I dag serverer jeg et velsmakende rugbrød, en ny variant av det eltefrie brødet. Brødet røres raskt sammen for hånd og får heve vel og lenge, før det "brettes", etterheves og stekes i en gryte med lokk på.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

250 g hvetemel
200 g siktet rug
50 g sammalt rug
1 ts salt
1/2 ts tørrgjær
4 dl vann , romtemperert
1 ss honning

SLIK GJØR DU

Bland de tørre ingrediensene godt sammen i en bakebolle. Tilsett vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Den skal være ganske løs, men skal ikke flyte utover. Ha på lokk eller plast og la deigen heve i romtemperatur over natten, eller ca 12-20 timer.

Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel utover. Ha deigen oppå bakepapiret og “brett” deigen ved hjelp av en slikkepott eller hendene. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over. Gjenta denne prosessen 2-3 ganger.

Legg deigen med “bretten” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over eller dekk med et klede. La brødet etterheve i ca 1,5 time. En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 grader og sett samtidig inn formen (med lokk)  som du skal steke brødet i. Formen/gryta du skal steke i må ha lokk og begge deler må tåle 250 graders varme. (Jeg har fått tilbakemelding fra et par lesere som har benyttet aluminiumsfolie over formen istedet for lokk, men jeg har ikke prøvd det selv.)

Når brødet er ferdig etterhevet ”vipper” du det forsiktig fra bakepapiret og oppi den varme gryta. Rist eventuelt litt forsiktig på gryta for å få justert brødet på plass. Sett på lokket og stek den umiddelbart på nederste rille i ca 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i ca 10-15 minutter (evt enda lengre), til brødet har fått en gylden og fin farge. Du kan teste om brødet er ferdig ved å banke på det, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt.

La brødet avkjøle på en rist. For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette.

Skjær opp en real blings og nyyyt!

(Oppskrifter på flere eltefrie brød finner du HER.)

Skriv ut
  1. Dette brødet så utrolig godt ut! Har nettopp fått en le creuset gryte i gave så det må prøves ut! Hva er størrelsen på gryten du bruker?

  2. Høres spennende ut. Er det vanlig gryte du bruker? Noen tips om gryter?
    Takk for en fin blogg.

    1. Du kan stort sett bruke de fleste gryter, forutsatt de har tett lokk. Jeg synes imidlertid jeg får det beste resultater når jeg benytter jerngryter. Jeg bruker vanligvis en jerngryte fra Ikea som er 22 cm i diameter. På ønskelisten står en jerngryte fra Le Creuset på 24 cm, som jeg tror også vil være perfekt for grytestekte brød.

  3. Jeg er dansk og bor i Norge = jeg SAVNER virkelig ordentlig rugbrød 😉 Tenkte jeg skulle forsøke meg på dette til helgen!
    Jeg har et spørsmål angående baking generelt! Bruker du varmluft eller vanlig over/under-varme funksjon når du baker? Ikke bare brød men også kaker etc. Jeg har prøvet meg litt frem med begge deler med fine resultater, men jeg har lurt litt på dette, når jeg leser oppskrifter både her, i bøker og andre steder.

    1. Jeg bruker stort sett alltid over- og undervarme når jeg baker. Hvis jeg bruker varmluft i en oppskrift fremgår det av oppskriften. 🙂

  4. Fantastisk godt brød, jeg har laget det to dager på rad.
    Vil samtidig si at du har en inspirerende og flott blogg!
    Jeg har laget flere av rettene dine og de er utrolig gode!
    Tusen takk 🙂

  5. Hei!

    Dette ser kjempegodt ut! Jeg er bare så glad i å lese bloggen din, den gir utrolig mye inspirasjon.
    Hvor grovt er det på brødskalaen?

    mvh
    Monica

  6. Har kikket litt igjennom bloggen din,-glede-glede-glede 😉
    Nå er rugdeigen satt..så er bare å vente 😉
    Takk for at du deler med oss !
    Mvh Hege

  7. Hei.

    Nå er jeg klar til å steke brødet mitt.Gleder meg til å smake:) Smører du formen/gryta før du setter den i ovnen?

    Anna

  8. Hei, så mange spennende oppskrifter! Nå har jeg forsøkt meg på tre forskjellige eltefrie brød, men jeg har et slags problem… Etter langtidshevingen er deigen blitt VELDIG flytende, så flytende at bretting av deigen er helt umulig. Endel deig sitter da igjen på papiret og benken (og meg…), og brødet hever heller ikke noe ekstra under etterheving (da bare renner det utover) eller i gryten – det blir mao ganske flatt. Deigen er ikke suppete før heving. Er det noe jeg gjør feil, eller er det noe jeg kan gjøre? Smaken er det nemlig ingenting å utsette på 🙂

    1. Det er mulig du bør tilsette enda litt mer mel i utgangspunktet. Deigen skal være ganske fast når den blandes samme, og ganske flytende etter langtidshevingen. Dersom du synes det blir for klissete kan du «brette» brødet mens det ligger oppi bakebollen (forutsatt at du har en vid bakebolle). Pass på at du drysser rikelig med mel både over og under brødet før du lar det etterheve.

  9. Heihei!

    Jeg har spart og kjøpt meg en leCruiset gryte og brødene blir jo bare helt kjempefine i den.
    Men før jeg fikk den brukte jeg en gammel oval ildfast form med glasslokk som jeg har etter mormor. Brødet ble like fint i denne men jeg synes kanskje den var litt liten.

    1. Det var et godt tips Anita!! Sånn gammel ildfast form med lokk har jo jeg i skuffa! Hadde ikke tenkt på at jeg kunne bruke den 🙂
      Nå skal jeg jammen prøve meg på dette brødet!!

  10. Gleden var stor da jeg pakket opp en jerngryte av merket La Cuisine på julaften i år. Endelig kan jeg teste ut Trines eltefrie brød! Etter litt googling finner jeg dog ut at denne gryta ikke er «godkjent» for mer enn 200 grader. Har du Trine, evt noen andre erfaringer med denne gryta? Den selges på Traktøren og ligner veldig på Le Creuset. Kan jeg evt steke brødet på 200? Hvor lang tid bør jeg i såfall legge på? På forhånd takk! Mari

  11. Takk for mange fine oppskrifter.

    Vi er litt uenig om tolkingen av oppskriften for det eltefrie brødet her hjemme; skal bretten være på undersiden mens det stekes?

    vennlig hilsen pernille

    1. Jeg kjenner ikke til Tupperwares gryter, så det vet jeg ikke. Men, dersom den tåler 250 grader og har lokk, så bør det gå bra.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste