil jeg tro. Trine 😉

  4. HeiEr ofte innom bloggen din og prøver forskjellige oppskrifter. Tuusen takk for at du deler så mye gode oppskrifter og gir inspirasjon til matlagingen. Denne woken så god ut og skal prøves, helst idag :)Hva slags soyasaus bruker du? Det er så mange på markedet og langt i fra alle som er gode syns jeg.Monica

  5. Nydelig wok-rett som virkelig varmet på en kald og gufsete vinterdag!! Masse smak av orientalsk krydder. Og enkel oppskrift på en travel hverdag.

  6. Tusen takk for en god oppskrift. Riktig godt nytt år. Det var rester etter nyttårskalkunen og dette var super restemat. Vi overdrev litt med chilene men det smakte super godt allikevel. Fikk ryddet opp i grønnsaksskuffen også.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste