Sjokoladekjeks med vaniljekrem – Oreokjeks

Den amerikanske Oreokjeksen har inntatt de tusen hjem, og nytes alene eller som ingrediens i blant annet den populære Oreokaken. Oreokjeksen kom på det amerikanske markedet allerede i 1912, og består av to mørke sjokoladekjeks som er presset sammen ved hjelp av en søt, hvit ”krem”, som slett ikke er en krem. Kjempegode, mørke sjokoladekjeks med ekte vaniljekrem, og helt uten tilsettingsstoffer, kan du enkelt lage selv om du for eksempel følger denne oppskriften som gir ca 25 doble kjeks:

Sjokoladekjeks

  • 200-225 gram hvetemel
  • 150 gram sukker
  • 50 gram bakekakao
  • 1 teskje vaniljesukker
  • 1 ts natron
  • en klype salt
  • 150 gram romtemperert smør
  • 1 egg, sammenvispet

Vaniljekrem

  • 50 gram smør
  • 2 ts vaniljesukker eller frøene av 1/2 vaniljestang
  • 1 ts vann
  • ca 2,5 dl melis

Bland sammen alt det tørre og bland inn smøret og etterhvert også det sammenvispede egget. Bruk gjerne kjøkkenmaskin. Du skal nå ha en jevn deig. Sett deigen kaldt i ca en time, men gjerne lengre.

Lag ca 50 kjeks. Det kan du gjøre ved for eksempel å kjevle ut deigen og stikke ut kjeksen med en pepperkakeform, et lite glass eller lignende. Alternativt kan du trille en pølse, skjære skiver og klappe disse flat. Dersom du skal lage kjeks bli resultatet penest om kjeksene har omtrent lik størrelse, men skal du lage kjeks til Oreokake er det ikke så viktig at kakene ser så pene ut, men de bør helst ha omtrent lik tykkelse og størrelse slik at du får et jevnt stekeresultat.

Legg kjeksen på bakepapirkledt stekebrett. Stekes midt i ovnen ved 175 grader i ca 10-12 minutter. Du må passe på mot slutten av steketiden, slik at kjeksen ikke blir brent. La kjeksen avkjøles på rist.

Rør sammen ingrediensene til vaniljefyllet. Bruk så mye melis at du får en fin deig som fint lar seg forme. Rull til en lang pølse og del opp i 25 små emner. Trill til kuler og legg en kule på halvparten av sjokoladekjeksene. Legg den andre halvparten oppå som et lokk og klem kjeksene forsiktig sammen slik at fyllet fordeler seg mellom de to kjeksene.

Skal du lage Oreokake kan du sløyfe kremen på kjeksen som skal benyttes i selve kaken, men kun fylle de som skal benyttes til pynt oppå kaken.

Oppbevar kjeksene i tett boks. Og plutselig er det tomt! Det ble i alle fall raskt tomt hjemme hos oss, og på eventuelle spørsmål om hvor lenge kjeksen (med vaniljekrem) kan oppbevares så kan jeg dessverre ikke svare annet enn at de i alle fall holder seg i 4-5 dager…

Enjoy!


50 Kommentarer

  1. Synne Anine Selstad 17. mars 2011 at 13:34 #

    Wow!! Vedder for at dette blir en favoritt! Tuusen takk for oppskriften :DD

  2. Synne Anine Selstad 17. mars 2011 at 13:52 #

    Hva annbefaler du; vaniljesukker eller frø?

    • Trine 17. mars 2011 at 14:19 #

      Det blir aller best med vaniljestang, eventuelt vaniljesukker laget av vaniljestang. ;)

  3. Elisabeth 17. mars 2011 at 14:18 #

    jeg har sett andreas viestad sin oppskrift hvor han brukte delfia kokosfett til kremen i midten. regner med at dine er «sunnere»?

    • Trine 17. mars 2011 at 14:58 #

      Jeg har ikke sett Viestads oppskrift, og kan derfor ikke uttale meg om disse er «sunere» enn hans. Gode er de i alle fall, og ikke så søte som de du kjøper. ;)

  4. Kjersti 17. mars 2011 at 14:21 #

    Wow!! Du imponerer, dette passer bra på bursdagen min på lørdag. Takk!

  5. monika 17. mars 2011 at 14:50 #

    very nice blog!

  6. Irene 17. mars 2011 at 16:19 #

    Hei :) Kjempefin blogg, etter at jeg begynte å lese den har mannen og resten av fam fått smake masse gode nye retter. Jeg er innom hver dag for å sjekke hva nytt og spennende som kommer her!

    Ang kjeksen, hvor tynt kjevler du ut deigen? Skal jeg beregne at den hever noe?

    • Trine 17. mars 2011 at 21:25 #

      Takk for hyggelig tilbakemelding! Kjeksen hever ikke så mye, så du trenger ikke å ta høyde for det når du kjevler ut. Lykke til!

  7. Mari 17. mars 2011 at 18:01 #

    Ble så inspirert at disse ble bakt nå i ettermiddag. Knallgode! :)
    Fikk 33 stk ut av oppskriften og jammen tror jeg ikke at jeg skal doble den neste gang…

  8. ina 17. mars 2011 at 18:31 #

    De så mye bedre ut enn kjøpe Oreo´s!

  9. siv anita pettersen 17. mars 2011 at 20:22 #

    Hei Trine!! :)
    Disse ser nydelige ut:)

  10. Marianne 17. mars 2011 at 21:12 #

    Hei.
    Sikkert dagens «dumme spørsmål» men skal smøret smeltes? Til kjeksen.

    • Trine 17. mars 2011 at 21:26 #

      Smøret skal ikke smeltes, men blandes inn i de tørre ingrediensene. Det er derfor viktig at smøret er romtemperert, slik det står i oppskriften. Lykke til! ;)

  11. Linda - Cupcakefluffan 17. mars 2011 at 21:18 #

    Ser supergott ut :-)

  12. Monica 19. mars 2011 at 22:54 #

    Må det være natron eller kan man bruke bakepulver?

    • Trine 20. mars 2011 at 11:57 #

      Du kan sikkert bytte ut natron med bakepulver. Mulig du må benytte litt mer bakepulver enn hva som står i oppgitt mengde av natron. Jeg har imidlertid ikke laget disse med bakepulver selv. Lykke til!

  13. Vivian 22. mars 2011 at 11:14 #

    Hei. Takk for fin oppskrift. Jeg har testet de ut, og de var GODE! Lett å lage og gøy sammen med barna. Jeg har linket til deg og denne oppskriften fra min blogg i dag. Håper det er ok.
    Mvh Vivian

  14. Ane 22. mars 2011 at 13:42 #

    Takk for god oppskrift, men når vi skulle bake den ut så ble den bare klebrig. Så det ente heller med en stor kjeksplate. ;( Hva har jeg gjort feil? brukte litt mel på bakebordet.

    • Trine 22. mars 2011 at 18:02 #

      Du har nok benyttet for lite mel enten i deigen eller under utbakingen. Deigen kan nok også bli vanskelig å jobbe med dersom den ikke har hvilt lenge nok i kjøleskapet eller hvis den eltes for mye under utbakingen. Lykke til neste gang! ;)

      • ane 22. mars 2011 at 22:10 #

        Takk for at du svarte! Ja, jeg må bare prøve meg frem. Uansett ble de supre gode de jeg lagde! :)

  15. Caza 24. mars 2011 at 14:28 #

    Lagde disse i går og de blei kjempe bra.
    Takk for at du deler slike fantastiske oppskrifter.
    Ha en vidunderlig dag!
    Hilsen Caza

  16. nina 3. april 2011 at 13:09 #

    Disse er bare å anbefale…kjempegode. Forsvant fort ja, så ny ladning måtte lages :))

  17. Christina 9. april 2011 at 21:28 #

    Hei Trine!

    Ville bare si at oppskriften er super bra! Kjeksene ble fantastisk gode :)

    Og vil bare si at du har en fantastisk bra blogg! Min absolutte favoritt av matbloggene som finnes!

    Hilsen Christina

    • Trine 10. april 2011 at 19:15 #

      Takk, takk! Ja, de er kjempegode. Må nok bake de igjen snart… ;)

  18. Johanne 16. april 2011 at 17:28 #

    Nydelige kjeks! Bakte de for en stund siden, oppskriften fungerte bra med glutenfritt mel også! Erstattet hvetemelet med halvparten toro lys melblanding og halvparten semper fin mix :) Av en eller annen grunn hevet kjeksene mine seg ganske mye (tok sikkert litt for mye natron), men det gjorde ingenting! Takk for oppskriften, er fast leser av bloggen din :)

  19. Adinem 14. mai 2011 at 22:24 #

    Tuusen takk for oppskrift! Ble tipset om denne av ei i parallellklassen, og fikk smake en kjeks. Nå har jeg bakt dem selv, og de skal tas med på eksamen! Leste forresten en kommentar lenger oppe her, om noen som fikk 33 kjeks ut av sin deig. Jeg fikk 46 doble … altså 92 enkle.. (!!)

  20. Janet 13. november 2011 at 18:29 #

    Laget disse med bakepulver siden jeg ikke hadde natron i hus, brukte 2 ts og det funket som bare det! De hevet seg litt i ovnen.

    Super oppskrift på kjempegode kjeks!

  21. Panniken 27. desember 2011 at 20:34 #

    Disse ble julens favorittkjeks altså! Fantastisk gode! Bruke ganske mye mel under deigen når den kjevles ut. Den klebler mye. Sleit litt i begynnelsen, men fikk teket etter hvert!

  22. Hege A Eilertsen 4. februar 2012 at 11:40 #

    Desse skal eg lage i dag til glede for store og små her i huset. :)

    • Trine ;) 8. februar 2012 at 22:59 #

      Håper de falt i smak! :)

  23. Helene Olsen 24. februar 2012 at 00:15 #

    åiåi disse så lekre ut! Oppdaget bloggen din akkurat nå faktisk, og det første jeg gjor var å lete rundt etter noen gode kjeks, hehe. Vet hva jeg skal bruke søndagen på:)

  24. Lisbet 13. mars 2012 at 16:45 #

    Hei
    Sjokoladekjeksene med vanilje er fantastisk gode!

  25. Annie 1. august 2012 at 12:00 #

    De er kjempegode :) Bakte de med en gang jeg så oppskriften, mye bedre enn oreo man kjøper!

    deigen min ble ganske seig, så jeg fikk ikke til og bruke pepperkakeformer.. Har du noen tips mot dette?

    Tusen Takk :)

    • Trine ;) 1. august 2012 at 23:26 #

      Så bra at de smakte! Hvis deigen ikke var så lett å forme var den enten for varm eller for løs (eller en kombinasjon). Neste gang kan du eventuelt la den avkjøles lengre i kjøleskapet eller elte inn litt mere hvetemel. Lykke til!

  26. Ann Beathe 16. august 2012 at 01:09 #

    Disse er supergode:-)) boksen blir nok fort tom ja…;-)

    • Trine ;) 16. august 2012 at 08:10 #

      Den bruker å bli fort tom, den boksen…

  27. Silje 13. november 2012 at 18:29 #

    Hei! Lagde disse i gårkveld, men byttet ut vaniljekremen med peppermyntekrem, siden det er favoritten her i heimen. GODE! Takk for oppskrift!

  28. Christina 19. november 2012 at 22:41 #

    Hei! Veldig fin blogg du har! Lurer på en ting, har en som er allergisk mot egg. Er det noen mulighet for å få til en lignende kjeks uten egg? Mvh Christina Aandal :)

    • Trine ;) 24. november 2012 at 00:34 #

      Spesielle dietter er nok ikke min greie. Anbefaler deg å ta en titt på kjeksoppskriftene på bloggen for å finne noen som eventuelt er uten egg. Kjeksoppskriftene finner du samlet her: http://trinesmatblogg.no/tag/kake-kjeks/

    • Dina 26. april 2013 at 21:10 #

      Heisann :)
      Som eggeallergiker vil jeg tipse om denne siden, som gir en oversikt over hvordan å bake uten egg: http://www.allergikokken.no/allergi-intoleranse/egg_allergi/erstatning-for-egg/

      Personlig pleier jeg enten å bruke ekstra bakepulver, litt potetmel eller egge-erstatning alt etter som hva jeg lager. Alle disse er med på å binde deigen på samme måte som egg. Vet ikke hva som vil fungere til disse kjeksene, men jeg har tidligere laget kjeks med ekstra bakepulver, og det har fungert greit.

      Håper det kan være til hjelp for andre egge-allergikere som leser denne fortreffelige bloggen :)

  29. Silje 24. november 2012 at 19:49 #

    Bakte disse nettopp og det er allerede blitt en hit i heimen! :-) Takk for mange gode tips og oppskrifter!!

  30. Eileen 17. januar 2013 at 19:33 #

    Jeg lurer på om jeg kan lage deigen kvelden før? Og bare ha den i kjøleskapet over natten?

    Tusen takk for en veldig inspirerende blogg.

    Mvh Eileen

    • Trine ;) 17. januar 2013 at 19:47 #

      Ja, det tror jeg skal gå bra, men har ikke forsøkt det selv. Lykke til!

      • Eileen 17. januar 2013 at 20:02 #

        Takk for svar! Jeg prøver. :)

Tilbaketråkk/Pingbacks

  1. Stein, saks, papir. - 20. mars 2011

    [...] og etter det er det påskeferie. Jeg har personas, scenario og brukertest, kaffe og hjemmebakte oreokjeks. Nå mangler jeg bare resten. This entry was posted in design, school. Bookmark the permalink. [...]

  2. Ukas forløp + te « En vridd verden - 27. mars 2011

    [...] kveld blei det i hui og haast laget Sjokoladekjeks med vaniljekrem (Oreokjeks) oppskriften fant jeg på Trines matblogg. Kjeksene blei kjempe gode og forsvant på et blunk, det [...]

  3. 199. WHERE NOBODY KNOWS « Aurora - 2. juni 2011

    [...] i massevis. Baking, middag, sandwicher, lette lunsjer, salater og så videre. Den nye favoritten er hjemmelagd oreokjeks. De er minst like gode som den kjøpte varianten – om ikke bedre. Jeg setter nå i gang med [...]

  4. Sjørøverkjeks til Mathias’ 3 års dag! | TRINEs MATblogg - 18. juni 2011

    [...] med sjørøverkjeks. Han er glad i mammas småkjeks den gutten! Oppskrift på oreokjeksen finer du her. Jeg stanset ut et hull i den ene kjeksdelen slik at fyllet kom til syne – og fylte dette med [...]

  5. Sjørøverskutekake til Mathias’ sjørøverbursdag | TRINEs MATblogg - 5. juli 2011

    [...] det servert følgende søtmat i tillegg til sjørøverkaken; sjørøvermuffins, sjørøvercookies, oreokjeks og ostekake med jordbærsaus. Som velkomstdrikk ble det servert en sommerfrisk sitruslemonade, som [...]

Legg igjen en kommentar