Chiliaïoli

Den beste aïolien lager du selv, enkelt og greit!

Når du skal lage aïoli, eller majones, er det viktig at alle ingrediensene du skal benytte har romtemperatur. Da er det mindre risiko for at aïolien skiller seg. Eggeplommen oppnår raskere romtemperatur dersom du skiller egget først som sist, fremfor å la det ligge helt på kjøkkenbenken. Videre bør du benytte smaksnøytrale oljer, slik som solsikkeolje, druekjerneolje eller soyaolje. Alternativt kan du erstatte litt av oljen (ca 10-25%) med en mild og god olivenolje. Til 2-4 porsjoner trenger du omtrent:

  • 1 eggeplomme
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • ca 1/4 rød chili, finhakket
  • ca 1/2 ts Dijonsennep
  • 1 dl smaksnøytral olje
  • litt nypresset sitronsaft
  • salt og hvit pepper
  • (eventuelt litt vann)

Ha eggeplommen, sennep, hvitløk og chili (uten frø) i en bolle og rør sammen. Mengden sennep er avhengig av smak og behag, og ikke minst hva slags sennep du benytter. Det samme gjelder mengden av hvitløk og chili.

Hell oljen oppi eggeblandingen i en tynn stråle mens du visper hele tiden slik at det hele tiden blir godt blandet. Jeg pleier å benytte druekjerneolje. Ha først i ca halvparten av oljen og tilsett deretter 1-2 ss sitronsaft og bland godt. Spe inn resten av oljen på samme måte. Dersom aïolien blir for tykk kan du tilsette litt vann og røre godt sammen. Smak til med salt og hvit pepper.

Server chiliaïolien som tilbehør til skalldyr-, fiske- og kjøttretter, eller alene sammen med godt brød.

Ønsker du «bare» vanlig hvitløksaïoli dropper du chilien.

Enjoy!


,

9 Kommentarer

  1. Line 17. august 2011 at 09:17 #

    Hei Trine:o)
    Kvar får du tak i druekjerneolje?

    • Trine 17. august 2011 at 10:47 #

      Druekjerneolje kjøper jeg blant annet i min lokale Menybutikk 😉

  2. Monica 17. august 2011 at 20:35 #

    Hei, denne varianten må jeg teste, høres kjempegod ut 🙂
    Men du…jeg får feilmelding når jeg forsøker legge inn mailadressen min over her (for å få dagens oppskrift rett i innboksen). Er det en fixable feil?? 🙂

    • Trine 17. august 2011 at 22:40 #

      Jeg klarte fint å legge det inn, så fint om du kan prøve en gang til. Si fra hvis det likevel ikke går bra. 😉

  3. Andrea 18. august 2011 at 17:40 #

    Hei Trine! Jeg er garantert en av dine største fans, jeg er inne på siden din opp til flereganger daglig, og arkivet ditt besøker jeg flittig 🙂 Du virker utrolig flink, og er veldig inspirerende! Derfor har jeg et spørsmål til deg. Tidligere bodde jeg hjemme og kunne lage hva jeg ville av matretter i et stort kjøkken, men nå har jeg flyttet hjemmefra i Hybel! Jeg har et lite kjøkken, lite penger og generelt dårlig tid! Derfor lurer jeg påom du har noen tips til hva jeg kan lage? Om det er noen retter, eller f.eks. noen oppskrifter her i arkivet? hehe jeg trenger insiprasjon, nå har jeg kunn knekkebrød og kaviar i kjøkkenskapet!

    :):)

    • Trine 18. august 2011 at 18:24 #

      Hei Andrea,
      Jeg har samlet noen retter som ikke krever så stort budsjett under tagen «budsjett»: http://trinesmatblogg.no/tag/budsjett/. Her kan du nok finne noen rimelige retter og litt inspirasjon. Ellers har jeg tenkt å fokusere litt på lavbudsjettmat i høst, og kommer blant annet med en «studentmeny» som ukemeny på søndag. Er det en rett du savner oppskrift på er det fint om du gir meg et hint, kanskje den kommer på bloggen? Lykke til med hybeltilværelsen! 😉

  4. Line 19. august 2011 at 12:11 #

    Ok!!
    Her har vi ikkje Menybutikk, men eg får sjekke på Coop xtra eller Domus:o)

  5. janne 30. april 2013 at 17:20 #

    hei trine, jeg lurer på hvor lenge aiolien kan stå i kjøleskapet etter den er laget ? 🙂

  6. Anne - Marte Nelvik Løndal 13. februar 2015 at 19:59 #

    Denne skuffa litt. Da foretrekker jeg heller vanlig aioli. Men den kan like godt være jeg som gjorde noe feil for du lager jo så mye bra

Legg igjen en kommentar