Med utgangspunkt i bolleoppskriften min har jeg laget et ny bollevariant med sitron og kardemomme, som smakte fortreffelig! Finn frem:

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

950 g hvetemel (ca.)
5 dl melk (ca 25 grader)
25 g fersk gjær (eller 1/2 pose tørrgjær per 25 g fersk gjær)
125 g sukker
1 ts kardemomme , malt
1/2 ts salt (ca.)
1 egg
150 g smør , i små terninger
150 g smør , mykt
50 g brunt sukker
1 ts kardemomme
2 sitroner , skallet av sitronene

SLIK GJØR DU

 

Ha alle ingrediensene, med unntak av smøret, i bakebollen.

Det er ikke nødvendig å røre ut fersk gjær i væsken, bare smuldre den lett opp med hendene. Dersom du har det travelt og ikke har tid til å la deigen heve mer enn ca 45 minutter, kan du øke gjærmengden til totalt 50 gram fersk gjær (eller en pose tørrgjær).

Det beste resultatet får du dersom du benytter en kjøkkenmaskin med eltekroker. La deigen elte i 10-15 minutter på lav styrke og øk på litt etterhvert. Juster eventuelt med mere mel dersom deigen virker løs.

Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter 5-10 minutter. Øk gjerne farten underveis. (Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint lage bollene for hånd. Ta en titt her for nærmere beskrivelse.)

Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett deigen på et trekkfritt sted for heving, i ca en times tid. Det er viktig at deigen får heve seg i sitt eget tempo. En tommelfingerregel er å la den heve til omtrent dobbel størrelse, etter ca en time, men gjerne enda lengre. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.

Mens deigen hever lager du sitronfyllet. Finn frem:

  • 150 gram mykt smør
  • 50 gram brunt sukker
  • 1 ts kardemomme
  • skallet av 2 sitroner

Ha bolledeigen på melet underlag, del den i to, og kjevle hver del ut til en rektangulær leiv som er 45-60 cm bred. Bre sitronfyllet utover halvparten av leiven.

Legg snippene på bakepapirkledt stekebrett og la dem etterheve under klede i 30-60 minutter. Oppskriften gir ca 24 snipper.

Pensle de ferdighevede snippene forsiktig med sammenvispet egg og strø eventuelt litt perlesukker over.

Stek snippene midt i ovnen ved ca 225 grader (over- og undervarme) i 10-12 minutter. Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Snippene er ferdigstekte når de har en gylden overflate og er lett brune under.

 

Avkjøl snippene på rist. Dersom du ikke skal spise alle samme dag bør de fryses ned straks de er avkjølt. Frosne snipper tines i romtemperatur og varmes ved ca 200 grader varmluft i 3-4 minutter. Da smaker de som nybakte igjen!

Enjoy!

(Alle bolleoppskriftene på bloggen finner du samlet HER.)

Skriv ut
  1. Disse høres himmelske ut! Har en eggeallergiker i familien. Blir bollene like luftige og gode uten egg? Eller er det egg som er hemmeligheten? Har du (eller noen lesere) prøvd å bruke eggeerstatning i gjærdeig?

    1. Du kan fint droppe egg i gjærdeigen. Her er det eltingen av smørterningene som er «hemmeligheten». Har ikke erfaring med eggerstatning. Lykke til!

    2. Jeg satte «grunndeigen» fra allergikokken.no og brukte dette fyllet. (har egg og melkeallergiker) Det er de beste bollene mannen min og svogeren min noen gang har smakt, og de er kravstore!

      Så jeg vil påstå det er fyllet og eltekrok (kjøkkenmaskin) som er hemmeligheten 😉

  2. Hei jeg er en jente på 13 år som elske denne bloggen jeg lager mat fra bloggen hver uke å har prøvd ut en rekke av desertene dine ! jeg lager middag 2 ganger i uka og lager altid herfra ! 🙂

  3. Disse ble prøvd i dag og var fantastisk gode! Takk for super oppskrift!
    (linket til deg i bloggen min da jeg skrev og disse snippene)

    Mvh Randi

  4. Har akkurat laget disse, og de ble kjempegode! Det eneste var at de datt litt i fra hverandre under stekingen. Noen tips for at de skal holde fasongen? Ellers – utrolig bra blogg! Bruker den stadig vekk 🙂

  5. Når jeg bruker perlesukker på mitt bakverk så blir d ikke sånn hvitt og fint som på bildene dine… D smelter liksom.. Bruker du en spesiell type??

  6. Så spennende disse ser ut! Smakskonbinasjonen høres veldig god ut, og den originale formen slo virkelig an hos meg. Slike skal jeg og lage en dag!

  7. Hadde ikke sitron da jeg lagde disse i dag – men de ble kjempegode med limeskall samt en liten dash med limesaft i smørkremen, også! 🙂

  8. Finnes det noe redskap som kan dyppes i væsker og angi hvor mange grader den er? Jeg sliter med å kjenne 25 grader med fingeren…

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste