Hjemmelaget sjokoladepålegg

Alle barn liker sjokoladepålegg, trodde jeg. Inntil min egen sønn på 3 år bestemt skjøv fra seg en halvspist brødskive etter to bittesmå biter, da han fikk en skive med Nugatti en lørdag morgen i vår en gang. For ordens skyld kan jeg opplyse at matbloggerens sønn slett ikke foretrakk noe annet og sunnere pålegg, han er nemlig litt kresen og småspist for tiden. Og hvis han spiser går det i brødskiver med prim og blåmuggost, hver for seg eller sammen…

Jeg har lenge hatt lyst til å lage sjokoladepålegg, for å teste ut om det faller bedre i smak hos junior, men også for selv å smake på et sjokoladepålegg helt uten tilsetningsstoffer. Da jeg hadde sjokoladerester liggende og en fløteskvett på lur, kokte jeg opp en porsjon forleden. Sjokoladepålegget var utrolig godt på smak. Mathias synes det var kjempestas at mammaen hadde laget sjokopålegg og slukte en brødskive i full fart. Før han takket pent for maten. En skive var akkurat passe, og det er helt greit, selvsagt! Sjokoladepålegg er uansett kun et pålegg for helgefrokostene hjemme hos oss.

Oppskriften er enkel, til et stort glass sjokoladepålegg trenger du:

  • 200 gram kokesjokolade, grovt hakket
  • 2 dl kremfløte
  • 75 gram mykt smør, i terninger

Varm fløten opp til kokepunktet og hell den over den grovhakkede sjokoladen som ligger i en bolle. Du kan benytte det du har av kokesjokolade; vanlig, mørk eller lys. Rør godt, til sjokoladen er helt oppløst. Tilsett smørterningene, litt etter litt – og rør til alt er arbeidet inn i sjokolademassen, og du har en glatt og fin sjokoladeblanding.

Hell blandingen på et rent glass. Den er nå ganske tyntflytende, men fortvil ikke, en natt i kjøleskapet er reneste trylleformelen og neste morgen har du sjokoladepålegg av ypperste kvalitet og med fin konsistens, og ikke minst helt fritt for tilsetningsstoffer.

Sjokoladepålegget smøres på grovt brød og nytes sammen med et stort glass melk. Det kan også benyttes som kakeglasur eller muffinstopping. Det kom for eksempel godt til nytte som topping til sjokolademuffins fra fryseren, en gang vi fikk overraskende besøk.

Oppbevar sjokoladepålegget i kjøleskapet. Det er da holdbart i et par uker, men sannsynligvis er det tomt lenge før det.

Enjoy!

Oppskriften har jeg lånt fra «Rundt bordet«, en kjempefin kokebok av Ann Kristin Wang, Nina Dreyer Hensley og Jim Hensley.

(Om mitt samarbeid med tanum.no, se her. )

 


, , , ,

30 Kommentarer

  1. Synnøve 10. september 2011 at 10:31 #

    Sier bare: WOW! Dette må testes :)

  2. christina 10. september 2011 at 10:51 #

    Det første som slo meg var WOW! Så lettvint,greie ingredienser. Dette skal definitivt prøves!

  3. Silje 10. september 2011 at 14:38 #

    det første som slår meg er at begrepet sjokoladerest ikke eksisterer i dette huset, men det går jo an å planlegge :) Veldig begeistret fro bloggen din!!

  4. Lenes Kjøkken 11. september 2011 at 07:11 #

    Og jeg som bare spiser lavkarbo fikk vann i munnen!

    • Trolltrine 12. september 2011 at 16:46 #

      Lavkarbo her og, men gjett om jeg skal ut å handle sukkerfri sjokolade og lage sjokloladepålegg!
      Nam nam!

  5. Linda 11. september 2011 at 11:43 #

    Genialt! Dette har jeg lyst til å prøve:)

  6. Magne D. Antonsen 12. september 2011 at 15:47 #

    Hei Trine! Magne fra VG her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, kanskje poster jeg det på Facebook http://www.facebook.com/lesernesvg og twitter http://twitter.com/lesernesvg også. Alle som har forslag til gode blogger jeg kan anbefale på VG Netts forside bør sende meg et tips på magne.antonsen@vg.no

    • Trine 12. september 2011 at 16:10 #

      Å, så gøy! ;)

  7. Malin 12. september 2011 at 19:22 #

    Nam! Dette så utrolig godt ut, også så enkelt!
    Og jeg spiser ikke sjokoladepålegg engang ;)

  8. Tom 12. september 2011 at 19:33 #

    Min far pleide å smelte smøret med kokende kaffe. Selvsagt ikke store mengder. I stedet for sukker ble det også brukt melis. Vanlig kakaopulver ble brukt i stedet for kokesjokolade. Dette var superpålegg på brødskivene på 1950-tallet.

  9. Eva 12. september 2011 at 19:42 #

    Smiler – jeg er vokst opp med «kakaorøre» som sjokoladepålegg. Veldig enkelt – ennå enklere enn denne. Vanlig kakao blandes ut med melis og litt kaffe til passe konsistens. Mmmm – på nybakt mormorbrød – fantes nesten ikke bedre.

  10. Jitte 12. september 2011 at 20:01 #

    Er det så mye konserveringsmidler i vanlig sjokoladepålegg altså? Har en burk Nugatti stående, og ser ikke så veldig mye «skummelt» på innholdsfortegnelsen akkurat…

  11. Hilde 13. september 2011 at 09:03 #

    Denne må prøves, ellers så er jeg vokst opp med, og lager til mine, «ku-pålegg».
    Mamma forteller at når jeg var liten fikk man kjøpt sjokoladepålegg med bilde av ku på pakken, og jeg døpte mamma sin utgave umiddelbart til «ku-pålegg»

    250g margarin smeltes, bland i 3 ss vann/kald kaffe, avkjøl. bland inn 500g melis og 3ss kakao. Rør tilslutt i ett egg for jevnere konsistens. Egget hørte ikke med i mamma sin utgave, men jeg synes det blir bedre.

  12. Linda 14. september 2011 at 23:25 #

    Denne kokeboka har jeg faktisk ikke sett – og jeg som elsker bøkene deres ;)
    Skal jammen prøve å lage sjokopålegg jeg også – og regner kanskje med at jeg får god hjelp av englebarna.
    Tusen takk :)

    • Trine 18. september 2011 at 22:26 #

      Englebarna er nok behjelpelig med både tilberedning, ryddig og spising, vil jeg tro! Lykke til! ;)

  13. Mona 19. september 2011 at 21:01 #

    Takk for at du deler – og jeg deler videre! :) Har prøvd ut oppskrifta med mørk sjokolade. Ble godt, men litt for mørkt for meg egentlig.. Har nå stående to bokser i kjøleskapet, laget av lys sjokolade og hvit sjokolade. Husker ananas-hapå’en fra «gamle dager», og funderer på om det vil funke å tilføye ananasjuice i en porsjon med hvit sjokolade.. tror det vil kunne gå?

    • Trine 19. september 2011 at 21:36 #

      Dersom man benytter mørk kokesjokolade (med høyt kakaoinnhold) er jeg enig i at den blir litt «mørk» og kanskje ikke så barnevennlig. Når det gjelder ananaspålegget ditt så vet jeg ikke om jeg skal anbefale deg eller fraråde deg å prøve… ;)

      • Mona 19. september 2011 at 22:42 #

        Jeg tror jeg mååå prøve – men tror du det funker å bare tilsette ananasjuice? Eller vil det bli for tynt? Hva kan jeg evt. gjøre for å unngå det?

        • Trine 19. september 2011 at 22:44 #

          Jeg tror det vil bli for tynt, rett og slett…

          • Mona 19. september 2011 at 22:58 #

            Isj, det jeg frykta… hmmm… må prøve å finne på noe lurt hehe

  14. Synne 19. september 2011 at 21:25 #

    Moren min har laget det… Jeg sier bare KJEMPE GODT!

  15. Nemi 5. oktober 2011 at 23:25 #

    Endelig en oppkrift på hjemmelaget sjokoladepålegg! Pappa laget noe liknende da jeg var barn, men noe oppskrift finnes ikke. Denne er god!! Takk!

  16. Anne Brith 6. oktober 2011 at 11:01 #

    Dette ser jo deilig ut :) Jeg låner oppskriften og lager den i helgen… jummy :)

    • trine 6. oktober 2011 at 16:05 #

      Denne er god og slår godt an hos den yngre garde. Blir spennende å høre hva du synes. ;)

  17. Sigrun 11. januar 2012 at 12:22 #

    Har testet, det ble en suksess! Endelig et sjokoladepålegg som smaker sjokolade – og ikke minst – ingen mystiske ingredienser! Kjempegodt!

  18. siv anita 17. januar 2012 at 19:00 #

    jeg har også den kokeboka og det er en av mine favoritt kokebøker! :) Har også prøvd ut dette sjokoladepålegget og det er nydelig :)

  19. Cathrine 13. september 2012 at 18:19 #

    Tror kanskje jeg skal prøve å lage dette med firkløversjokolade. =p

  20. K 5. november 2013 at 15:51 #

    Dette må prøves ut

  21. Dina Sofie 21. desember 2013 at 10:04 #

    Hei Trine. Må nevne at jeg lånte denne oppskriften til et blogginnlegg på min blogg, med en liten vri. Jeg linket til denne siden selvfølgelig. Stikk gjerne nesen innom for å sjekke hvordan den ble, eller sjekke andre oppskrifter. Du har en veldig fin blogg forresten. Masse god jul!:)

Legg igjen en kommentar