Pizza Parma (nesten) à la Vardøen

Det slippes nye, flotte kokebøker nesten hver uke nå på høsten, og jeg er et enkelt offer når flotte og rikt illustrerte bøker roper desperat etter en plass i kokeboksamlingen min, som etterhvert begynner å bli ganske så omfangsrik. Slik var det en fredag for noen uker siden, da Jan Vardøens «Pizza Paradiso» fanget blikket mitt i bokhandelen ved Oslo Sentralstasjon, og plutselig satt vi sammen på toget til Lørenskog, Vardøen og jeg. Jeg synes at jeg etter hvert begynner å få bra dreis på pizzaoppskriftene mine, og har prøvd utallige varianter av sauser, topping og tilbehør. Men lysten til å lære mer og få ytterligere tips og inspirasjon, er alltid til stede, og hva er vel ikke mere nærliggende enn å søke inspirasjon hos kokken og en av gründerene bak pizzarestauranten Villa Paradiso? Når boken også er rikt illustrert av flotte bilder av Agnete Brun, hvorav mange av bildene er tatt i Italia, trengte jeg ikke så store overtalelseskunster for å overbevise meg selv.

Jeg vil presisere at dette er ikke en bokomtale, for jeg har ikke lest så mye i boken enda. Jeg dro imidlertid rett hjem og laget min favorittpizza (nesten) etter Vardøens oppskrift, nemlig Pizza Parma. Oppskriften er ikke så ulik flere av oppskriftene jeg tidligere har publisert på bloggen, men likevel noen forskjeller. Blant annet kokes ikke tomatsausen, men kjøres i en kjøkkenmaskin eller lignende, og får deretter tid til å trekke til deg de gode smakene. Vardøen tilbereder også pizzabunnen annerledes enn hva jeg gjør, men det var det ikke tid for å teste ut det på daværende tidspunkt, så det kommer eventuelt i et annet innlegg. Her er oppskriften på Pizza Parma, slik jeg laget den på den aktuelle fredagen og som jeg planlegger å servere den til på bursdagsfesten min i kveld. Oppskriften gir en stor og en liten pizza. Finn frem:

Pizzabunn

 • 3 dl vann (romtemperert)
 • 2-3 ss olivenolje
 • 10-12 gram fersk gjær (eller 1/4 pose tørrgjær)
 • ½ ss sukker
 • ½ ts salt
 • Ca 500 gram pizzamel (eller siktet hvetemel)

Bland sammen ingrediensene til pizzadeigen. Elt deigen i en kjøkkenmaskin i 10-15 minutter til den er smidig og elastisk. Tilsett eventuelt litt mer vann dersom du synes deigen blir for kompakt. Har du ikke kjøkkenmaskin rører du deigen sammen for hånd, og elter så mye du synes du har tid og ork til. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse. (Deigen kan fint lages kvelden før og kaldheve i kjøleskapet. La den hvile ca en time i romtemperatur, før du kjevler ut deigen.)

Pizzasaus

 • 1 boks hermetiske tomater
 • 1 fedd hvitløk
 • 1 liten neve frisk basilikum
 • ½ ts salt
 • ½ ts sukker
 • 1 ss olivenolje
 • Litt kajennepepper

La gjerne tomatene renne av litt. Bland sammen ingrediensene til pizzasausen og kjør i en foodprosessor eller med en stavmikser, til sausen får ønsket konsistens. Smak til med salt og kajennepepper. La gjerne sausen stå å trekke en stund, slik at de gode smakene får satt seg.

Gjør klar toppingen, slik at du har alt klart til du skal fylle pizzaen:

 • Mozzarella, i skiver
 • Parmaskinke
 • Rucculasalat (renset, vasket og tørket)
 • Pinjekjerner, ristet
 • Parmesan, i flak
 • Eventuelt litt god olivenolje

Sett ovnen på maks temperatur i god tid før du skal steke pizzaen. Du får en mest mulig autentisk pizza dersom du steker pizzaen på en pizzasten. Pizzastenen legges i kald ovn og må være skikkelig gjennomvarm før du legger pizzaen oppå.

Kjevle ut pizzadeigen til en tynn bunn og legg den på en bakepapirkledt stekeplate eller aller helst en oppvarmet bakesten. Dersom du ikke får lagt pizzaen direkte på bakestenen kan du legge pizzaen på et bakepapir og trekke det forsiktig over på bakestenen.

Mathias lager helst sin egen pizza, etter sin egen oppskrift!

 

Bre et tynt lag av pizzasausen over pizzabunnene. Du får saus til overs som kan oppbevares i kjøleskapet noen dager, eller fryses ned for en senere anledning. Fordel mozzarellaen over og stek pizzaen på maksimal temperatur, til pizzaen er ferdigstekt. Jeg stekte min pizza på 300 grader i ca 7 minutter.

Fordel rikelig med rucculasalat over den ferdigstekte pizzaen og ha på parmaskinke og ristede pinjekjerner. Ringle over bittelitt av din beste olivenolje og skav deretter over litt parmesan.

Server umiddelbart, gjerne med et glass god, italiensk rødvin til. Mitt favorittvin til pizza for tiden er Vajra Dolcetto d’Alba*.

Buon appetito!

(*Jeg vil presisere at jeg ikke er noen vinekspert og at vintipsene på bloggen kun baserer seg på hva JEG synes smakte godt til den aktuelle retten. Når jeg handler vin til en spesiell rett spør jeg ofte på polet, og forteller hva jeg skal ha den til, opplyser om de viktigste ingrediensene og hva slags vin jeg vanligvis foretrekker. Jeg får ofte gode råd, så jeg anbefaler alle å bruke ekspertisen du finner på ditt lokale polutsalg.)


,

31 Kommentarer

 1. Camilla 14. oktober 2011 at 10:07 #

  Hei Trine!

  Har du bursdag i dag? Gratulerer i så fall! 😀 Pizza Parma er min absolutte favoritt også, ingen over, ingen ved siden av 😉 Klem Camilla

  • Trine ;) 15. oktober 2011 at 09:50 #

   Hadde bursdag på torsdag, men feiret på fredag. Favoritten innfridde enda en gang! 😉

 2. Cecilie Lykke 14. oktober 2011 at 10:41 #

  Elsker parmaskinke på pizza! Har aldri prøvd på hjemmelaget pizzasaus før, så det må jeg få til en gang 🙂

 3. Laila 14. oktober 2011 at 10:56 #

  Jeg kom over lammefilet, så i dag må fredagspizzaen vike for lammefilet med pommes Anna og balsamicosjy. Det er veldig fristende å gå for rødvinssausen din, men den er allerede laget flere ganger, så det er på tide å prøve noe nytt. Dessuten… hvis jeg skal få smakt meg igjennom det meste av oppskriftene dine, må jeg stå på 😉
  Ha en strålende kveld!

  • Trine ;) 15. oktober 2011 at 09:51 #

   Høres ikke så verst ut med lammefilet heller da… Håper det smakte! 😉

   • Laila 15. oktober 2011 at 12:51 #

    Det er ikke alltid vi er enige om hva som er godt, min samboer og jeg. Derfor er det ekstra hyggelig når det faller i smak hos begge. Lammefileten og tilbehøret var nydelig og balsamicosjyen passet perfekt. Min samboer mente at dette var et skikkelig restaurantmåltid, hvilket jeg kan si meg enig i 🙂 Tusen takk!

 4. Jane 14. oktober 2011 at 17:15 #

  Gratulerer så mye med dagen (om det er i dag du fyller da), og takk for alle flotte oppskrifter du deler med oss. Jeg benytter meg av oppskriftene dine ukentlig, og anbefaler deg til alle jeg kjenner, og pizzaen så kjempegod ut, så den skal også prøves ut i nærmeste fremtid..

  Klem fra Jane:)

  • Trine ;) 15. oktober 2011 at 09:52 #

   Takk for det, Jane! Dagen var på torsdag og ble feiret i går. 🙂

 5. mkj 14. oktober 2011 at 19:50 #

  Pizza med parmaskinke er bare digg!!

  Den pizzaspaden som er på bildet sammen med sønnen din, hvor har du kjøpt den?

  Tusen takk for kjempe flott og inspirerende blogg 🙂

  • Trine ;) 15. oktober 2011 at 09:54 #

   Pizzaspaden var i samme pakken som pizzastenen, og tror den ble kjøpt på Jernia eller Living, men det er mange år siden.

 6. JN 15. oktober 2011 at 07:09 #

  Gratulerer så mye med dagen. Og en stor takk for alle oppskrifter og inspirasjon :-O

  • Trine ;) 15. oktober 2011 at 09:55 #

   Takk for det! 😉

 7. Andrea 15. oktober 2011 at 16:27 #

  Hurra! Endeleg fekk eg til å lage ein skikkeleg god italiensk pizza, ikkje berre ein slik streit norskifisert som det ofte blir til. Har aldri klart å lage ein tomatsaus som eg har vore heilt fornøgd med, men denne smakte skikkeleg godt, trur den er fin som base til andre typar pizza òg.

  Følgde oppskrifta, men pga studentøkonomi bytta eg ut parmaskinke med strandaskinke, fungerte veldig bra.

  Tusen takk for at du bidrog til gårsdagens fredagspizzalykke med denne oppskrifta! 🙂

 8. Rita 15. oktober 2011 at 21:36 #

  Gratulerer med dagen,og takk for oppskriften på denne pizzaen 🙂 Lagde den i kveld,og sitter nå stappmett i sofaen.Tror det er den beste pizzaen jeg har smakt. Fikk ikke tak i fersk mozarella før jobb i dag,så kjøpte revet. Fungerte veldig bra !!

  Tusen takk for all annen inspirasjon også. Er dårlig på å gi respons,men har prøvd masse oppskrifter fra deg. Har også anbefalt siden til kolleger og venner,som jeg vet også er ivrige lesere av din blogg 🙂

 9. Anna 19. oktober 2011 at 13:43 #

  Hørtes deilig ut 🙂 hvor får man kjøpt pizzamel? Har ikke klart å finne det jeg. Blir det veldig stor forskjell?

  • Trine ;) 24. oktober 2011 at 21:11 #

   Pizzamel får du kjøpt i velassorterte dagligvareforretninger. Du kan fint benytte vanlig siktet hvetemel dersom du ikke får tak i pizzamel. Lykke til!

 10. Jorunn Lie 20. oktober 2011 at 23:14 #

  Åh, denne så god ut.. Skal prøve i morgen. Men bunnen ser litt tykkere ut enn italiensk pizza. Kanskje prøve med litt mindre gjær?

  • Trine ;) 20. oktober 2011 at 23:17 #

   Ja, deigen ble litt tykk på pizzaen på bildet. Burde nok ha benyttet litt mindre deig. Lykke til! 🙂

 11. Jorunn Lie 21. oktober 2011 at 23:41 #

  Mmmm, det ble veldig godt. Litt forandringer: Kokt skinke som ble med i ovnen. Noen oliven og litt mer krydder som oregano og pizzakrydder. Tomatsausen var kjempegod. Takk for inspirasjon 🙂

 12. Richard Spoletini 22. oktober 2011 at 01:40 #

  Takk for flotte oppskrifter. Vil nevne en viktig detalje som gir den riktig gode pizzaen. Kjøp ordentlige tomater. Tomater på boks kan være så ymse, og jeg velger aldri de rimligeste variantene du får på Rema1000 eller Kiwi. Den finnes flere gode merker på Meny og tilsv. butikker.

 13. Christian 19. november 2011 at 20:01 #

  TAKK! Akkurat fulgt oppskriften din, og dermed spist og servert verdens beste pizza. Denne slo over alle støvleskaft! You rock 😀

 14. Rune 21. januar 2013 at 19:03 #

  Hei-

  Jeg er en ivrig ivrig pizzabaker, men sliter litt med sterk/svidd lukt av pizzasteinen min,hele huset lukter pizzeria resten av dagen, har du liknende erfaring?
  Og hvor har du kjøpt den flotte pizzaspaden? Det er akkurat slik jeg trenger.
  Har selv boka til Vardøen, og den har vært en kjempeinspirasjon.
  Takk for super blogg! 😉

  • Trine ;) 21. januar 2013 at 20:39 #

   Jeg har ikke samme problem med pizzastenen min. Går ut ifra at du rengjør pizzastenen mellom hver bruk, for hvis ikke vil jo eventuelle pizzarester bli brent hver gang du varmer opp pizzastenen. Husker ikke hvor jeg kjøpte pizzaspaden, mulig det var på Jernia. Det er mange år siden og den fulgte med en påizzastein som forlengst er brukket i to…

 15. Kristine 23. januar 2015 at 20:49 #

  Hei! Takk for mange gode oppskrifter. Hvor steker du pizzaen? Nederst i ovnen på pizzasten eller i midten?

 16. L|nda 30. mars 2015 at 09:27 #

  Heisann! Ser at du har parmaskinken på etter at pizzaen er stekt. Trodde skinken skulle på før steking?? Hva er forskjellen om jeg gjør det på den måten?
  Håper på svar 🙂

  Linda

 17. kristina 5. april 2015 at 11:06 #

  Hei! jeg prøver å lage denne pizzaen i dag men lurer på om jeg skal sette deigen i kjøleskap etter jeg har eltet den ut eller om den skal stå på benken? Pizzaen skal fylles senere i dag 🙂 Fin blogg!

 18. Charlotte 6. juli 2016 at 21:12 #

  Fikk mye skryt av sønnen min når jeg lagde denne pizzaen i dag😊 ‘mamma dette er verdens beste pizza, kan vi lage helt lik neste gang’😀❤ så takk for fantastisk oppskrift😉

 19. Kim 7. januar 2017 at 21:17 #

  Når det står at sausen gjerne kan stå å trekke en stund, betyr det at du varmer opp sausen i en kjel og trekker den, eller bare at den står på benken en stund før du har den på pizzaen?

  Denne ble prøvd med ekte bøffelmozarella i dag 🙂

  • Trine ;) 10. januar 2017 at 19:53 #

   Tomatsausen skal ikke varmes opp. Den skal bare stå på benken og godgjøre seg slik at de gode smakene får muligheten til å utvikle seg.

 20. Christin Hagen 24. februar 2017 at 18:03 #

  Til denne oppskriften på pizzadeig brukes 1/2 kg tipo 0-mel. Dette er beregnet til en langpannepizza?
  Bør jeg doble hvis jeg skal lage to stykker?

 21. Andreas 21. mars 2017 at 00:07 #

  Heisann.

  Kan denne pizzasausen lagres i kjøleskapet over flere dager. Evt fryses?

  Ser at du skriver at en skal la vannet renne av tomatene, er det tanken at jeg skal bruke en sil til dette?

  Hilsen en som skal lage seg pizzasaus for første gang

Legg igjen en kommentar