SVINEFILET MED BALSAMICOLØK

Jeg elsker kombinasjonen løk, balsamico, poteter og eple - så enkelt og godt, og deilig tilbehør til for eksempel svinekjøtt. En ypperlig rett å servere når du får gjester, eller dersom du bare vil kose deg med noe ekstra godt i helgen.

  • Difficulty: enkel
  • Servings: 4 porsjoner
  • Time: ca. 1 time
  • Kjøkken:
  • Type rett:
Annonse

Ingredienser

700-800 g svinefilet
400 g poteter , i terninger
400 g sellerirot , i terninger
2 rødløk , i tynne båter
2 røde epler , i terninger
1 neve valnøtter , grovt hakket
2 ss smør
2 dl balsamicoeddik (rimelig type)
2 ss balsamicoeddik (vellagret type), smak til
sukker , smak til
salt og pepper
frisk timian
75-100 g blåmuggost , smuldret

SLIK GJØR DU

Legg potet- og sellerirotterningene på et bakepapirkledd stekebrett, ringle litt olivenolje over og krydre med salt og pepper. Stekes ved 200 grader varmluft i ca. 10 minutter.

Mens grønnsakene koser seg i ovnen skjærer du bort eventuelle hinner på svinefileten, og gnir den inn med salt og pepper. Stekes i smør i varm panne, til du har fått en fin stekeskorpe over det hele. Sett inn steketermometeret i den tykkeste delen av kjøttet.

Når potetene- og selleriroten har stekt i 10 minutter senker du temperaturen til 150 grader, over- og undervarme (la gjerne stekeovnsdøren stå åpen et par minutter). Legg svinefileten på stekebrettet sammen med grønnsakene, og la det steke sammen til fileten har en kjernetemperatur på ca. 66 grader. Det tar ca. 25 minutter, men er avhengig av størrelsen på fileten(e) du benytter og hvor mye du har forstekt kjøttet. Ta fileten ut av ovnen og la den hvile (under et lett lag med aluminiumsfolie) i ca. 15 minutter før du skjærer i den i tykke skiver.

Øk temperaturen til 225 grader (varmluft) og tilsett eplebitene og valnøttene, og la det steke til grønnsakene er møre og gyldne, etter ytterligere 10-15 minutter.

Mens grønnsaker og kjøtt koser seg i ovnen kan du lage balsamicoløken. Den skal både fungere som tilbehør og saus. La rødløksbåtene surre i smøret til løken blir blank og myk. Tilsett en rimelig balsamicoeddik og smak til med sukker (mengden sukker vil være avhengig av hvor syrlig eddiken er), og la det koke ca. 15 minutter, til noe av væsken har kokt inn slik at du får en litt tykk saus. Smak til med salt og pepper, og eventuelt noen dråper av din beste balsamicoeddik. Rett før servering rører du inn 1 ss smør.

Fordel grønnsaks- og epleterningene på en tallerken og legg noen skiver med svinefilet oppå. Topp dette med litt balsamicoløk, og drypp litt av sausen over resten av retten. Pynt med frisk timian hvis du har, og smuldre gjerne litt blåmuggost over retten helt til slutt. Nytes umiddelbart, gjerne med en god vin i glasset.

TIPS

  • Noe av balsamicoeddiken kan eventuelt erstattes av litt portvin.
  • Kombinasjonen løk, balsamico, poteter og eple er også ypperlig til kylling, se for eksempel denne oppskriften.

VELBEKOMME!

 

  1. Hei. Nydelig rett, syns jeg. Men litt heftig «edikk-feeling» Går ut i fra at det er forskjell på balsamicoen man bruker, men er det noe å gjøre for å dempe/ mildne denne effekten? Jeg likte det, men usikker på å servere til gjester som kanskje ikke er like vant til «nye smaker»..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits