Basilikumsorbet

Sommeren er på hell, og når høsten riktig setter inn kommer jeg virkelig til å savne muligheten til å stikke ut i hagen og høste selvdyrkede urter og salater. Vel, jeg savnet den muligheten i begynnelsen av sommerferien på hytta også, etter at spretne sauer hadde hoppet over gjerdet og forsynt seg grådig av urter, salater, tomatplanter, jordbær, busker og sommerblomster. Det meste kom riktignok opp igjen etter noen uker, men da var jo ferien over…

Hvis en ser bort ifra ovennevnte har jeg fråtset i friske urter i sommer, ja nesten til alle måltider. Også til dessert, som for eksempel da jeg laget denne nydelige basilikumsorbeten. Når jeg lager basilikumsorbet drømmer jeg meg helt bort. Det er så enkelt og godt, og selvsagt spesielt godt når basilkumen kommer fra egen hage!

Finn frem:

 • 2 dl vann
 • 1,75-2 dl sukker
 • 1 dl ferskpresset appelsinjuice
 • 1 kanelstang
 • 1 liten potte basilikum, kun bladene
 • 1/2 sitron, saften

Lag sukkerlake ved å gi vann, sukker og kanelstang et oppkok og la det putre til sukkeret er helt oppløst. Tilsett appelsinjuice og sett til avkjøling, gjerne over natten.

Plukk bladene av basilikumplanten og kjør bladene i en foodprosessor (eller stavmikser) med kniver, sammen med litt av sukkerlaken, til du får en jevn saus. Alternativt kan du benytte en morter. Rør sammen basilikumblandingen med resten av sukkerlaken og smak til med sitronsaft.

Kjør basilikumblandingen i ismaskin til du får ønsket konsistens. På min ismaskin tar det ca 20-30 minutter. (Dersom du ikke har ismaskin kan du fryse den ned etter metoden som er beskrevet i dette innlegget.) Sorbeten blir best om den serveres umiddelbart, eventuelt etter at du har satt den i fryseren i ca 30 minutter. Sorbeten kan selvsagt også fryses ned og nytes senere, men pass da på å la den hvile litt på kjøkkenbenken før servering slik at den ikke er steinhard. Basilikumsorbeten bør ikke oppbevares i fryseren i mer enn 2-3 uker.

Basilikumsorbet kan nytes som den er, enten som hvilerett eller dessert, eller som for eksempel tilbehør til friske jordbær eller en eplekake. Prøv du også da vel!

Enjoy!


, , , ,

11 Kommentarer

 1. Torill 12. august 2011 at 13:57 #

  Denne skal jeg prøve, har også basilikum og andre friske urter på terrassen :o)

 2. Renate 13. august 2011 at 15:15 #

  Yum! Jeg tipper at denne egner seg godt som en hvilerett, også. 🙂

 3. Marion 13. august 2011 at 15:22 #

  Den må absolutt testes ut1 Ser kjempegodt ut, og kan tenke meg med den smaker utmerket 🙂

 4. Trine 17. august 2011 at 00:15 #

  Mmmm, dette er godsaker som passer som både dessert, hvilerett og tilbehør til feks en eplekake! Anbefales!

 5. Caroline 17. august 2011 at 16:51 #

  Åh, denne oppskriften så utrolig god ut! Den skal jeg virkelig prøve ut! Så gøy med nye, spennende smaker!

 6. Maria 20. august 2011 at 18:20 #

  Serverte Basilikumsorbet som hvilerett igår og fikk masse skryt for den. Den var utrolig god, smakfull og spennende.

  • Trine 24. august 2011 at 07:33 #

   Ja, litt annerledes, spennende og veldig godt!

 7. Linda Lente 8. januar 2012 at 10:49 #

  Hei Trine!
  Har servert denne noen ganger, både som hvilerett og som dessert med jordbær til. En suksess hver gang. Brukte den som hvilerett i går kveld. Var litt skeptisk, for den har stått i frysen i flere måneder, men smaken og fargen var heldigvis helt intakt 🙂

 8. Tanja 30. juni 2013 at 23:05 #

  Jeg har brukt denne oppskriften med hell, både til dessert og som mellomrett/palate cleanser. Veldig god! Prøvde nå å lage den i gelevariant som lokk på en kake, alt inspirert av dine oppskrifter. Kaken er her: http://tanjasmatside.blogspot.no/2013/06/panna-cotta-kake-med-basilikumgele.html

 9. Tanja 30. juni 2013 at 23:07 #

  Den forrige meldingen ble sendt litt tidlig… Ville bare si takk for en super blogg med mange gode ideer!

  Mvh Tanja 🙂

 10. AleksanderRG 8. juni 2015 at 21:55 #

  Takk for oppskrift. Har laget denne nå, og den ble utrolig god, men litt i søteste laget! Om jeg lager den igjen blir det med 1,75 dl sukker istedet for 2. Kanskje enda mindre.

Legg igjen en kommentar