Alle barn liker sjokoladepålegg, trodde jeg. Inntil min egen sønn på 3 år bestemt skjøv fra seg en halvspist brødskive etter to bittesmå biter, da han fikk en skive med Nugatti en lørdag morgen i vår en gang. For ordens skyld kan jeg opplyse at matbloggerens sønn slett ikke foretrakk noe annet og sunnere pålegg, han er nemlig litt kresen og småspist for tiden. Og hvis han spiser går det i brødskiver med prim og blåmuggost, hver for seg eller sammen...Jeg har lenge hatt lyst til å lage sjokoladepålegg, for å teste ut om det faller bedre i smak hos junior, men også for selv å smake på et sjokoladepålegg helt uten tilsetningsstoffer. Da jeg hadde sjokoladerester liggende og en fløteskvett på lur, kokte jeg opp en porsjon forleden. Sjokoladepålegget var utrolig godt på smak. Mathias synes det var kjempestas at mammaen hadde laget sjokopålegg og slukte en brødskive i full fart. Før han takket pent for maten. En skive var akkurat passe, og det er helt greit, selvsagt! Sjokoladepålegg er uansett kun et pålegg for helgefrokostene hjemme hos oss. Oppskriften er enkel, til et stort glass sjokoladepålegg trenger du:

Ingredienser

200 g kokesjokolade , grovt hakket
2 dl kremfløte
75 g smør mykt , i terninger

SLIK GJØR DU

Varm fløten opp til kokepunktet og hell den over den grovhakkede sjokoladen som ligger i en bolle. Du kan benytte det du har av kokesjokolade; vanlig, mørk eller lys. Rør godt, til sjokoladen er helt oppløst. Tilsett smørterningene, litt etter litt – og rør til alt er arbeidet inn i sjokolademassen, og du har en glatt og fin sjokoladeblanding.

Hell blandingen på et rent glass. Den er nå ganske tyntflytende, men fortvil ikke, en natt i kjøleskapet er reneste trylleformelen og neste morgen har du sjokoladepålegg av ypperste kvalitet og med fin konsistens, og ikke minst helt fritt for tilsetningsstoffer.

Sjokoladepålegget smøres på grovt brød og nytes sammen med et stort glass melk. Det kan også benyttes som kakeglasur eller muffinstopping. Det kom for eksempel godt til nytte som topping til sjokolademuffins fra fryseren, en gang vi fikk overraskende besøk.

Oppbevar sjokoladepålegget i kjøleskapet. Det er da holdbart i et par uker, men sannsynligvis er det tomt lenge før det.

Enjoy!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. det første som slår meg er at begrepet sjokoladerest ikke eksisterer i dette huset, men det går jo an å planlegge 🙂 Veldig begeistret fro bloggen din!!

  1. Lavkarbo her og, men gjett om jeg skal ut å handle sukkerfri sjokolade og lage sjokloladepålegg!
   Nam nam!

 2. Min far pleide å smelte smøret med kokende kaffe. Selvsagt ikke store mengder. I stedet for sukker ble det også brukt melis. Vanlig kakaopulver ble brukt i stedet for kokesjokolade. Dette var superpålegg på brødskivene på 1950-tallet.

 3. Smiler – jeg er vokst opp med «kakaorøre» som sjokoladepålegg. Veldig enkelt – ennå enklere enn denne. Vanlig kakao blandes ut med melis og litt kaffe til passe konsistens. Mmmm – på nybakt mormorbrød – fantes nesten ikke bedre.

 4. Er det så mye konserveringsmidler i vanlig sjokoladepålegg altså? Har en burk Nugatti stående, og ser ikke så veldig mye «skummelt» på innholdsfortegnelsen akkurat…

 5. Denne må prøves, ellers så er jeg vokst opp med, og lager til mine, «ku-pålegg».
  Mamma forteller at når jeg var liten fikk man kjøpt sjokoladepålegg med bilde av ku på pakken, og jeg døpte mamma sin utgave umiddelbart til «ku-pålegg»

  250g margarin smeltes, bland i 3 ss vann/kald kaffe, avkjøl. bland inn 500g melis og 3ss kakao. Rør tilslutt i ett egg for jevnere konsistens. Egget hørte ikke med i mamma sin utgave, men jeg synes det blir bedre.

 6. Denne kokeboka har jeg faktisk ikke sett – og jeg som elsker bøkene deres 😉
  Skal jammen prøve å lage sjokopålegg jeg også – og regner kanskje med at jeg får god hjelp av englebarna.
  Tusen takk 🙂

 7. Takk for at du deler – og jeg deler videre! 🙂 Har prøvd ut oppskrifta med mørk sjokolade. Ble godt, men litt for mørkt for meg egentlig.. Har nå stående to bokser i kjøleskapet, laget av lys sjokolade og hvit sjokolade. Husker ananas-hapå’en fra «gamle dager», og funderer på om det vil funke å tilføye ananasjuice i en porsjon med hvit sjokolade.. tror det vil kunne gå?

  1. Dersom man benytter mørk kokesjokolade (med høyt kakaoinnhold) er jeg enig i at den blir litt «mørk» og kanskje ikke så barnevennlig. Når det gjelder ananaspålegget ditt så vet jeg ikke om jeg skal anbefale deg eller fraråde deg å prøve… 😉

   1. Jeg tror jeg mååå prøve – men tror du det funker å bare tilsette ananasjuice? Eller vil det bli for tynt? Hva kan jeg evt. gjøre for å unngå det?

 8. Endelig en oppkrift på hjemmelaget sjokoladepålegg! Pappa laget noe liknende da jeg var barn, men noe oppskrift finnes ikke. Denne er god!! Takk!

 9. Har testet, det ble en suksess! Endelig et sjokoladepålegg som smaker sjokolade – og ikke minst – ingen mystiske ingredienser! Kjempegodt!

 10. jeg har også den kokeboka og det er en av mine favoritt kokebøker! 🙂 Har også prøvd ut dette sjokoladepålegget og det er nydelig 🙂

 11. Hei Trine. Må nevne at jeg lånte denne oppskriften til et blogginnlegg på min blogg, med en liten vri. Jeg linket til denne siden selvfølgelig. Stikk gjerne nesen innom for å sjekke hvordan den ble, eller sjekke andre oppskrifter. Du har en veldig fin blogg forresten. Masse god jul!:)

 12. Lagde dette i helgen, og ungene på 5 og 7 år elsker det, og jeg også 🙂 Vi smører det på ristede brødskiver, og da smelter det litt, og med et stort glass iskald melk til – namme nam!!! 🙂 Så er det et stort pluss at ungene syns jeg er verdens beste mamma som lager hjemmelaget sjokoladepålegg, med EKTE sjokolade, he he… Jeg blandet for øvrig en plate mørk og en plate lys sjokolade, men bare lys sjokolade vil nok være en mildere og enda mer barnevennlig variant (selv elsker jeg mørk sjokolade!). Takk for oppskriften!

 13. Hei Trine

  Prøvde å lage sjokoladepålegget, men desverre så skilte det seg når smøret kom oppi! Får nesten bare prøve på nytt

 14. Heihei:)
  Jeg har prøvd å lage dette nå og smaken var helt fantastisk♡ eneste er at det ble litt tynt(selv etter kjøleskap), hva kan jeg ha gjort feil?
  Mvh Betina

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste