Salma sashimi med ponzusaus

Dette er en enkel og utrolig velsmakende forrett, smårett eller aperitif, om du vil. Det er så enkelt som små skiver av rå, fersk laks som dyppes i en saus med japanske aner og mange gode smaker. Oppskrift på ponzusausen kommer fra en kollega som hadde fått den av en tidligere kollega.

Denne retten ble første gang laget på avdelingsseminar med jobben, hvor vi sammen laget lunsj bestående av ca 25 små og store retter i løpet av 90 minutter.

SASHIMI

  • Salmalaks, i tynne skiver
  • sesamfrø, ristet
  • vårløk, finsnittet

PONZUSAUS (4-6 porsjoner)

  • 1/2 dl soyasaus
  • ca 1/2 lime, saften
  • (1-) 2 ss sukker (smak til!)
  • (1-) 2 ss riseddik
  • rød chili, finhakket
  • hvitløk, finhakket
  • frisk koriander, finhakket

Bland sammen ingrediensene til ponzusausen i en liten bolle. Smak deg frem! Sausen kan gjerne stå å trekke en stund før servering.

Så står laksen for tur. Det er her helt avgjørende at du benytter fersk laks av god kvalitet. Vi benyttet Salmalaks, som kan nytes rå når den tas direkte fra pakken. Benytter du annen fersk laks kan det være en fordel å fryse den ned i minst 24 timer før du tilbereder den.

Skjær fine skiver av laksefileten og anrett pent på et rent fat. Fordel ristet sesamfrø og finsnittet vårløk over.

Server laksen og sausen sammen, gjerne slik at den enkelte får hver sin lille skål med saus. Laksen dyppes i sausen og nytes umiddelbart. Server gjerne retten med en god hvitvin, for eksempel Calles Riesling.

Enjoy!

 


, , , ,

20 Kommentarer

  1. StHanne 21. september 2011 at 21:42 #

    Naammmmm… Dette er jo en klassiker. Jeg vil bare si at det ikke er nødvendig å fryse noe norsk oppdrettslaks før den spises rå. Dette gjelder også norsk oppdrettskveite, torsk og kamskjell. All villfisk og andre sorter derimot, bør fryses.

    • Trine 21. september 2011 at 22:43 #

      Dette var nytt for meg. Takk for info! 😉

  2. Cupcakes og champagne 22. september 2011 at 16:04 #

    Dette vil jeg rett hjem og prøve! 🙂

  3. Astrid 11. januar 2012 at 13:05 #

    Knallgodt 🙂

    Fikk servert denne forretten hos en venninne. To dager etter måtte jeg lage den til meg selv hjemme, denne var knallgod!! 🙂

    Flott blogg, har nettopp «funnet» bloggen din, og både jeg og min mann er veldig glad for ny inspirasjon til middager m.m.. 🙂

  4. Camilla 28. januar 2012 at 19:38 #

    Ponzusausen var himmelsk! Kan absolutt anbefales =)

    • Trine ;) 28. januar 2012 at 22:37 #

      Mmmmm, har nytt den selv i dag! 😉

  5. Kathrine 29. januar 2012 at 18:18 #

    Har laget denne retten flere ganger til familie, venner og naboer, sushielskere og nybegynnere, som alle synes den er helt nydelig! Også et kjærkomment alternativ / tilskudd til «vanlig» sushi.
    Nå sist ble salma sashimi valgt som forrett før rype-hovedrett. Jeg syntes det i teorien var en litt odd kombinasjon, men i praksis ble det et fantastisk kick-off på et herremåltid. Artig! 🙂

  6. Solveig 20. desember 2012 at 19:29 #

    Sashimi og sushi er populært her i huset også :-). Prøv å bytte ut sukker med akasiehonning i ponzusausen, prøv deg fram med mengden, det smaker utrolig godt det også 🙂

    • Trine ;) 20. desember 2012 at 22:53 #

      Ja, har brukt honning i senere varianter av denne oppskriften. Godt det også! 🙂

  7. Ingar 8. mars 2013 at 21:31 #

    Dette har blitt en ny favoritt! Takk 🙂

  8. Chansin 30. mars 2013 at 09:54 #

    Prøve å bruke sitron og ananas i sted for lime.

  9. T 7. november 2013 at 10:12 #

    Hei

    Hva slags tilbehør vil du anbefale om jeg skal servere sashimi som hovedrett? 🙂

  10. Linn 28. oktober 2014 at 19:57 #

    Hei 🙂 Nyyyydelig med sashimi og ponzosaus! Men jeg lurer på en ting, vet du hvor lenge hjemmelaget ponzusaus holder seg?

    • Trine ;) 2. november 2014 at 10:03 #

      Det er holdbart i flere dager (inntil en ukes tid?) i kjøleskapet (tildekket).

  11. Nina 12. januar 2015 at 00:24 #

    Hei Trine!
    Laget ponzusaus til sashimi på fredag og må si den var veldig god, så tusen takk for at du deler!

  12. Maiken 1. februar 2015 at 09:57 #

    Nydelig! Ponzoen er fantastisk. Her brukes den nå til alt: ribbe, koteletter, reker….
    Takk for alle oppskrifter, gleder meg til bok 2

  13. Linn T 14. februar 2015 at 21:53 #

    For en fantastisk god forrett! Kjempesuksess i går når jeg hadde middagsgjester(12 stk). Jeg er selv ikke veldig glad i rå fisk/ har ikke vært så glad i det før nå, men denne oppskriften – med Salma – helt perfekt 😉

  14. Karin 1. juli 2015 at 11:23 #

    Jeg har laget denne retten flere ganger – stor suksess hver gang:) Da jeg serverte den igår, diskuterte vi om sausen ville fått en ekstra spiss hvis vi blandet litt wasabi i den. Har du forsøkt det? Og hva med litt ingefær i? Blir det da en saus som heter noe helt annet, kanskje? 😉

  15. Bjørn 27. september 2015 at 18:33 #

    Najs 😉 Hadde i litt fiskesaus også. At noen sier en ikke trenger fryse fisk tar jeg som en påstand.
    Går sikkert bra, men når det ikke gjør???
    Jeg fryser alt uansett, ingenting å tape på det.

Tilbaketråkk/Pingbacks

  1. Sushiverksted – nigiri, maki og sashimi | TRINEs MATblogg - 28. oktober 2011

    […] tillegg laget jeg SALMA SASHIMI av resten av laksefileten, med ponzusaus som […]

Legg igjen en kommentar