Dette er en enkel og utrolig velsmakende forrett, smårett eller aperitif, om du vil. Det er så enkelt som små skiver av rå, fersk laks som dyppes i en saus med japanske aner og mange gode smaker. Oppskrift på ponzusausen kommer fra en kollega som hadde fått den av en tidligere kollega.
Denne retten ble første gang laget på avdelingsseminar med jobben, hvor vi sammen laget lunsj bestående av ca 25 små og store retter i løpet av 90 minutter.

Ingredienser

SASHIMI

Salmalaks , i tynne skiver
sesamfrø , ristet
vårløk , finsnittet

PONZUSAUS (4-6 porsjoner)

1/2 dl soyasaus
1/2 lime , saften (ca.)
2 ss sukker (ca., smak til!)
2 ss riseddik (ca.)
rød chili , finhakket
hvitløk , finhakket
frisk koriander , finhakket

SLIK GJØR DU

Bland sammen ingrediensene til ponzusausen i en liten bolle. Smak deg frem! Sausen kan gjerne stå å trekke en stund før servering.

Så står laksen for tur. Det er her helt avgjørende at du benytter fersk laks av god kvalitet. Vi benyttet Salmalaks, som kan nytes rå når den tas direkte fra pakken. Benytter du annen fersk laks kan det være en fordel å fryse den ned i minst 24 timer før du tilbereder den.

Skjær fine skiver av laksefileten og anrett pent på et rent fat. Fordel ristet sesamfrø og finsnittet vårløk over.

Server laksen og sausen sammen, gjerne slik at den enkelte får hver sin lille skål med saus. Laksen dyppes i sausen og nytes umiddelbart. Server gjerne retten med en god hvitvin, for eksempel Calles Riesling.

Enjoy!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Naammmmm… Dette er jo en klassiker. Jeg vil bare si at det ikke er nødvendig å fryse noe norsk oppdrettslaks før den spises rå. Dette gjelder også norsk oppdrettskveite, torsk og kamskjell. All villfisk og andre sorter derimot, bør fryses.

 2. Knallgodt 🙂

  Fikk servert denne forretten hos en venninne. To dager etter måtte jeg lage den til meg selv hjemme, denne var knallgod!! 🙂

  Flott blogg, har nettopp “funnet” bloggen din, og både jeg og min mann er veldig glad for ny inspirasjon til middager m.m.. 🙂

 3. Har laget denne retten flere ganger til familie, venner og naboer, sushielskere og nybegynnere, som alle synes den er helt nydelig! Også et kjærkomment alternativ / tilskudd til “vanlig” sushi.
  Nå sist ble salma sashimi valgt som forrett før rype-hovedrett. Jeg syntes det i teorien var en litt odd kombinasjon, men i praksis ble det et fantastisk kick-off på et herremåltid. Artig! 🙂

 4. Sashimi og sushi er populært her i huset også :-). Prøv å bytte ut sukker med akasiehonning i ponzusausen, prøv deg fram med mengden, det smaker utrolig godt det også 🙂

 5. Hei 🙂 Nyyyydelig med sashimi og ponzosaus! Men jeg lurer på en ting, vet du hvor lenge hjemmelaget ponzusaus holder seg?

 6. Hei Trine!
  Laget ponzusaus til sashimi på fredag og må si den var veldig god, så tusen takk for at du deler!

 7. Nydelig! Ponzoen er fantastisk. Her brukes den nå til alt: ribbe, koteletter, reker….
  Takk for alle oppskrifter, gleder meg til bok 2

 8. For en fantastisk god forrett! Kjempesuksess i går når jeg hadde middagsgjester(12 stk). Jeg er selv ikke veldig glad i rå fisk/ har ikke vært så glad i det før nå, men denne oppskriften – med Salma – helt perfekt 😉

 9. Jeg har laget denne retten flere ganger – stor suksess hver gang:) Da jeg serverte den igår, diskuterte vi om sausen ville fått en ekstra spiss hvis vi blandet litt wasabi i den. Har du forsøkt det? Og hva med litt ingefær i? Blir det da en saus som heter noe helt annet, kanskje? 😉

  1. Vi har prøvd å blande inn litt wasabipaste i ponzusausen og det gjorde virkelig en stor forskjell. Har også servert med litt hjemmesykepleie ingefær. Anbefaler det også.

 10. Najs 😉 Hadde i litt fiskesaus også. At noen sier en ikke trenger fryse fisk tar jeg som en påstand.
  Går sikkert bra, men når det ikke gjør???
  Jeg fryser alt uansett, ingenting å tape på det.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste