Eltefrie rundstykker er enkelt og ikke minst utrolig godt! Den viktigste innsatsen fra din side er en stor dose tålmodighet og en bitteliten dose planlegging, resten gjør seg selv. Bruk gjerne pizzasteinen (husk at den må være glovarm!) når du steker rundstykkene, for da blir de ekstra gode.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

350 g hvetemel
150 g Helios firekorns bakemel (eller annet finmalt mel)
50 g solsikkefrø
25 g linfrø
25 g sesamfrø
1/4 ts tørrgjær
1 ts havsalt
4 dl vann (romtemperert)
1 ts honning

SLIK GJØR DU

Jeg har her benyttet Helios firekorns bakemel, som består av finmalt hvete, rug, bygg og havre. Har du ikke dette melet tilgjengelig kan du fint erstatte det med annet fint sammalt mel (eller en blanding av flere finmalte meltyper).

Ha alle de tørre ingrediensene og gjæren i en bakebolle, og rør godt sammen. Rør honningen ut i litt varmt vann og tilsett deretter kaldt vann slik at du får tilsammen 4 dl romtemperert vann. Hell vannet oppi melblandingen og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være ganske fast, men ikke kompakt. Kle bollen med plast eller sett på lokk, og la deigen heve i romtemperatur over natten (ca 8 timer eller lengre).

Strø godt med mel på bakebordet og ha deigen på bakebordet. Dra ut deigen slik at den blir rektangulær. Brett deigen en gang på langs slik at den ser ut som en bagett. Pensle deigen med vann og strø evetuelt noen kjerner/frø over. Jeg har her benyttet solsikkekjerner.

La deigen etterheve på bakebordet i ca 30 minutter. Sett samtidig ovnen på 275 grader og sett en bakesten eller bakebrett i ovnen.

Del deigpølsen i 12-14 omtrent like store biter. Sett rundstykkene på den oppvarmede bakestenen/brettet og sett det umiddelbart inn i ovnen igjen. Senk temperaturen til 250 grader og stek rundstykkene midt i ovnen i 11-13 minutter, til de er gjennomstekte. Avkjøl rundstykkene på rist.

Rundstykker du får til overs kan du fint putte i fryseren. La rundstykkene tine og varm dem deretter i ovnen ved 200 grader varmluft i ca 3-4 minutter, så er de som nybakte igjen.

Nyyyyt!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei!

  Såg kjempegode ut! Min absolutte favoritt på rundstykkefronten er muslirundstykka dine. Tenkte å bake dei til venninnelunsj i morgon og lurte på om eg kan bruke samme metoden og lage dei med eltefrimetoden? Er så praktisk med ferdigheva deig når ein våkner om morgonen:-)

  Takk for supre oppskrifter her inne! I går kosa vi oss med laks med avokado/mango-salat til middag og i dag blir det kylling/choritzo med poteter i ovnen. Begge oppskriftene er funne her inne hos deg og er blitt slagere i heimen:-)

 2. Hei!
  Jeg lurer på hva honningen gjør i deigen? Har den noen annen funksjon enn å gi litt søtere smak? Syns ofte at honningsmaken begrenser litt utvalg av pålegg som passer på rundstykket! Så blir resultatet like bra uten honning?
  Vil ellers takke for en veldig fin blogg! Den blir flittig brukt!

 3. Takk for mange inspirerende tips! Bruker du vekt når du måler opp mengden? Har bare decilitermål, jeg;)

 4. Hei!
  Tusen takk for mange flotte oppskrifter, har prøvd mange.
  Lurer på hvor du har kjøpt pizzasten, den jeg har sett på her jeg bor tåler bare 220 grader, er jo litt lite.

  Olaug

 5. Hei, du er en stor inspirasjon. De eltefrie brødene er geniale. Spesielt for oss som har kjøkkenmaskina i et kott pga plassmangel 🙂 jeg liker å lage mat etter eget hode, og har for første gang skrevet ned en oppskrift 🙂 måtte hvirkelig tenke før jeg lagde mat. Fint om du har lyst til å lese mitt aller første blogginlegg om mat 🙂 jeg har dog ikke en matblogg, men blogger vel mer om bolig og detbp leve generelt 🙂

  Hilsen Irene

 6. Takk for flott oppskrift! passer bra med eltefritt for meg som bor i Kina uten min kjære kjøkkenmaskin!

 7. Jag gjorde dessa till lördagsfrukosten och de blev supergoda och så enkelt! Massor med tack för din inspiration!

 8. «Brett deigen én gang på langs så den ser ut som en bagett». Dette må du forklare litt nærmere. Ut fra bildet der du kutter opp emnene ser det ikke ut som en bagett. En bagett ser i mine øyne ut som en avlang og tynn loff.

  1. Tror hun mener som e baguette i lengden og ikke nødvendigvis i omkrets.
   Brettet den værtfall dobbel slik at den ble avlang og den ble veldig bra 🙂

 9. Hei. Er veldig glad i oppskriftene dine på eltefrie rundstykker, så lettvint, når du ikke har plass i kjøleskap til langtidsheva deig.
  Lurer på om du har prøvd å tilsette gulrot til oppskriften eller om det går an og hvor mye da?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste