I forbindelse med Prosjekt Grovbrød har flere av dere sendt meg spennende oppskrifter. Tusen takk! Denne oppskriften kommer fra Sissel. (Jeg har gjort noen endringer og tilpasninger i oppskriften.)

 

Til tre brød trenger du:

 

TRINN 1

  • 75 gram havrekli
  • 75 gram solsikkekjerner
  • 75 gram gresskarkjerner
  • 75 gram linfrø
  • 50 gram store havregryn
  • 200 gram sammalt hvete, grov
  • 200 gram sammalt rug, grov
  • 9 dl kaldt vann

Bland alle ingrediensene i bakebollen, dekk med plast/lokk og la stå i romtemperatur i minst 2 timer eller gjerne over natten. En slik bløtlegging av korn, kjerner og frø gjør de seige, slik at de binder seg bedre i deigen.
TRINN 2:

  • 2 dl vann
  • 1-2 ss maltekstrakt (honning eller sirup)
  • 1-1,5 ss havsalt
  • 25 gram fersk gjær eller 1/2 pose tørrgjær
  • 950-1000 gram hvetemel

Ha alle ingrediensene (men hold igjen på litt av melet) i bakebollen fra trinn 1, og kjør deigen i kjøkkenmaskin i noen minutter på sakte fart. Øk deretter hastigheten og kjør den i omtrent 5 minutter på høy hastighet. Juster eventuelt med mer mel til du får en blank og elastisk deig.

Ha deigen over i en større bakebolle og la heve i ca 1,5 time eller gjerne enda lengre om du har tid til det. Ha deigen på bakbordet og del den i 3 like emner. Form emnene til brød og legg de i smurte brødformer eller på et smurt/bakepapirkledt stekebrett. Pensle brødene med vann og strø en blanding av solsikkekjerner, gresskarkjerner, havregryn og linfrø over.

 

Sissel skriver at brødene gjerne kan etterheves i stekovnen: Sett termostaten på 50 grader (over- og undervarme) og sett inn brødene på nederste rille. La de etterheve ca 30 minutter. Skru deretter opp varmen til 220 grader, og stek til brødene er gjennomstekte. Jeg stekte brødene i ca 45 minutter fra jeg skrudde opp varmen og til de var ferdige. Jeg synes imidlertid at brødet blir best om du etterhever i romtemperatur i minst 45 minutter, slik at gjæren får heve seg i sitt eget tempo. Steketiden må da justeres ned noe.

 

Brødene er ferdige når de har en gylden og fin overflate og avgir en «hul» lyd når du banker forsiktig på de.

Avkjøl brødene på rist. Brødene kan fint fryses, men pass på at de er avkjølt før du pakker de i plast og putter de i fryseren.

 

Jeg ble nok en gang belønnet med gode og velsmakende brød. Brødene ble saftige, luftige og lette, og holder seg ferskt lenge. Kan så absolutt anbefales! Takk for god oppskrift Sissel!

 

Enjoy!

 

(Sissels originaloppskrift finner du i kommentarfeltet på dette innlegget.)

 

Oppdatert: en ny, litt grovere variant av dette brødet finner du her.

Skriv ut
  1. ååå det så godt ut:)vil jeg prøve meg på neste gang jeg skal bake brød:)her var det mye godt!ha en fin dag:)

  2. Oi, det brødet så skikkelig, skikkelig godt ut! Nå skulle jeg ønske at jeg hadde stekeovn, og ikke bare et kjipt lite hybelkjøkken 😉

  3. Takk til deg og Sissel for fantastiske brød. Har kveldsmatbesøk i kveld, beste brødet de har smakt sa de. Jeg må si meg enig, helt nydelig og saftig!

  4. gresskarkjernerÄr det någon som kan översätta detta till svenska eller berätta om det. Jag vill gärna baka brödet men vill också veta vad jag skall stoppai

    1. Hei

      gresskarkjerner er pumpakernor på svensk . Mulig at det er feil skrevet, men du skjønner hva jeg mener

  5. Hei Ennasus honnuboden; ved googleoversettelse ble det foreslått "pumpafrøn", kan det stemme? Lykke til!Trine 😉

  6. Hei! Brødet smakte kjempe godt, men smuldret litt for lett. Spessielt etter en tur i fryseren. Hva gjør jeg galt????

  7. Har bakt dette brødet fleire gonger – kjempe godt! Ville berre gjera oppmerksam på at det truleg ha snike seg inn ein feil i oppskrifta…. Det står 25 gram fersk gjær eller 50 tørrgjær. Det er sysla mykje tørrgjør!Rutninerte bakarar oppdagar sikkert feilen med ein gong, men det er dumt viss nybegynnarar får dette fantastisk gode brødet ødelagt av ein altfor stor dose tørrgjær.

  8. Takk for gode oppskrifter ; har tenkt å prøve dette brødet og lurer på om dette kan eltes i en KitchenAid eller må oppskrifta halveres ???

  9. Hei Trine.

    Takk for at du sprer matglede 🙂 Jeg lurer på om vannet i trinn 2 skal være lunket?

    hilsen amatøren.

    1. Du kan fint bake brødet for hånd. Bland alt det tørre i bakebollen (men hold igjen på litt av melet) og lag en grop i midten. Rør ut gjæren i litt av væsken og tilsett gjærblandingen og resten av væsken i gropen. Rør med en sleiv eller lignende fra midten og utover, til deigen er godt blandet. Elt deretter så mye du bare orker. Lykke til! 😉

  10. Lurer på om det er noen fordel å bruke kokende vann i trinn 1…? Noen som mener brødet smuler mindre da?

  11. Fin oppskrift! Jeg ble veldig fornøyd med smaken på brødet. I min husholdning er vi bare to, så det jeg gjorde var å bake denne deigen ut som rundstykker. Lot deigen være passe tykk når jeg bakte den ut og stakk ut emner med en kopp/beger. Enklere å ta opp fra fryseren og alltid ferskt:-)

  12. Hei!
    Dette brødet var aldeles nydelig. Saftig og godt. Smaker like godt etter en tur i fryseren.

    Hilsen storbaker av brødvarer.

  13. Jeg har en 4 åring som brekker seg av frø i brødet, men jeg skulle så gjerne fått i han noe annet enn kneip. Jeg så et sted her at man kunne knuse frøene, kan jeg gjøre det i denne oppskriften også? Og hvordan? Hilsen en som er fryktelig dårlig til å bake, men gjerne vil lære 😀

  14. Hei Trine.
    Nå står trinn 1- og godgjør sæ i bakebollen til i morra.
    Dettte brødet er bare grovt og saftig på en gang.
    Justerer noe av og til,ettersom hva æ har i melskuffa mi.
    Du har en fantsatisk flott,tydelig og gjennomført blogg.
    Håper du holder denne i drift for oss matglade.))
    Ha en fin Tirsdags kveld.))

  15. Hei! I din oppskrift står det 2 dl vann i trinn 2, i Sissels oppskrift står det 4 dl. Hva er riktig?

    1. Som jeg skriver innledningsvis har jeg gjort noen endringer i oppskriften, blant annet er oppskriften justert ned noe. Min oppskrift er for eksempel til 3 brød, mens Sissels er til 4 brød.

      1. Åja, beklager! Leste ikke godt nok. 🙂 Har fulgt din oppskrift i trinn 1, så da gjør det det på resten også. 🙂

  16. Nydelige brød som er blitt favoritten her i huset. Du sier at du liker best å la brødene etterheve i romtemperatur før steking. Jeg har forsøkt begge deler, men må si jeg foretrekker etterheving i ovn. Brødene blir «tettere» og smuler ikke så lett. Kan ikke si jeg kjenner noen forskjell i smak heller. (Mere gjærsmak?) Takk for inspirerende og spennende blog.

  17. Hei Trine!
    Jeg synes disse brødene er veldig gode, og de ble vellykkede de to første gangene. Nå har de begynt å smule noe veeeldig. Vet du hvorfor dette skjer? Trenger nok et supertips! 🙂

    1. Det er ikke så lett for meg å svare på, men du har åpenbart gjort det annerledes den siste gangen enn de to første, og hva det er er det bare du som kan svare på :). Det er imidlertid to ting som slår meg, det ene er at deigen ble for kompakt (dvs for mye mel) eller at du har latt korn og frø stå for kort tid (trinn 1). Lykke til neste gang! 🙂

  18. Elsker dette bødet, har lagt det fast i noen uker nå, å det blir så godt. Men fikk akkurat vite at mine to små på 10 mnd og 2 år ikke skulle ha for mye linfrø da dette ville virke irriterende på tarmen. Kan jeg bruke noe annet i stede? Syns bloggen din er helt utmerket, å er inne hver dag å koser meg med å lese og å teste oppskrifter.

    1. Ja, dette brødet er kjempegodt! Du kan feks erstatte linfrøene med sesamfrø eller hirsekorn, eller du kan øke mengden med noen av de andre frøsortene i oppskriften. Lykke til! 🙂

  19. Et kjempe godt brød! Lurer bare på en ting: Når jeg bruker 1/2 pose tørrgjær, holder den andre halvdelen seg en stund da, eller burde jeg bruke den fortest mulig?

    1. Du kan fint lagre tørrgjæren og benytte den senere. Jeg pleier å sette på en klype slik at det blir sånn noenlunde lufttett. Jeg vet ikke hvordan holdbarheten er helt eksakt, men jeg har i alle fall benyttet tørrgjærrester som har vært flere uker gamle. Lykke til! 🙂

  20. Hei Trine….. som så mange andre allerede har skrevet – det er virkelig et meget godt brød.
    Har bare et lite problem, det har lett for å smule endel når det har vært frosset. Ser at du
    tidligere har svart på et lignende spørsmål, «brødet har vært for kompakt eller ikke vært nøyaktig
    med mål og vekt». Jeg tror det har noe med frysing å gjøre. Det smuler aldri når det ikke har vært frosset er min erfaring.☼

  21. Jeg skulle så gjerne kuttet ned på hvetemelet. Er det mulig å erstatte noe med grovere alternativer? Gleder meg uansett til å teste ut dette 🙂

    1. Du kan eventuelt erstatte noe av hvetemelet med sammalt hvete og/eller sammalt rug. Vær da obs på at dersom det blir mye grovt mel kan brødet blir mere kompakt slik at det ikke hever så mye, samt at det kan ha litt lettere for å smule.

  22. Jeg synes imidlertid at brødet blir best om du etterhever i romtemperatur i minst 45 minutter, slik at gjæren får heve seg i sitt eget tempo. Steketiden må da justeres ned noe.

    Hvor mye justerer du steketiden ned med denne metoden?

  23. Bakte dette i dag, og det var veldig godt 🙂 Varmt grovbrød og iskald melk var ingen dum lunch. Takk for en super blogg, Trine 🙂

  24. Hei. Du skriver «Jeg synes imidlertid at brødet blir best om du etterhever i romtemperatur i minst 45 minutter, slik at gjæren får heve seg i sitt eget tempo. Steketiden må da justeres ned noe».

    Hvor lenge stekte du de da?

  25. Hei. Har bakt dette brødet en stund nå, og det er bare kjempegodt!
    Jeg erstatter 300 gram hvetemel med Fibra fullkornsmel, så blir det enda grovere.
    Tusen takk for oppskrift 🙂

  26. Hei. Lurer på om det har noe å si om jeg bruker varmvatn i trinn 1,,
    kjempegode brød er det ihvertfall 🙂

  27. Dette brødet har jeg bakt en del nå, og jeg har noen tips til de som sier at brødet lett smuldrer. Jeg har gjort to endringer i oppskriften, og brødet mitt smuldrer aldri. For det første har jeg byttet ut vannet i trinn 2 med skummet kultur. Varmer den litt i mikroen og bruker den som i vanlig brødbakst. For det andre så elter jeg alltid deigen i 10 minutter ETTER at alt er blandet sammen og jeg er fornøyd med melmengden i deigen. Lang eltetid er alfa og omega tror jeg. Denne oppskriften er litt tungvint når man baker 12 brød i slengen, men det er verdt det siden brødene blir kjempegode!

  28. Hei kan jeg bytte ut hvetemel til siktet spelt og sammalt hvete grov til sammalt spelt grov? vil det påvirke steketid , eltingen, osv?

    1. Eller for å snu på det, har du tips til hvilke endringer jeg kan gjøre for å gjøre brødene hakket grovere? Er det bare å bytte ut deler av hvetemelet med noe grovere hvete? Må det evt tilføres mer væske?

      1. Du kan gjøre brødet grovere ved å erstatte noe av hvetemelet med mer av det grove melet. Væskemengden må justeres, men det må du nesten se an underveis. Lykke til!

    2. «Prosjekt grovbrød» var et uhøytidelig prosjekt jeg lekte meg med for snart 4 år siden, og jeg hadde ingen andre føringer enn at jeg skulle bake ulike grovbrød, noe som også engasjerte flere av mine lesere som delte sine oppskrifter. På den tiden tror jeg faktisk heller ikke at «brødskalakalkulatoren» lå ute på nett.

  29. Hei

    Forrige gang jeg fulgte denne oppskriften brukte jeg ca 1kg hvetemel. Deigen var veldig klissete. Skal den være det? En elastisk deig skal vel ha så mye hvetemel at deigen ikke er klissete?

    Nå prøvde jeg på nytt, og havnet på 1,5 kg hvetemel, fremdeles litt klissete etter mye knaing, og ikke elastisk. Nå ble deigen litt tung, men lar den heve litt ekstra og håper den ikke blir tung ved steking.

  30. Knar du deigen etter første heving, eller former du dem direkte uten å presse ut luft av deigen?

  31. Nydelig brød. Etter noen runder har jeg gjort et par forandringer som noen kanskje har lyst til å prøve. I trinn 1 har jeg lagt til 100 g hele byggryn. (Som jeg legger i vann noen timer for seg selv før de blandes inn.) Så har jeg økt grovt sammalt hvete og rug til 300 g. I trinn 2 bruker jeg 200 g fint sammalt hvete. Dermed holder det med 500 g siktet hvetemel til slutt. Perfekt for oss.

  32. Hei Trine! Nå er jeg i gang med min tredje brøddeig noensinne, og denne oppskriften har vært helt genial 🙂 til og med jeg som har hatt gjærbakst skrekk hele mitt liv får denne til 🙂 Tusen takk!

  33. Hei, Kjempe flott at du deler så mang supret oppskrifter. Lite spørsmål. Er det ikke veldig mye salt i dette brødet?

  34. Har laget rundstykker i stedet for brød, og fikk da 24 stk. Har fulgt oppskriften til punkt og prikke, bortsett fra at jeg erstattet ca halvparten av det siktede hvetemelet med samlast hvetemel. I trinn 2 brukte jeg lunkent vann med 1/2 pose tørrgjær + 1 spiseskje luftigere bakst. Deigen hevet under håndkle i 1,5 t, men var ikke blitt særlig større. Jeg rullet ut til rundstykker, og lot de etterheve i romtemp. i 1 t, de hevet nesten ingenting. Hvorforf hever ikke deigen seg, når jeg i tillegg har brukt luftigere bakst???

  35. Jeg har lyst til å starte året med å bake mine egne brød, og titter på siden din for oppskrifter og inspirasjon! 🙂
    Jeg trenger brødformer, først og fremst. Lurer derfor på: Hvor mange liter rommer brødformene som du bruker? Hilsen amatør 🙂

  36. Hei. Tenkte å lage dette brødet til frokosten på 17 mai, men på grunn av noe begrenset tid på morgenen så lurer jeg på om det er mulig å sette selve brøddeigen kvelden i forveien og la den heve over natten??

  37. Hei
    E bare lurte på om det er 1,5 eller 2 liters former du bruker til brødene? Det står ikke.

  38. Hei,

    Lenken til originaloppskiften fungerer ikke, er det mulig å få den opp å gå igjen? Mener å huske at den var til 2 L brødformer nemlig. Har konvertert den som ligger ute fra 1,5 til 2, men får en del ukurante mål så hadde vært kjekt å ha originalen. Takk for masse god matinspirasjon:)

  39. Hei og takk for gode oppskrifter! Jeg vil tipse deg og dine lesere om et supert triks som jeg har lært av farmoren min når det gjelder bakst. Hun bruker alltid å smøre brød, boller, rundstykker ol rett etter at de kommer nystekte ut av ovnen med melk, matfløte, nøytral matolje eller vann. Gjør en dette mens baksten er glovarm, tørker/»stekes» dette inn i overflaten av baksten mens det avkjøles på benken og det blir blankt (skulle nesten tro det var smurt med egg før steking) og skorpen blir ikke så hard og sprø, ergo mindre søl og rot når en skjærer opp brødskiver 🙂

    1. Tusen takk! De brødene jeg bakte etter din tillpassede oppskrift i går ble fantastisk gode! Ny favoritt her i huset 🙂

  40. Hei! Har satt igang med å prøve denne oppskriften nå, men så stusset jeg på at det står 1-1,5 ss salt. Er det egentlig ts, eller skal det faktisk være så mye?
    Gleder meg!

  41. Hei, hvor store er dine brødformer 🙂 Kjekt å vite hvor stort ett brød er hos deg:) Og, går du alltid ut fra samme brødstørrelse i dine oppskrifter dersom annet ikke står ?

  42. Hvor lenge sirka skal man da steke de om man lar de etterheve i 45 minutter ?
    » gylden og fin overflate og avgir en «hul» lyd når du banker forsiktig på de » er for meg litt for diffust og usikkert

    1. Prøv med ca. 40 minutter, men du må uansett følge med farge og sjekke om de er gjennomstekt. Lykke til!

  43. Dette ble et nydelig brød. Noe av det beste jeg har bakt! Gjorde deigen ferdig om kvelden. Satt deigen i kjelleren over natta. Etter en times tid, var den ferdig til å bakes ut.

  44. Kjære Trine, jeg er ordentlig amatør når det kommer til brødbaking og ble derfor så stolt i går når «Sissels brød» ble store, fine og nydelige på smak med akkurat så sprø skorpe som jeg liker det. Jeg lot dem avkjøle på rist en tid og la dem så i hver sin plastpose. I dag er brødene blitt så myke, den gode sprø skorpa er helt myk og brødet «smuldrer» opp når jeg skjærer i det. Hvor gikk det galt på veien? Kan det være at jeg ikke har latt brødet kjøle godt nok ned før jeg la de i poser? Smakte på det i går før jeg putta de i poser og da smuldret det ikke og skorpa var hard.

    Kristina

  45. Skal væsken varmes på vanlig måte til gjæren? Ettersom jeg har lest og erfart at eltingen øker temperaturen, lurer jeg på dette. Har ikke vært heldige med brødene siden jeg tok opp denne aktiviteten igjen. De har blitt tunge og tette. Gir meg ikke!

  46. Er væskemengden på denne oppskriften rett? Skal det virkelig være 2 DESILITER på 1000 gram hvetemel?

  47. Min kjøkkenmaskin er akkurat litt for liten for denne oppskriften, selvfølgelig kan jeg elte inn resten av melet manuelt, men jeg har kronisk vondt i armene, men elsker å lage brød i kjøkkenmaskinen som jeg kan ta rett i brødformene.

    Kunne du lagt ut denne oppskriften for 2 brød Trine? Jeg sier tusen takk på forhånd 🙂

    1. Det er en smaksak, du kan selvsagt redusere saltmengden. Vær obs at det står havsalt i oppskriften. Du kan også benytte maldonsalt. Bruker du vanlig bordsalt bør du redusere mengden noe.

  48. Hei, jeg har akkurat laget dette brødet. Jeg brukte 2 former så jeg la på litt tid på stekingen, men etter at de sto i ovnen i ca 60 min så var de fremdeles veldig deigete i midten. Prøvde å dele de opp, snu på de og ta de ut av formene, men de ble liksom veldig sprø på utsiden og ikke ferdig på innsiden. Har du noen tips til hva jeg kan gjøre neste gang? Må kanskje skaffe en form til 🙂

  49. Hei! Herlig med ferdigtestet oppskrift med så mange gode tilbakemeldinger!
    Hva er beste stekealternativ; vanlig, varmluft eller damp?

  50. Hei, dette er virkelig det beste og mest mettende brødet jeg har smakt. Ser at en del kommenterer at det smuldrer lett, særlig etter at det har vært fryst. Jeg fryser det alltid ned, og har aldri hatt det problemet. Jeg bruker alltid kokende vann til bløtleggingen i trinn 1, og lar det stå over natten (6-7 timer), elter for hånd og bruker over- og undervarme (ikke varmluft).

  51. Hei! Supert brød å bake og spise. Har heller ikke problemer med smuler etter frysing. Bruker å la brødet trinn 1 stå over natta og steker det med intervalldamp på 200 grader i 45min.

  52. Hei!

    Gleder meg til å prøve oppskriften:) Hvor mye gjær skal jeg bruke om jeg bare vil lage ett brød? Har ikke så god plass i fryseren, så da er det dumt å lage for mye?

  53. Bakte dette til lille julaften, da vi har som tradisjon å ha venner og familie på koldtbord. Og det var kjempesuksess Veldig godt brød:-) Skal definitivt bake det senere!

  54. Utrolig bra oppskrift! Bakte til jul, nå er jeg i gang med andre ladning brød. Holder det de lover, saftige, luftige, gode og holder seg lenge. Anbefales!

  55. Hei. Blandingen i trinn 1 har nå «stått over natten». Jeg blandet det sammen i går kl. 11 og jeg skal fortsette med trinn 2 nå, nesten 30 timer etterpå (den skulle bare stå i 5-6 timer, men jeg glemte den bort). Frøblandingen har skummet seg ekstremt, som om jeg har blandet det inn i stivpisket eggehvite, og det lukter som om det har gjæret seg. Er blandingen blitt gammel slik at jeg bør lage ny, eller er dette bra? Frøene er nok ekstremt seige og oppløst, for å si det mildt.

  56. Har prøvd mange brødoppskrifter, men dette er det beste brødet jeg har bakt!! Helt nydelig.Lot kornet stå i bløt over natten og bakte ut neste morgen.Forøvrig brukte jeg en hel pakke fersk gjær.Lot deigen heve på kjøkkenbenken en drøy time i brødformene.I oppskriften står det en halv pakke gjær,men en pakke gjorde susen!!!Skader vel ikke det???
    takk for herlig oppskrift.

    1. Så gøy å høre at brødet falt i smak! Det er også en favoritt her i huset, og er ellers veldig populært på bloggen. Jeg har for øvrig laget en litt grovere variant av brødet her: https://trinesmatblogg.no/recipe/sissels-grovbrod-v-2/

      Når det gjelder gjærmengden så synes jeg at gjærbakst blir best med minimal mengde gjær. Da slipper du gjærsmak på baksten og det er også bedre for magen. Dersom du har tid til å la baksten heve lenge anbefaler jeg å redusere gjærmengden til det som står i oppskriften. 🙂

  57. Brødet ble ALDRI stekt. Helt blødt i midten 🙁 Hva har jeg gjort galt? Fulgte oppskriften til punkt og prikke…

  58. Nydelig brød! Saftig å godt selv etter 2 dager i skuffen! Like godt etter det var fryst! Baker runde nr 2 nå! Takk

  59. Utrolig godt brød, selv etter opptining. Jeg lot blandingen stå natten over og kornene ble myke og saftige. Holder seg lenge i plastpose. Nå skal jeg prøve den litt grovere varianten.

    Til den som ikke har prøvd – det er verdt et forsøk 🙂

  60. Tusen takk for knallgod oppskrift!
    Hadde i 1 ss bakepulver med resten av ingrediensene i del 2 og det ble så godt og luftig, 1/2 pk tørrgjær!
    Når du baker med fersk gjær bare smuldrer du den oppi med resten da eller rører du den ut i noe?
    Har du erfaring med å bruke farris el.l i deigen ? Event de 2 dl i trinn 2 ?
    Om brødet blir smuldret som enkelte skriver, vil ikke fiberhusk være et godt tips da?
    Mine har ikke smuldret.
    Storkoser meg med bloggen /siden dinBruker masse oppskrifter herfra!
    Strålende

  61. Jeg bakte disse brødene i dag med stor suksess. Jeg justerte oppskriften til to brød i stedet for tre, med samme mengde gjær og 1 ss mørk sirup. Det ble litt justeringer med vann og mel underveis, men jeg endte til slutt opp men en fin, litt klissete deig. Jeg hadde ikke gresskarkjerner, så jeg brukte sesamfrø i stedet. Jeg erstattet 100 gram av hvetemelet med fullkornshvetemel, noe som gikk fint.

    Jeg kortet ned noe på hevetiden: 1. heving i 1 time og 10 min, til nesten dobbel størrelse (men ikke helt), og etterheving i ca. 35-40 min. Dette er noe kortere enn jeg pleier når jeg baker brød, men jeg har slitt en del med at brødet kollapser når jeg setter det inn i ovnen, og dette skjedde ikke denne gangen. De ble høye og fine! Jeg lot også ingrediensene i trinn 1 ligge i bløt over natten, i stedet for en times tid som jeg har gjort før. Det kan jo også ha hatt noe å si for resultatet, så det skal jeg fortsette med.

  62. Hei!
    Lurer på om deigen kan heve over natten? Eller blir det noe surr med gjæren da? Synes det tar lang tid før den hever seg ordentlig i bollen, og da blir det fort langt på kveld før man får bakt ut og stekt brødene.

    Nydelig brød, forresten! 🙂

  63. Hei! Prøver denne oppskriften for første gang nå. Spennende! Det jeg lurer på er hvor store brødformer skal jeg bruke? 1,5 eller 2 liters? Jeg foretrekker å bruke 2 liters, men er redd for at de er for store i forhold til oppskriften hvis jeg skal bake 3 brød.

  64. Veldig deilig brød! Eneste problemet jeg har er at jeg dægern steike aldri klarer å få de helt gjennomstekt.. forstår ikke hva jeg gjør galt.

    Har nå laget oppskriften 4-5 ganger med til dels vellykket resultat, dog noe seigt (ikke helt ferdig) indre. Har ovnen på 220 grader, ikke varmluft for da blir det katastrofe. Kanskje jeg bør sette på en funksjon som er enda varmere? Så lar jeg den stå i 45 min. Denne gangen lar jeg brødene stå til de er helt ferdige, om de så blir veldig mørke på utsiden. Har satt de på rist denne gangen, ikke på tynt stekebrett. Dette for at varmen skal komme helt til fra bunnen.

    Har noen gode tips eller et svar som kan sette lys på hva jeg gjør galt? Brødene blir gode, men kjernen er altså smålig seig og altså ikke helt ferdig.

  65. Hei. Går det an å lage ddtte brødet uten brødformer? Dersom det gjør det, det er ikke slik at brødene «faller» sammen i ovnen?

  66. Noen innspill til andre som vil prøve seg på dette brødet:
    – dette er en stor og tung deig. Jeg har en helt nyinnkjøpt Kenwood Chef XL Elite (1400W), og den greide ikke å elte deigen (maskinen stoppet pga. overoppheting). Jeg skal dele oppskriften til å bli til to brød og se om det hjelper.
    – Jeg har regnet ut at brødet koster kr. 16,- pr. stk. å bake 🙂

  67. Dette er det beste brødet jeg noen gang har spist. Fantastisk. Jeg trodde ikke at det var mulig å bake så godt brød Tusen takk for oppskrift.

  68. Prøvd Sissels oppskrift til punkt og prikke i dag. En særdeles vanskelig deig å arbeide med. Brukte alt melet i trinn 2 men likevel så klissete og umulig å forme. Måtte bare klaske deigen i forma. Er en svært trenet brøbaker men dette var ikke noe å gjenta. Synd. Har ikke gjort noe utenom beskivelsen. Spent på resultatet etter steiking.

  69. Dette brødet var utrolig godt og superenkelt å lage. (i kjøkkenmaskin) Holder seg saftig lenge. Er på 3 deigen på 2 uker:-)

  70. Hei. Skulle bake dette brødet og deigen ble ekstremt kompakt, maskina hoppet og spratt og jeg har 300 g hvetemel jeg ikke fpr sjans til kunne ha oppi da det er mer enn nok mel. Er dette normalt. Synes det var veldig lite væske i dette. Aldir bakt brød før. Står til heving nå så blir spennende å se hva jeg har gjort. Haha

  71. Det passer godt at vårt siste kjøpebrød smakte surt, for dette er skikkelig godt! Jeg var blitt litt mismodig når det kom til brødbaking, siden mine alltid ble kompakte og tørre. Ingen slike problemer med denne oppskriften. Mismotet er borte, og jeg har funnet tilbake til min indre brødbaker. Hele familien snakker om brødene med varme i stemmen. Takk for super oppskrift.
    PS Når kjøkkenmaskinen hopper, kan en ha i litt mer vann. Når deigen er klissete, er det litt mer mel som skal til.

  72. Fantastisk godt brød som alltid leverer!
    Jeg lar steg 1 stå 12-24 timer og lar deigen heve/etterheve på kjølig vaskerom i sitt eget tempo. Går helt fint å la steg 2 stå i kjøleskapet over natten. Jeg pleier å slå deigen ned når den er ferdighevet, og ta den ut av bollen etter 20min. Bruker vanligvis 700 g hvetemel og 250g fint sammalt i steg 2. Siden familien elsker skorper stekes brødene ikke i form, og pensler de med mye vann før de går i stekeovnen. Tar de ut på kjernetemperatur 96.
    Som Trine beskriver i sine råd må man ikke være så redd for å mislykkes med gjærbakst hvis ikke «alt» er 37 grader. Gjær trives godt i kulde/svale rom og liker å få god tid på seg. Lite, langsomt og romtemperatur fungerer best.

  73. Er sikkert et veldig godt brød, men dette brødet er ikke grovt. I følge brødkalkulatoren er dette 40% grovt dvs halvt grovt.

  74. Hei! Ser at det står bland alle ingr. på del 1. får ikke til å skjønne om da melet også skal i kornblandingen som skal til bløt?

  75. Som ny hobby baker har eg i det siste prøvd mange brød oppskrifter. Vi er en familie på 5 og det går MYKJE brød i veka. Tidligere når eg har laget så blir dei alltid ryete og «tørre», så det blir på en måte alltid meir meir smuler enn brødskive.
    Eg lagde denne idag.. saftigheten., grovheten og smaken = OH MY GAAAAD !
    Ditta blir vår nye kvardags-brød – oppskrift!
    Treng jo egentlig ikkje pålegg :O
    Yvonnetpaulsen på Insta om du vil sjå bilde 🙂

  76. Hei! Takk for bloggen din <3 Jeg er relativt uerfaren på baking, men hver eneste gang jeg baker, og tar den "strekk testen", for å se om deigen er eltet nok, så får jeg aldri det resultatet som alle oppskrifter beskriver (som tyggis, og at hvis man tar en bit og strekker den så kan man lese gjennom den). Jeg bruker kjøkkenmaskin og elter som det står beskrevet over pluss litt til… hva er det jeg gjør feil? Noen råd? Dette gjelder altså alle brødoppskrifter jeg har prøvd..

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste