Dagens rett er komponert for dagens sending i God Morgen Norge og skal lages sammen med Wenche på direkten. Det blir spennende! Da jeg ble bedt om å komme med forslag til rett, ble det raskt klart for meg at jeg skulle lage en fiskerett. Både fordi jeg er glad i fisk og fordi fisk er rask og sunn hverdagsmat, men også fordi jeg har fått så utrolig mange tilbakemeldinger fra dere lesere om at flere av mine fiskeretter har gitt inspirasjon til mangt et velsmakende fiskemåltid i det ganske land. Siden Lars hadde valgt en lakserett valgte jeg torsk denne gangen.

Torsk er en relativt nøytral fisk som ofte tåler tilbehør med smak og "trøkk". Jeg har her valgt chorizo som er en krydret, spansk pølse med fremtredende smak av paprika. Chorizoen får følge med en god olivenolje, soltørket tomat, hvitløk, pinjekjerner, chili og timian. Du kan selv tilpasse styrken ved å regulere mengden av chili og hvitløk. Har du ikke chorizo tilgjengelig kan du benytte sprøstekt bacon, spekeskinke eller en annen smakssterk pølse.

Ingredienser

Torsken

700-800 g torskefilet (gjerne ryggstykke), i porsjonsstykker
2 ss olivenolje (ca.)
2 ss sitronsaft (ca.)
salt og pepper

Blomkålpurè

1-2 blomkål , i buketter
1 potet , i biter
salt
1-2 ss smør
1-2 ss crème fraîche
salt og pepper

Chorizosalsa

3-4 ss pinjekjerner
1 dl olivenolje (ca.)
150 g chorizo (gjerne spicy type)
2 sjalottløk , finhakket
3 soltørkede tomater , finhakket
1 fedd hvitløk , finhakket
1/4 rød chili (ca.), finhakket
1/2 sitron , saften (smak til)
frisk timian

Tilbehør

8 asparges
salt til kokevannet
sukker til kokevannet
frisk timian til pynt

SLIK GJØR DU

Fisken: Pensle torsken med en blanding av sitronsaft og olivenolje og krydre med salt og eventuelt litt pepper. Stek fisken ved 200 grader i ca 10-15 minutter, til fisken er ferdigstekt og så vidt faller fra hverandre.

Blomkålpureèn: Kok poteten og blomkålbukettene i usaltet vann, til grønnsakene er møre og fine (etter ca 12-15 minutter). Hell av kokevannet. Tilsett smøret og mos blomkål og potet med en stavmikser eller lignende. Smak til med creme fraiche, salt og pepper.

Chorizosalsaen: Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne og legg til side. Ha så oljen i pannen og tilsett chorizoen som får surre ca ett minutt, før du tilsetter finhakket sjalottløk, soltørkede tomater, hvitløk og chili (etter smak). La dette stå å kose seg på svak varme i et par minutter. Rett før servering tilsetter du pinjekjerner og finhakket timian, samt smaker til med en raus skvis med sitronsaft.

Aspargesen: Rens aspargesen ved å skjære av en del av stilken der den begynner å bli trælete, eller rett og slett brekke av stilken der den brekker naturlig. Skrell eventuelt stilken litt hvis den er stor og grov, men mye smak sitter i stilken, så ikke skrell mer enn nødvendig. Kok aspargesen i vann tilsatt salt og litt sukker. Saltet setter smak og sukkeret skal gjøre at aspargesen fortsatt holder seg frisk og sprø. Kok aspargesene i ca. 2 minutter, avhengig av tykkelsen. Pass på å ikke koke for lenge, da blir de slappe og dvaske! Du kan kjenne etter med en skarp kniv hvor godt kokt den er.

Anretning: Ha blomkålpureèn på en tallerken og legg torsken oppå. Ha så på aspargesen og deretter en raus skje med chorizosalsa oppå torsken og server med friske krydderurter.

ENJOY!

En oppdatert versjon av oppskriften + video finner du HER.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Kjempekjekt å sjå matbloggaren i aksjon på Wenches kjøkken:o)
    Denne retten såg utruleg god ut, og havnar nok på mitt middagbord og…
    Chorizo er eit fantastisk tilbehør til fisk!!
    Interiørblogging har jo vore veldig i vinden i lengre tid, så eg tykkjer det er kjekt at media no set meir fokus på matblogging og…
    Ha ein fin dag, Trine:0)

  2. Så herligt å se deg live 😉
    Utrolig flott med inspirerende fiskeretter! Denne skal jeg prøve å lage hjemme. Min mann er ikke så glad i fisk stakkars, men denne kan nok falle ismak ;).. hehe.

  3. Takk for deilig torskemiddagstips. I morgen skal jeg prøve meg på denne sammen med to gode venner. Takk for flotte tips.

  4. Ah, dette så fantastisk godt ut! Jeg har gjenoppdaget torsken etter at jeg fant din side… Jeg har nemlig bare fått servert lettsaltet torsk med gulerøtter og poteter gjennom oppveksten, dette ble jeg mektig lei så da ble det slutt på torsk for min del. Men det finnes jo så mye mer, og det har du vist meg, Trine! Gøy å se deg på tv, men jeg synes nå Wenche kunne latt deg lage mer av maten ;0) Jeg følger med videre!

    1. Så gøy å høre at du har gjenoppdaget torsken sammen med meg. Jeg har nemlig samme minner som deg, så torsk er (heldigvis) ikke det det en gang var! 😉

  5. Så deg på GMN og oppdaget siden din i dag. Takk! Gleder meg til å utforske den nærmere! Middagsinspirasjon i en til tider hektisk hverdag med små barn er kjærkommen! Fikk et par ideer for neste jentekveld også. Herlig!

  6. Kjempestas at du var på GMN! Fikk ikke sett deg, for oppdaget det nå..Tror nok du gjorde en helt strålende jobb! Gratulerer.

  7. Så gøy å se deg live 🙂 Koser meg med bloggen din hver eneste dag, og digger at du er så glad i torsk, kylling og tomater. Har laget masse av oppskriftene dine, og blir alltid fornøyd (familien også….) Tusen takk for at du bruker så mye tid på inspirere og dele. Stor klem fra Elisabeth

    1. Så gøy å høre at du finner så mye inspirasjon på matbloggen min! Det inspirerer virkelig til å fortsette å blogge! 😉

  8. Hei Trine! Flott blogg! Så deg på GMN idag, og den deilige fiskeretten ble dagens middag. DEN VAR RETT OG SLETT NYDELIG!!!! Fantastisk god. Første gang jeg er inne på bloggen din, og jeg kan si med den største sikkerthet at det ikke er den siste 🙂 Takk for inspirasjon! Hilsen Heidi

    1. Her var det rask respons, skal jeg si! Så gøy – og så bra at retten falt i smak! 😉 Hyggelig med nye lesere – du er velkommen tilbake! 😉

  9. Torsken ser väldigt god ut. Den måste jag prova. Jag är själv väldigt förtjust i torsk och har många recept på framförallt torskrygg. Prova gärna med skirat smör och pepparrot.

  10. Halloen Trine.
    så deg for første gang på God morgen tv, og jammen har jeg latt meg inspirer av deg ;-)) i dag var Torske retten din på bordet her. Jeg har aldri fått så mye og lenge skryt av min familie før.Og da snakker jeg mann som ikke liker torsk, og to ungdommer som mener torsk ikke skulle vært mat!!
    All ære til deg og din oppskrift. Det blir ikke siste gang jeg er her på din flott blogg.

    Lykke til videre. ;-))

    1. Dette var utrolig gøy å høre! Ja, torsk blir mye mer spennende om man serverer noe med smak i tillegg. Det liker både store og små. Håper du finner mer som frister – velkommen skal du være! 😉

  11. Hei Trine. Mamma så deg på GMN og ble inspirert til å lage torskemiddagen. Jeg var så heldig å være på middagsbesøk i dag og ble servert denne retten, den var utrolig god! Denne blir garantert laget igjen, av både meg og mamma. Jeg har prøvd flere av dine torskemiddager og de blir alltid vellykket. Takk for en flott blogg!

  12. Lagde denne retten i dag! Den var aldeles nyyydelig, rask og lett å lage;) Perfekt! 🙂
    Liker at du legger ut så mange spennende torskeretter!

  13. Vi hadde også denne middagen i dag,bare at vi byttet ut torsk med pegasus. Vi bor i Sveits og jeg var innom flere matbutikker,men torskfileet var ikke å finne.Kankje det er flere som leser din blogg her?Uansett.mine døtre på 4 og 6 år koste seg med middagen, og det er ikke hver dag!! Supert med din blogg altså.

  14. Hei Trine.. Fantastisk blogg!!! Og fantastisk oppskrift!! Bor i Danmark, og har ikke tv2, men abonnement på sumo. Skal jo følge med på hotel cæsar 😉 Er også inne med jevne mellomrom og ser Wenches kjøkken, og der såg eg innslaget med deg.. etter det er jeg inne på bloggen din hver dag og følger dine oppskrifter. I dag har eg tatt opp noen kylling overlår. Nå gjenstår det bare å velge en rett, og det er jo mange å velge imellom her… tusen takk for inspirasjon..

    Lykke til videre!!!

  15. Mannen min er i utgangspunktet ikke så glad i fisk og da er det et kompliment til deg at han mener dette er den beste fiskeretten han har spist!

  16. kjempespennende vri på en god gammel råvare. Har brukt den flere ganger med stort hell.

  17. Må bare si tusen takk for en fantastisk matblogg. Jeg er en amatørkokk, elsker å lage mat til familien. Det viktigste er at maten er rask og enkel å lage på en hverdag samtidig som den er sunn og billig. Her er det oppskrifter i fleng når det gjelder mat med masse smak.
    Etter at vi fikk barn og vesla skulle begynne å spise middag sammen med oss, sa jeg klart fra til gubben at nå måtte han godta at det blir fisk to ganger i uken og han må også spise. Først var det mye sutring, men nå har pipa fått en annen lyd.

    Torsk med chorizosalsa samt Laks med mangosalsa er de soleklare favorittene her i huset. Vi spiser de mer enn gjerne igjen og igjen. Nå gleder gubben seg til middager selv om vi skal ha fisk 🙂

    Takk for at du har gitt oss husfred over middagsbordet!

      1. Hei Trine
        Oppdaget din blogg for et par mnd siden, og er nå helt hekta! Er inne dagelig, og selv om jeg alltid har vært glad i å lage mat, har jeg nå blitt virkelig god, takket være deg! Torsken med balsamico var kjempegod, og torsk med Choritzo var helt fantastisk!
        Håper du aldri går lei!
        Stå på!
        Hilsen Inga

  18. Lagde denne i kveld og den var FANTASTISK!! Elsker å lage mat og det er ingenting bedre enn å komme innom bloggen din for å hente litt inspirasjon !! 🙂

  19. Bruker bloggen din nesten daglig, og er superfornøyd!! Er med i en damematklubb (chiligirls) som har laget mat sammen regelmessig i over 10 år! Denne retten tenkte jeg å lage neste gang vi møtes – da er spørsmålet: har du forslag til vin?

  20. Tusen takk for en fantastisk god oppskrift! Følte meg som en skikkelig gorumetkokk når jeg serverte lørdagsmiddagen idag!! Noe av det mest vellykkede jeg har laget 🙂 Smakte helt nydelig!
    Jeg har nylig oppdaget bloggen din, og kommer til å følge den trofast videre, da jeg får så mye inspirasjon til gode ukesmenyer! Denne uken har jeg prøvd ut nye oppskrifter hver dag, og det har vært så spennende, skikkelig kost meg på kjøkkenet! Har også spart både tid og penger ved å kun handle én gang i uken 🙂

  21. Hei Trine,
    först vil jeg takke for en fantastisk blogg hvor jeg henter mye inspirasjon 🙂
    Er innom titt og ofte og særlig fiskeoppskriftene har hjulpet meg mange ganger.
    Jeg er ei utflytta norsk „jente“ (I´m no more a spring chicken) som har bodd i Sör-Tyskland i over 40 år. Opprinnelig kommer jeg fra Norges störste fiskevær sör for Lofoten, og frysern er bestandig godt fyllt med premium fiskefilet (direkte import :-)) Jeg lager også mye tradisjonell „Mammamat“, men det er herlig og pröve nye oppskrifter!
    I dag tenkte jeg og pröve denne Torskeoppskriften, MEN – her kommer et lite kritikpunkt-,
    jeg skjönner ikke hvorfor det skal være asparges som tilbehör mit på svarte vinteren!
    Jeg forsöker og bruke så mye nær- og sesongprodukter som mulig.

    Ha en fin dag

    1. Takk for hyggelig tilbakemelding! Vedrørende “kritikken” din vil jeg slå tilbake og be deg se på datoen på innlegget, som er i aspargessesongen! Oppskriftene i ukemenyene er jo gjenbruk av allerede publiserte oppskrifter. Tror heller ikke jeg tar selvkritikk på å resirkulere en aspargesoppskrift på vinteren. Selv om aspargesen smaker mye bedre på våren er det vel lov å nyte asparges på vinteren også, selv om de ikke er like gode som på våren? 😉

      1. Mea culpa, var ikke obs på den opprinnelige datoen på innlegget!
        Never the less, det smakte fantastisk godt med brokkoli, som her også blir kalt
        Aspargeskål, som tilbehör.
        Mannen i huset er totalt begeistra etter at det blir servert så mange spennende
        nye fiskeretter. Thanks 🙂

  22. Nydelig! Blomkålpureén slo virkelig an hos de unge i huset, selv uten creme fraiche (melkeintoleranse). Har idag hatt chorizosalsaen til pasta, veldig godt!

  23. Det här låter också jättegott! Och blomkål är ett underbart tillbehör till fisk. Jag blir alltid så sugen på att laga fisk genast när jag läser dina fiskrecept, med de fina bilderna! Och är avundsjuk på era underbart fräscha råvaror i Norge vad gäller fisk!
    Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

  24. Idag har jeg laget speltrundstykker til lunsj og torsk chorizo til middag. Fantastiske oppskrifter begge to! Tusen takk for inspirasjon !

  25. Hei Trine

    Fantastisk matblogg du har, ble anbefalt den av svigemor og brukes nå opp til flere ganger i uken. I kveld tenkte jeg lage denne fiskeretten med torsk og chorizosalsa. Jeg har bare ett forslag å komme med som jeg har lagt merke til på flere oppskrifter. Det er at tilberedningen ikke er i rekkefølge f.eks det står at man skal begynne med fisken, når det hadde vært mer logisk å skrelle grønnsaker og koke de først og så begynne med fisken som tar kortere tid. Det hadde vært lettere å følge oppskriften da. Ellers som sagt, kjempe fin blogg med mange inspirerende oppskrifter og fine bilder. Keep up the good work.

  26. Hei! Etter å ha hatt denne til middag forrige søndag (enda en torske-suksess fra deg Trine!) laget vi den i går som forrett til gjestene våre. Halv porsjon ble en ypperlig forrett-størrelse. Chorizo-salsaen er knall-god til de ellers så milde smakene av fisk og blomkålpurèen. Vi valgte Lammefilet med potet-terrine til hovedrett og Tilslørte bondepiker med eplesirup til dessert. Alt selvfølgelig fra din blogg 🙂

  27. Dette ble middagen vår i dag, og det smakte aldeles nydelig 🙂 Vi hadde potetmos i stedet for blomkålpure, og det var også godt. Utrolig god salsa til torsken. Torsken krever litt kvess tilbehør – og vi har tidligere ofte hatt bacon til. Tror jeg foretrekker salsaen for fremtiden.

  28. Hei
    Denne torskeretten var helt nydelig. En spennende sammensetning av smaker. Lett å lage og riktig så lekker på tallerkenen.
    Har etter hvert laget veldig mange av dine retter – alltid med godt resultat. Heldigvis er der fremdeles mange uprøvde oppskrifter så det er mye godt å se frem til.
    Bloggen din utvilsomt min “favorittkokebok”.

  29. Den var det beste torskemiddagen jeg har spist ever. Mannen min vil ha den hver andre dag på bordet 🙂 Tusen takk Trine 🙂

  30. Hei:-).
    Lagde denne i dag og den smakte altså helt fortreffelig :-).
    Takk for en flott blogg og masse inspirasjon!

    En fortsatt god søndag:-).

  31. Dette var middagen vår i går og det er med hånden på hjertet den beste torskemiddagen jeg har spist! Takk for din fantastiske matblogg. Jeg bruker ukemenyene dine og matlagingen her i huset har gått fra å være et pes og forbundet med stress og frustrasjon, til å være lystbetont og mye mer variert. Jeg er blitt en bedre matlager og opplever å være mindre “redd” for å teste ut ulike kombinasjoner 🙂

  32. Hei, matbloggen din gir meg inspirasjon og mye matglede:-) Har tenkt å servere denne retten neste lørdag til 14 stykker som hovedrett.
    Er det en rett som egner seg å servere til så mange og som hovedrett til fest?

    1. Ja, dette er mat som kan lages til mange, forutsatt at du får hjelp til å få maten raskt på bordet etter at den er klar. Hvorvidt det er festmat kommer jo litt an på hva slags fest du skal ha, og det er jo du selv den nærmeste til å besvare. Lykke til! 🙂

  33. Hei!
    Jeg lagde denne retten til min kjære og meg på fredag, og må bare si det var en svært positiv opplevelse! Oppdaget bloggen din ved en tilfeldighet da jeg søkte oppskrift på torskerett, og det blir IKKE siste gang jeg tester en av dine oppskrifter. Tusen takk for en fantastisk inspirerende blogg 🙂

  34. Endelig en torskemiddag som både store og små i famlien likte.

    Var morsom å lage også faktisk 🙂

  35. Prøvde denne torskeretten i dag. Stor begeistring rundt bordet. Eldstemann på 17 sa, – denne går rett inn på topplista!!! Har nett oppdaget bloggen din. Gleder meg til å leite i oppskriftene dine.

  36. Nydelig rett. Tenkte å prøve den med klippfisk som er utvannet i 3 døgn, tror du det funker like greit? Kanskje litt lenger steketid? Takk for fin blogg.

  37. Hei. Etter å ha savnet mer smak til torskemiddagen prøvde vi å lage baconsalsa ( hadde ikke chorizo) etter din første bok. Det var kjempe godt. Pinjekjærnene bidro med litt knas. Tusen takk for super oppskrift. Stå på videre. Denne kommer vi til å lage igjen og igjen.

  38. Blitt en gjenganger her denne! Serveres med steikte søtpotetbåter og dampet blomkål istedenfor mos og asparges. Passer veldig godt sammen!

  39. Denne fiskeretten er noe av det beste jeg har smakt!! Og jeg har levd en stund, så jeg har smakt mange 😉 Tusen takk!!! Denne kommer jeg definitivt til å lage igjen,…og igjen,…og igjen….. 🙂

  40. Hei Trine
    Dette er en av veldig mange oppskrifter vi koser oss med. Takk til deg for å ha innført ekte matglede i vårt hjem?

  41. Dette er den beste fiskeretten jeg har laget er blitt en favoritt hos oss. Har også invitert familie til denne fiskemiddagen med stor suksess.

      1. Er du sikker på at ingredienslisten til chorizosalsaen er riktig? Timian mangler fortsatt, selv om den er nevnt i fremgangsmåten. Jeg trodde også det skulle være mer sjalottløk og soltørkede tomater enn hva som står beskrevet her.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste