Ukens torskerett er en velsmakende rett som har det lille ekstra som gjør at den også fint kan serveres til fest. At den også er rask og enkel å tilberede er jo også et hyggelig pluss, men det trenger du jo ikke å si til noen.
Inspirasjon til denne retten har jeg hentet fra Ole Jonny Eikefjords flotte kokebok "Gourmet til folket". Til tre trenger du omtrent:

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Ovnsbakt torsk

500 g torskefilet (helst ryggstykke), delt i 6 bite
maldonsalt eller annet grovt salt
soltørket tomat

Smørstekte poteter

12 smørstekte poteter (eller litt mer)12 store potetskiver
smør til stekting
salt og pepper

Beurre blanc med pepperrot

1 sjalottløk , finhakket
2,5 dl tørr hvitvin
1/2-1 ts sitronsaft nypresset,
125 g usaltet smør , i terninger
1 ts pepperrot revet

Brekkbønner med bacon

brekkbønner , forvellet
4 skiver bacon , i små biter
smør
salt og pepper

SLIK GJØR DU

Har du god tid kan du salte fisken godt på alle sider og la den ligge i ca 25 minutter. Skyll av saltet, tørk fisken med kjøkkenpapir og legg den på et smurt ildfast fat. Har du dårlig til kan du legge fiskestykkene direkte på det ildfaste fatet og strø bittelitt salt over (som ikke skal skylles av). Stek fisken ved 200 grader i ca 10-15 minutter, til fisken er ferdigstekt og  såvidt faller fra hverandre.

Stek potetskivene i smør i stekepannen, til de blir møre og får litt farge på begge sider.

Sausen lager du ved å ha sjalottløk og hvitvin i en kjele og la hvitvinen koke inn til det nesten ikke er væske igjen. Pisk inn smøret. Det er nå viktig å passe på to ting: 1) du må piske hele tiden, og 2) sausen må ikke koke – for da vil den skille seg. Når alt smøret er pisket inn smaker du til med revet pepperrot, salt og pepper. Får du ikke tak i fersk pepperrot kan du benytte pepperrotkrem på tube, men vil nok da trenge litt mer enn det som står i oppskriften. Styrken varierer nok en del og det er derfor lurt å smake seg frem.

Forvell brekkbønnene ved å koke de i lettsaltet vann i 1-2 minutter og deretter helle av vannet for å tilsette kaldt vann slik at kokeprosessen stopper. Fres baconet i smør til det blir gyldent, tilsett deretter brekkbønnene og varm opp. Smak til med pepper (og eventuelt litt salt om nødvendig)

Begynn med potetskivene og legg så torskestykkene oppå. Legg en bit soltørket tomat oppå fisken. Anrett brekkbønnene og baconet ved siden av, og ha på sausen, eller server den ved siden av. Jeg stekte opp noen skiver poteter ekstra til mannen min, så hvis du også har noen staute mannfolk til bords kan det nok være lurt å servere noen potetskiver i en skål ved siden av også.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Denne oppskriften var aldeles nydelig. Kommer til å bli ny favoritt hos familien. Takk, takk 🙂

  2. Hei! holder på med sausen nå. Hva menes med sitronsaft, er det saften av sitron eller ferdigsaft?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste