Jeg er utrolig glad i balsamicosaus! Første gang jeg smakte balsamicosaus var til et breiflabbmåltid jeg tilberedte for mer enn 10 år siden. Siden den gang har jeg ofte laget saus eller sjy basert på balsamicoeddik til hvit fisk, både til hverdags og til fest. I forrige uke spiste vi denne torskeretten med sjalottløk som hadde surret vel og lenge i balsamicoeddik. Det var digg! Den søte løken sammen med balsamicoeddik er en sikker vinner både til kjøtt og fisk. 

Ingredienser

Ovnsbakt torsk

400 g torskerygg , i porsjonsstykker
havsalt
salt og pepper

Balsamicoløk

6-8 sjalottløk
smør eller olje til steking
1 ss sukker
0,75 dl balsamicoeddik
1 dl grønnsaksbuljong eller kraft
1 ss (usaltet) smør

Sellerirotmos med poteter

500 g sellerirot , i terninger
2 poteter , i terninger
1-2 ss smør
salt og pepper

Garnityr

brekkbønner , eller annet tilbehør

SLIK GJØR DU

Strø grovt havsalt på torsken og la det trekke i ca 20 minutter. Skyll av saltet, tørk av fisken og krydre deretter med salt og pepper. Bak deretter fisken midt i ovnen ved 150 grader i ca 15-17 minutter. Ta ut formen, dekk til med folie og la torsken hvile i ca 3 minutter før den er klar for servering.

Fres løken i smør eller olje på lav varme i ca 10 minutter. Tilsett sukkeret og la det smelte og ha deretter i balsamicoeddik og grønnsakskraft og la den surre med til det er redusert til omtrent halvparten, til du har en ganske tyktflytende saus. Det tar ca 15-20 minutter. Ikke bruk din beste balsamicoeddik, en rimeligere (søt) sort fungerer bra her. Smak deg frem underveis, kanskje må du tilsette mer sukker dersom balsamicoeddiken din er litt sur, eller mere vann dersom grønnsaksbuljongen er salt. Rør inn smøret rett før servering. Hold sausen varm, men pass på at den ikke koker.

Kok sellerirot og potet i usaltet vann, til grønnsakene er møre og fine. Hell av vannet og mos grønnsakene grovt. Rør inn smør og smak til med salt og pepper.

Kok brekkbønnene i lettsaltet vann til de er gjennomkokte, men fremdeles har litt “spenst”, i ca 3-5 minutter.

Anrett torsken oppå brekkbønnene og ha balsamicoløken over. Server sellerirotmosen ved siden av.

TIPS: Prøv med konfiterte tomater som tilbehør.

Enjoy!

(Alle torskeoppskriftene på bloggen finner du samlet HER.)

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei Trine! Bloggen din er fantastisk, er innom minst en gang om dagen. Har brukt mange av oppskriftene dine før, med stor suksess – men da jeg laget denne retten idag ble jeg veldig skuffet. Balsamicosausen ble virkelig ikke god! Jeg brukte en vanlig balsamico fra villa grimelli, med fiskekraft fra jacobs. Den ble veldig sur! Hva slags balsamico bruker du til denne retten?

    1. Så dumt at sausen ikke smakte slik den skulle… Jeg tror nok årsaken ligger i balsamicoeddiken. Jeg kjenner ikke til sorten du viser til, men siden sausen var sur var det nok en sur type. I oppskriften står det at du bør benytte en søt type. Jeg har skrevet litt om hvilke typer balsamicoeddik jeg benytter her, se pkt. 1: http://trinesmatblogg.no/tips-og-rad/. Lykke til neste gang! 😉

    2. Det står ingenting om fiskekraft i oppskriften. Du skulle brukt grønnsaksbuljong/kraft. Ikke rart sausen ble mislykket.

  2. Hei.
    Jeg lagde denne idag, og det ble virkelig godt! Jeg droppet sukker på løken, siden jeg bare hadde en veldig søt type balsamico.
    Jeg brukte også billig fryse torsk..siden det er en valig onsdag, og likevel ble resultatat kjempegodt. Tusen takk fo r maten, Trine 😉

  3. Dette var middagen i dag, og for en høydare må jeg si!!! Virkelig en av de bedre torskemiddagene vi har hatt her i huset, alt gikk ned på høykant, ennå jeg hadde brukt ekstra mye torsk for å ha til fiskegrateng senere i uken:-) Takk for en virkelig god sausoppskrift:-)

  4. Dette var en virkelig strålende oppskrift, Trine :D! Jeg brukte også frysetorsk (om enn “gourmet”-torsk…) For en fantastisk saus til fisk og til sellerimosen – tusen takk!

  5. Hei Trine!

    Laget denne i går for første gang, definitivt ikke siste! Fikk ikke tak i annet enn rimelig variant av torsken, men fisken sammen med løk/balsamico og potet og sellerirotpurè – nydelig!!! Og det tok slett ikke lengre tid enn at vi lett kan lage dette på en helt vanlig hverdag. Tusen takk!

  6. Hei igjen 🙂

    Laget denne igjen i går. Og du har helt rett i kommentarene dine vedr balsamicoeddiken. Forrige gang brukte jeg “den beste” balsamico’en, men hadde også kanskje litt for mye/sterk fiskekraft (brukte terning).

    I går brukte jeg 50/50 av den beste og den søte basamicoen, og under halvparten av fiskekraft-terningen. Sausen var god (men kanskje litt for salt) sist også, men denne gangen var den helt utrolig!!! Planlegger denne retten som en av to hovedretter på neste vennemiddag.

    Gleder meg også til ny variant i høst 🙂

  7. Hei! Jeg lagde denne retten idag, men byttet ut torsken med kokt kveite og det smakte veldig godt det også:) 1000 takk for oppskriften, jeg har blitt en ivrig bruker av bloggen din:)

  8. hei! dette ser ut som en god oppskrift! skulle gjerne visst mer om breiflabb-måltidet ditt for 10 år siden – har noen fine halestykker av breiflabb liggende som jeg kan tenke meg vil smake godt sammen med en balsamicosaus..! hvordan tilberedte du breiflabben?

    1. Det husker jeg faktisk ikke… Har planer om å lage breiflabb om ikke så alt for lenge, så du får henge med videre. 🙂

  9. Må bare fortelle om i går da jeg laget (nesten) denne retten, med skrei, og det ble sååå utrolig godt! Blir veldig inspirert av deg 🙂 Takk!

  10. Har laget denne retten for andre gang i dag. Den er bare så utrolig god. Hadde ikke brekkbønner, så jeg brukte asparges. Smakte bra det og:) Takk igjen for deling av gode, inspirerende oppskrifter 🙂

  11. Denne står nå og surrer på komfyr og i ovn, dette er vår absolutte favoritt av torskerettene.tusen takk for oppskriften!!

  12. Takk for fantastisk god oppskrift. Lagd den til veninnemiddag i går, og det falt absolutt i smak. Balsamicosaus var verkeleg godt til torsk .

  13. Spiste dette på nyttårsaften etter å ha funnet oppskriften her. Det smakte fantastisk godt! Over all forventning, faktisk. Brukte riktignok en del mer smør i rotmosen enn det som sto i oppskriften din (det er bare nyttår en gang i året) Anbefaler denne videre!

  14. Denne oppskriften ser kjempe god ut, må definitivt prøves ut:) Lurte på en liten ting. I listen for balsamicoløken står det 1 dl fiskekraft, mens i teksten står det grønnsakskraft/ buljong. Bruker du fiske- eller grønnsakskraft?

    1. Jeg har brukt begge deler, men foretrekker helst grønnsaksbuljong. Jeg har oppdatert ingredienslisten. 🙂

  15. Lagde denne i dag, og det var utrolig godt! Er altfor dårlig til å spise fisk, men dette skal definitivt lages igjen. Mange ganger 🙂

  16. Hvorfor skal man la torsken trekke i grovt havsalt? Jeg brukte fersk torskefilet som ikke var lettsaltet på forhånd og fulgte denne oppskriften – og torsken ble aaaltfor salt! :-/ Sellerirotmosen hadde heller ingen smak. Kommer ikke til å lage denne retten igjen. Men torsk med nøttelokk, søtpotetmos og soyasmør, derimot: igjen og igjen og igjen! 😀

    1. Skylte du av alt saltet etter den første runden? Hvis du gjorde det så benyttet du nok alt for mye salt i andre runde.

  17. Kan man bruke salt istedenfor grønsaksbuljong? Eller er det bedre med fiskebuljong da? Jeg har ikke grønsaksbuljong .

  18. Dette var gårsdagens middag, og gu så godt det var! 🙂 Ikke minst lett og raskt å lage. Spennende med sellerimosen, den tok en vanlig stappe til nye høyder! Og den løken…. mmmmmmm 🙂 Ble et skikkelig festmåltid med imponerte gjester!

    1. Ser at spørsmålet ble stilt for en stund siden, men i tilfelle flere lurer: vi laget den med hele sjalottløk, det antar jeg er meningen utfra bilde og instruksene. Det blir veldig godt på denne måten! 🙂

  19. Wow! Denne retten var fantastisk! Lagde den i dag og min mann syntes det var et skikkelig gourmet fiskemåltid -beste han hadde smakt på år og dag 🙂 Vår lokale fiskebutikk var fri for torskefilet så jeg lagde den på samme måte med steinbitfilet -nydelig! Tusen takk for all matinspirasjon

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste