Chili con carne

Chili con carne er ypperlig hyttemat, da du kan lage alt i en og samme gryte. Men kan selvfølgelig også fint lages hjemme. Retten kan gjerne gjøres klar på forhånd, enten du skal ut på skitur, venter gjester eller er travelt opptatt med å se på ski-VM. Du kan velge om du vil lage retten med grytekjøtt eller karbonadedeig/kjøttdeig. Når du skal krydre retten er det viktig at du smaker deg frem. Chili (det gjelder krydder generelt) har ulik styrke, og har du et skikkelig hot chilipulver kan oppgitt kryddermengde bli litt i overkant. Eller litt for lite, hvis chilien din har mistet styrke, eller du liker det ekstra hot. Regel nummer en når det kommer til matlaging kan derfor ikke presiseres godt nok: SMAK deg frem! Til 4 trenger du omtrent:

  • 500 gram grytekjøtt eller karbonadedeig/kjøttdeig
  • 1 løk, finhakket
  • 1 rød paprika, i terninger
  • 1 grønn paprika, i terninger
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • ca ½ rød chili, finhakket
  • ca 1 strøken ts chilipulver
  • ca 1/2 ts spisskummin
  • 1 kanelstang
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 100 gram soltørkede tomater, finhakket
  • 2 bokser chilibønner (bønnene + væsken fra den ene boksen)
  • salt og pepper

Stek kjøttet/kjøttdeigen raskt i to omganger i litt smør, krydre med salt og pepper og legg til side.

Fres løk, paprika, hvitløk og chili i smør, til løken er blank og myk. Tilsett krydderet og la det frese med ca et minutt, og tilsett deretter hermetiske tomater, soltørkede tomater og væsken fra den ene boksen med chilibønner. Tilsett kjøttet/kjøttdeigen og la det surre med til kjøttet er mørt og fint, etter ca 30 minutter. Tilsett eventuelt mere av væsken fra chilibønnene hvis det koker tørt underveis. Tilsett til slutt chilibønnene og smak eventuelt til med mere krydder. Retten er klar når bønnene er gjennomvarme. Fjern kanelstangen og server med salat, brød og gjerne en rømmeklatt.

Enjoy!


, , , ,

40 Kommentarer

  1. Trine 3. mars 2011 at 11:47 #

    Denne er nyyydelig!!! Jeg pleier i tillegg å ha 3-4 ss rød pesto i, og det er virkelig prikken over i’en! Ha en flott dag!

  2. gry 3. mars 2011 at 13:17 #

    Vil berre seie at eg elskar bloggen din! Den er berre heilt super! Om eg ikke veit kva eg skal ha til middag ein dag, tek eg berre ein tur inn hit og hentar inspirasjon. Same gjeld når det kjem til brødbakst! Supert, tusen takk!

  3. Koseligkoselig 3. mars 2011 at 15:58 #

    Jeg elsker chili con carne! Det er så godt! hot hot hot 🙂
    Må be maken lage en gryte snart igjen ja 😉

  4. swimzy 4. mars 2011 at 12:52 #

    Åhh, dette ser nydelig ut, dette blir middagen ikveld:)
    ha en flot helg:)
    klem fra swimzy

  5. Lars 12. mars 2011 at 21:00 #

    Laga den til mor og far. Enkel rett, stor suksess

  6. Siri 3. august 2011 at 17:21 #

    Nettopp ferdig med enda en fantastisk middag fra denne bloggen, og det smakte helt herlig!! Litt spicy, men det var bare godt, og det ble bedt om gjentakelser fra «prøvesmakerne»! Tusen takk =)

  7. Line 5. september 2011 at 09:30 #

    En veldig deilig gryte rett! Jeg hadde ikke spisskummen men synes den ble kjempe god uansett. Kanel smaken var veldig god i denne retten! Denne går rett inn i favorittene mine 🙂
    Line

  8. Merete 9. september 2011 at 09:45 #

    Hei!

    Lagde denne i går, og var skikkelig godt! Vi brukte focaccia til, har du en oppskrift på noe som passer bedre, kanskje noe meksikansk?
    Digger sida di forresten 🙂

  9. Elisabeth 27. oktober 2011 at 16:54 #

    Lagde denne til middag i dag.

    Hadde i 2 bokser med tomater i stedet for en. En med plommetomater og chilli, og en med cherrytomater. Brukte karbonadedeig, Og den ble NYDELIG !
    Tror de soltrøka tomatene gir det lille ekstra.

    NYDELIG !! 🙂

  10. Johanne Brekkevold 2. november 2011 at 10:20 #

    Trengte litt mere tomat oppi jeg også, slik som Elisabethe her sier. Gryta var helt nydelig! Laget av min mann denne gangen 🙂

  11. Grete 23. februar 2012 at 10:18 #

    Dette var middag hos meg i går – og lunsj i dag. Veldig godt 🙂

  12. Lisa 1. juni 2012 at 21:38 #

    Denne var kjempegod!! Jeg droppet de soltørkede tomatene og tilsatte en dæsj chilisaus i stedet. Og så kokte jeg den godt inn, nesten «tørr» slik at vi kunne ha den i tortillas uten at det ble for mye søl. Så ble den toppet med revet ost og en hjemmelaget salsa. Namnam, det falt i smak!
    Igår hadde vi minestronesuppe med torsk og pesto, den var også kjempegod! Men vi synes det ble litt lite…I oppskriften står det til to voksne og en liten, akkurat det vi er(minus hun på 7 uker 😉 ) Men, det er ikke verre enn at jeg doble væskemengden neste gang.
    Jeg har laget minipavlovaen tidligere og lurer på om jeg kan bruke samme oppskrift til å lage en stor en i stedet? Blir steketiden den samme?
    Takk for kjempefin blogg, er innom titt og ofte 🙂

    • Trine ;) 3. juni 2012 at 00:49 #

      Høres godt ut sammen med tortillas :).

      Så dumt at det ble knapt med suppe på dere to. Det er ikke alltid så enkelt å angi eksakt mengde, og jeg hører oftere at porsjonene heller er for store enn for små. 🙂

      Oppskriften på minipavlova kan benyttes på en stor pavlova, men den må stekes lengre. Kan ikke si noe eksakt, men du kan kanskje ta utgangspunkt i steketiden på denne oppskriften? http://trinesmatblogg.no/2009/10/21/pavlova-med-syrlig-krem-og-friske-b%C3%A6r/

      • Lisa 3. juni 2012 at 22:30 #

        Takk, tar heller å prøver meg på den store pavlovaen, så er jeg sikker 😉 Ang suppen så tror jeg at jeg kanskje gjorde noe feil, for da jeg tilsatte hvitvinen så lot jeg småkoke. Men den kokte veldig inn, nesten all væske forsvant, så det var kanskje derfor det ble litt lite? Ikke vet jeg, for vi har heller aldri hatt for lite mat før når vi har brukt dine oppskrifter… 🙂

  13. Jeanette 20. november 2012 at 19:57 #

    Hei! Utrolig god!! brukte buljong til veske og en halv boks med kidneybeans.. og hadde gulrøtter i.. serverte med salat, guacamole, rømme, brød og revet ost.. Noe av det beste jeg har smakt.. Masse god inspirasjon til sunne og gode middagsretter her. Takk:)

    • Trine ;) 24. november 2012 at 00:26 #

      Så bra at den falt i smak! Takk for hyggelig tilbakemelding!

  14. iho 10. desember 2012 at 16:56 #

    fjern kanelstangen?når putter man i den da?

    • Trine ;) 10. desember 2012 at 20:22 #

      Kanelstangen skal oppi sammen med resten av krydderet 🙂

  15. Hilde 3. januar 2013 at 15:42 #

    Hei 🙂 Jeg skal ha selskap men ca 25-30 gjester.
    Har planer om å lage en chili con Carne gryte. Har du noen gode råd når jeg skal lage så stor posjon?
    Kan jeg rett og slett bare 8x oppskriften?

    • Trine ;) 5. januar 2013 at 00:29 #

      Jeg ville har åttedoblet oppskriften, men holdt igjen litt på væskemengden, og ikke minst – smak deg frem ift krydderet. Lykke til!

      • Hilde 5. januar 2013 at 12:16 #

        Tusen takk, det blir spennende 🙂

    • Anita 3. april 2017 at 13:43 #

      Hvordan gikk det?Vurderer å lage denne til 50personer men lurer litt på mengdene.

  16. Kine 30. januar 2013 at 07:44 #

    Lagde denne i går og den var helt fabolous! Takk for fin matblogg 🙂

  17. Lars 3. februar 2013 at 13:29 #

    Hei,

    Lagde denne i går, var fin! Men brukte litt mere chilipulver. Som du skriver må man smake selv å justere.

    Brukte også væsken av begge bønneboksene da det passet seg.

    Hvilket chilibønner har du brukt? Jeg kjøpe SW sine som meny har.

    http://www.matvareguiden.no/bilder/9653.jpg

  18. Maria 5. februar 2013 at 14:27 #

    Denne var nydelig! De hadde ikke chilibønner der jeg handla, men brukte en boks salat/grytebønner i stedet, og hadde litt vann i. Hadde den i tortillalefser sammen med salat, ost og rømme. Spiste rester flere kvelder etter og ble ikke lei:)

  19. Cato 9. mars 2014 at 13:56 #

    Den beste chili con carne jeg har laget. Doblet chillien og hvitløken, og erstattet kanel med noen biter 70% sjokolade! Den slo an:)

    • Trine ;) 16. mars 2014 at 01:22 #

      Jeg har nylig laget denne selv, og tilsetter også mørk sjokolade jf. oppskrift i TRINES MAT. 🙂

  20. Turid 10. mars 2014 at 21:16 #

    Denne ble dagens middag. Både jeg og gubben ble storfornøyd 🙂

    • Trine ;) 16. mars 2014 at 01:01 #

      Så bra! 🙂

  21. Linda 7. desember 2014 at 22:36 #

    Hei! Skal lage denne til mange gjester neste helg og lurer derfor på: kan jeg lage denne dagen før ( og tilsette bønnene rett før servering dagen etter)?
    Takk for maaaange tips og alltid vellykket resultat!

  22. Erle 8. februar 2015 at 00:01 #

    Denne var nydelig

  23. Henriette 16. februar 2015 at 13:35 #

    Har laget denne flere ganger, smaker kjempegodt – blir ikke lei.

  24. Me 24. august 2015 at 18:32 #

    Chipotles er et must i denne retten

  25. Kristine 28. august 2015 at 15:41 #

    Hei, har et spørsmål generelt når det gjelder flere oppskrifter 🙂
    Når du skriver 1/2 eller 1 chili, mener du med eller uten frø?
    Skjønner det er litt smak og behag, men det er jo veldig stor forskjell på hvor sterk den blir. 🙂

  26. Anne Sælid 27. september 2015 at 11:58 #

    Jeg serverer chili con carne med et dryss av rosiner, usaltede nøtter og banan i skiver. Og ris. K Gjerne i skåler ved siden av. Kjempegodt !

  27. Bollefabrikken 20. august 2016 at 20:51 #

    Snadder! Nå står det og putrer. Gleder meg til å få det i magen. Takk for godt forklart oppskrift.

    Hilsen matpappa

  28. Anita 3. april 2017 at 13:46 #

    Er denne best med kjøtt eller kjøttdeig?Tenkte å lage denne til ca.50personer.kan man lage den dagen før?

    • Trine ;) 6. april 2017 at 22:08 #

      Den er nok aller best med deilig mørt storfekjøtt, etter min mening. Den kan fint lages et par dager før.

    • Henrik 23. mai 2017 at 09:25 #

      Man får i de fleste dagligvarebutikker kjøpt strimlet oksekjøtt av bog som er både rimelig og passer perfekt til langkoking. Oppskriften har blitt en slager hos oss og vi kjøper to pakker (300g) av dette kjøttet så det blir litt ekstra i gryten, anbefales! 🙂

  29. Elisabeth 17. juni 2017 at 17:00 #

    Hva slags chilibønner funker? Fant en som het Heinz veg chili beanz. Kunne ikkje skille bønner fra væske, tok bare alt oppi.
    Hvilke merke bruker du?

Legg igjen en kommentar