Eltefritt olivenbrød

Her kommer nok en favoritt i kategorien «eltefrie brød«, nemlig olivenbrød. Et velsmakende og anvendelig brød og kjempegodt til grillmat, salat – ja, som tilbehør til det aller meste, nesten. Kanskje noe å tenke på til pinseaften? Hvis du setter brøddeigen i dag har du et kjempegodt brød til grillmaten på pinseaften, med minimal arbeidsinnsats. Det blir garantert en suksess!

Finn frem:

 • 625 gram hvetemel
 • 1/2 ts tørrgjær
 • 1,5-2 ts havsalt
 • 5 dl romtemperert vann
 • 1-2 never sorte oliven

Bland de tørre ingrediensene godt sammen i en bakebolle. Tilsett vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Den skal være ganske løs, men skal ikke flyte utover. Ha på lokk eller plast og la deigen heve i romtemperatur over natten, eller ca 12-20 timer.

Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel utover. Ha deigen oppå bakepapiret og “brett” deigen ved hjelp av en slikkepott eller hendene. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over. Strekk deigen litt utover og fordel oliven oler. Gjenta bretteprosessen et par ganger, til olivnene er arbeidet inn i deigen.

Legg deigen med “bretten” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over. La brødet etterheve i ca 1,5 time. En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 grader og sett samtidig inn formen (med lokk)  som du skal steke brødet i. Formen/gryta du skal steke i ha lokk og begge deler må tåle 250 graders varme.

Når brødet er ferdig etterhevet ”vipper” du det forsiktig fra bakepapiret og oppi den varme gryta. Rist eventuelt litt forsiktig på gryta for å få justert brødet på plass. Sett på lokket og stek på nederste rille i ca 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i ca 10-15 minutter (eventuelt enda lengre), til brødet har fått en gylden og fin farge. Du kan teste om brødet er ferdig ved å banke på det, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt.

La brødet avkjøle på en rist. For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette.

Enjoy!

(Ta gjerne en titt på DENNE flotte videoen som beskriver hovedprinsippene ved baking av eltefrie brød.)


, ,

8 Kommentarer

 1. Kristin 10. juni 2011 at 17:22 #

  Det er en slik gryte jeg vil ha!
  Hvor, hva, hvor mye osv.
  I like !!!!!

 2. Trine 10. juni 2011 at 20:30 #

  Akkurat det samme tenkte jeg, da jeg så gryta på Ikea – til den nette pris av 399 kroner! Perfekt til grytebrød. Løp og kjøp! 😉

 3. Elin K 11. juni 2011 at 08:47 #

  Det ser ut som et supert brød til grillmaten. Liker når ting kan gjøres mest mulig klart i forkant, men likevel serveres ferskt! Flott gryte, har sett på de dyre fra Le Cruiset, men denne gjør helt sikkert nytten sin!

  Elin K

 4. Mari 4. juli 2011 at 10:10 #

  Nok en gang ser det fantastisk ut på bloggen din! Denne oppskriften skal testes i dag/morgen!

 5. Adele 24. februar 2012 at 16:35 #

  Så mye fine oppskrifter du har, med flotte bilder.
  Liker spesiellt godt at du har mye vegetar, så her fant jeg mye inspirasjon.
  Noen av rettene i vegetarkategorien inneholder bacon og skinke, litt upassende, men det er kanskje fordi de enkelt kan gjøres vegetariske? Synes like vel ikke de hører hjemme i den kategorien. Ellers masse bra, dette må jeg prøve! 🙂

 6. Henriette 5. mars 2013 at 18:49 #

  Dette olivenbrødet var en sikker vinner her i heimen, ingen av barna vil spise middag, kun olivenbrød 🙂 Takk for super oppskrift. Jeg byttet ut hvetemelet med spelt men det var super godt 🙂

Tilbaketråkk/Pingbacks

 1. Pastasalat med tunfisk, spinat, tomat og kapers | TRINEs MATblogg - 15. juni 2011

  […] Serveres med godt brød, for eksempel eltefritt olivenbrød. […]

 2. » Lyxig fisksoppa Mikaela – in the world - 8. juli 2011

  […] Jag serverade tillsammans med nybakat olivbröd. […]

Legg igjen en kommentar