Eltefrie firekornsrundstykker

Eltefrie rundstykker er enkelt og ikke minst utrolig godt! Den viktigste innsatsen fra din side er en stor dose tålmodighet og en bitteliten dose planlegging, resten gjør seg selv. Bruk gjerne pizzasteinen (husk at den må være glovarm!) når du steker rundstykkene, for da blir de ekstra gode. Til 12-14 rundstykker trenger du:

 • 350 gram hvetemel
 • 150 gram Helios firekorns bakemel
 • 50 gram solsikkefrø
 • 25 gram linfrø
 • 25 gram sesamfrø
 • 1/4 ts tørrgjær
 • 1 ts havsalt
 • 4 dl romtemperert vann
 • 1 ts honning

Jeg har her benyttet Helios firekorns bakemel, som består av finmalt hvete, rug, bygg og havre. Har du ikke dette melet tilgjengelig kan du fint erstatte det med annet fint sammalt mel.

Ha alle de tørre ingrediensene og gjæren i en bakebolle, og rør godt sammen. Rør honningen ut i litt varmt vann og tilsett deretter kaldt vann slik at du får tilsammen 4 dl romtemperert vann. Hell vannet oppi melblandingen og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være ganske fast, men ikke kompakt. Kle bollen med plast eller sett på lokk, og la deigen heve i romtemperatur over natten (ca 8 timer eller lengre).

Strø godt med mel på bakebordet og ha deigen på bakebordet. Dra ut deigen slik at den blir rektangulær. Brett deigen en gang på langs slik at den ser ut som en bagett. Pensle deigen med vann og strø evetuelt noen kjerner/frø over. Jeg har her benyttet solsikkekjerner.

La deigen etterheve på bakebordet i ca 30 minutter. Sett samtidig ovnen på 275 grader og sett en bakesten eller bakebrett i ovnen.

Del deigpølsen i 12-14 omtrent like store biter. Sett rundstykkene på den oppvarmede bakestenen/brettet og sett det umiddelbart inn i ovnen igjen. Senk temperaturen til 250 grader og stek rundstykkene midt i ovnen i 11-13 minutter, til de er gjennomstekte. Avkjøl rundstykkene på rist.

Rundstykker du får til overs kan du fint putte i fryseren. La rundstykkene tine og varm dem deretter i ovnen ved 200 grader varmluft i ca 3-4 minutter, så er de som nybakte igjen.

Nyyyyt!


,

12 Kommentarer

 1. Åse Marit Walgermo 10. oktober 2012 at 10:31 #

  Hei!

  Såg kjempegode ut! Min absolutte favoritt på rundstykkefronten er muslirundstykka dine. Tenkte å bake dei til venninnelunsj i morgon og lurte på om eg kan bruke samme metoden og lage dei med eltefrimetoden? Er så praktisk med ferdigheva deig når ein våkner om morgonen:-)

  Takk for supre oppskrifter her inne! I går kosa vi oss med laks med avokado/mango-salat til middag og i dag blir det kylling/choritzo med poteter i ovnen. Begge oppskriftene er funne her inne hos deg og er blitt slagere i heimen:-)

 2. Elin 10. oktober 2012 at 17:02 #

  Hei!
  Jeg lurer på hva honningen gjør i deigen? Har den noen annen funksjon enn å gi litt søtere smak? Syns ofte at honningsmaken begrenser litt utvalg av pålegg som passer på rundstykket! Så blir resultatet like bra uten honning?
  Vil ellers takke for en veldig fin blogg! Den blir flittig brukt!

 3. Katja 10. oktober 2012 at 18:08 #

  Hei, fantastisk blogg!! Kan de etterheve lengre enn 30 min?

  Tusen takk 🙂

 4. Line 10. oktober 2012 at 18:23 #

  Takk for mange inspirerende tips! Bruker du vekt når du måler opp mengden? Har bare decilitermål, jeg;)

 5. Olaug 10. oktober 2012 at 18:37 #

  Hei!
  Tusen takk for mange flotte oppskrifter, har prøvd mange.
  Lurer på hvor du har kjøpt pizzasten, den jeg har sett på her jeg bor tåler bare 220 grader, er jo litt lite.

  Olaug

 6. Ingvild 10. oktober 2012 at 19:25 #

  Det høres fantastisk godt ut. Skal absolutt teste oppskriften. Har så lyst på rundstykker.

 7. Irene 10. oktober 2012 at 23:24 #

  Hei, du er en stor inspirasjon. De eltefrie brødene er geniale. Spesielt for oss som har kjøkkenmaskina i et kott pga plassmangel 🙂 jeg liker å lage mat etter eget hode, og har for første gang skrevet ned en oppskrift 🙂 måtte hvirkelig tenke før jeg lagde mat. Fint om du har lyst til å lese mitt aller første blogginlegg om mat 🙂 jeg har dog ikke en matblogg, men blogger vel mer om bolig og detbp leve generelt 🙂

  Hilsen Irene

 8. Linda 11. oktober 2012 at 07:39 #

  Takk for flott oppskrift! passer bra med eltefritt for meg som bor i Kina uten min kjære kjøkkenmaskin!

 9. Sara 3. februar 2013 at 20:44 #

  Jag gjorde dessa till lördagsfrukosten och de blev supergoda och så enkelt! Massor med tack för din inspiration!

 10. Linn 20. februar 2013 at 23:25 #

  Helt nydelige er disse? Kommer til å lage disse mange ganger!

 11. VG 16. februar 2015 at 11:33 #

  «Brett deigen én gang på langs så den ser ut som en bagett». Dette må du forklare litt nærmere. Ut fra bildet der du kutter opp emnene ser det ikke ut som en bagett. En bagett ser i mine øyne ut som en avlang og tynn loff.

  • Åse Marie 12. august 2016 at 09:59 #

   Tror hun mener som e baguette i lengden og ikke nødvendigvis i omkrets.
   Brettet den værtfall dobbel slik at den ble avlang og den ble veldig bra 🙂

Legg igjen en kommentar