Gnocchi

Da jeg var liten hadde jeg et litt anstrengt forhold til poteter. Det kan kanskje skyldes at vi spiste kokte poteter omtrent hver dag. Hjemme hos oss spiser vi nå poteter 1-2 ganger i uka, og svært sjelden kokte poteter. Jeg liker å variere tilberedelse av potetene, synes det smaker så uendelig mye bedre om du gir de litt ekstra oppmerksomhet, og for eksempel lager gnocchi [nåkki], som er en italiensk spesialitet. Til 2-3 porsjoner trenger du:

 • 500-600 gram poteter med skall
 • 1 egg
 • salt og pepper
 • 75-100 gram hvetemel

Stikk flere hull i de uskrelte potetene med en gaffel og bak de i ovnen ved ca 225 grader i ca 45-60 minutter, til de blir møre. Ved å bake potetene i ovnen får de en melete konsistens, noe som er avgjørende for et godt resultat. Skrell potetene og ha de i en bolle. Knus potetene med baksiden på en tresleiv eller lignende. Rør i sammenvispet egg  forsiktig og smak til med salt og pepper. Tilsett melet, litt eller litt, til du får en jevn deig.

Del deigen i 6 like deler og trill hver del til en pølse som er omtrent like bred som fingeren din. Kutt ca 2 cm lange biter og form avlange emner. For å få det tradisjonelle utseendet kan du legge en gaffel med på bakebordet og taggene ned. Rull potetdeigen fra benken og opp på gaffelen, slik at du får en  perfekt gnocchi med riller etter gaffelen.

Kok opp lettsaltet vann, ha i gnocchiene og la de trekke. Gnocchiene er ferdig et par minutter etter at de flyter opp mot overflaten. Serveres umiddelbart, alene sammen med høvlet parmesan og en god saus (for eksempel pesto eller en tomatsaus) eller som tilbehør til en kjøtt- eller fjærkrerett. Vi serverte gnocchi sammen med hjemmelaget basilikumpesto, ovnsstekt kyllinglår og cherrytomater. Det var gode kombinasjoner!

Andre måter å variere poteter på finner du her.

Enjoy!


, ,

16 Kommentarer

 1. Caza 19. mars 2011 at 14:56 #

  Så genialt!
  Har ikke spist gnocchi siden jeg var i Italia i 2009. Visste ikke at den var laget av potet, men det var så godt. En av de få tingene på italiensk jeg faktisk kan si er gnocchi med ost. Dette må jo prøves ut en gang, for dette tror jeg til og meg jeg kan få til.
  Takk for flott tips. Digger bloggen din forresten, kommer nok til å bruke den mye som inspirasjonskilde fremover.
  Ha en vidunderlig hælj.
  Hilsen Caza

 2. Marthe 19. mars 2011 at 15:22 #

  Er ikke glad i kokte poteter selv, spiser det bare hvis jeg får det servert. Dette så kjempegodt ut! Skal prøve å lage det snart 🙂

 3. Ingrid 20. mars 2011 at 00:16 #

  Dette så jo kjempegodt og enkelt ut! Skal garantert prøves i løpet av neste ukes middager.

 4. Line 22. mars 2011 at 23:00 #

  Dette skal jeg prøve. Men skal man ha gnocchi i kjelen mens vannet koker? Eller skal kjelen trekkes fra platen og deretter legge gnocchi i?

  • Trine 23. mars 2011 at 11:33 #

   Normalt senkes temperaturen i vannet når du har i gnocchiene, slik at det slutter å koke. Gnocchiene skal ikke kokes, bare trekke. Lykke til! 😉

 5. Anne Ingeborg 28. mars 2011 at 07:56 #

  Lagde disse i går, og de ble veldig gode. Jeg tror imidlertid jeg brukte mye mer mel enn 100g for å få deigen til å bli trillbar, og da var den som en litt løs bolledeig. Ut fra bildene ser det ut som din deig var enda fastere.. Kan det ha noe med potettype å gjøre kanskje?

  • Trine 2. april 2011 at 21:08 #

   Jeg vil tro det har noe med potettypen å gjøre, eller at du hadde kokt potetene mer enn hva jeg gjorde.

 6. Kristin 9. april 2012 at 22:30 #

  Hei!
  Lurte bare på en ting, dersom man ikke trekker disse men i stedet steker dem i ovnen. Får man da noe som ligner på Pommes Noisettes?
  Kristin

  • Trine ;) 22. april 2012 at 01:41 #

   Det vet jeg ikke, men det er jo bare å prøve seg frem neste gang du lager gnocchi. Lykke til!

 7. Ida 4. juni 2012 at 14:51 #

  Kan man lage dette og fryse ned før man koker? Sånn i en hektisk hverdag som småbarnsmor… Evt hvor lenge vil de holde seg i kjøleskap?

 8. Marion Visnes 1. oktober 2015 at 12:38 #

  Hei. Jeg var på leting etter oppskrifter på Gnocchi og fant din fine matblogg. Ville bare si at jeg tror nok uttalen er slik: njåkki og ikke nåkki, som du skriver. Ingen stor betydning altså – ville bare si det. Takk for oppskrift! 😊 Ha en god dag!

 9. Ivar Frisnes 30. desember 2015 at 15:10 #

  Lagde dette etter din oppskrift, servert med en nydelig redusert tomatsaus og godt med revet parmesan på. Veldig godt 🙂

 10. Hilde Steen 12. februar 2016 at 22:53 #

  Hei
  Jeg har tenkt å prøve meg på denne oppskriften, men kan du anbefale en egnet potetsort?

 11. Tina 19. februar 2016 at 14:13 #

  Er det mulig å koke potetene møre istedefor at de bakes? For at det eventuelt skal ta litt kortere tid?

 12. Helene 29. mars 2017 at 14:11 #

  Kan man oppbevare «deigen» i kjøleskap noen dager eller må de trekkes i vann samme dag som man har laget deigen?

 13. Jonathan 13. oktober 2017 at 21:22 #

  Veldig god oppskrift, men som nevnt over gir enkelte potettyper mye stivelse og krever mye mer mel hvis gnocciene skal trilles for hånd. Hvis man derimot lar deigen være seig, putter i en sprutepose og klipper passe biter rett ned i varm vann så får man et veldig godt, men ikke så pent resultat 🙂

Legg igjen en kommentar