Det er vel og bra å være fornuftig og spise sunt – bare man skeier ut av og til. 

Å kose seg med fersk gjærbakst eller annen hjemmebakst, så lenge det ikke skjer så ofte og ikke i for store mengder, er sunt! Til omtrent 27 skolebrød trenger du:

Bolledeig

  • 900-1000 gram hvetemel
  • 5 dl melk (ca 30 grader)
  • 25-50 gram gjær
  • 150 gram sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1/4 ts salt
  • 1 egg
  • ca 150 gram smør, i terninger
  • (egg til pensling)

Vaniljekrem*

  • 1 vaniljestang
  • 2 dl + ½ dl melk
  • ¾ dl kremfløte
  • 55 gram sukker
  • 2 små eggeplommer
  • 2 ss maisenna

Melisglasur

  • Melis
  • vann eller melk
  • kokosmasse

Ha alle ingredienser til gjærdeigen, med unntak av smøret, i kjøkkenmaskinen og elt i 10-15 minutter på sakte fart til deigen slipper eltebollen. Tilsett smør i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter ca 10 minutter. (Dersom du har godt med tid til å la deigen heve kan du redusere gjærmengden til 25 gram, men bruk 50 gram dersom du ikke har tid til å la deigen heve mer enn 1 time.) Kle bakebollen med plast, og sett deigen på et lunt sted og la heve i 1-1,5 time. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.

Lag vaniljekrem (eller kjøp ferdig): Ha 2 dl melk, fløte og sukker i en kjele. Splitt vaniljestangen, skrap ut frøene og tilsett frøene og stangen i kjelen. Kjelen bør ikke være mer enn halvfull. Varm forsiktig opp til kokepunktet.Bland sammen ½ dl melk og maisenna i en stor bolle og visp sammen. Visp deretter inn eggeplommene.  Hell ca 2/3 av den varme væsken, litt etter litt, oppi eggeblandingen og rør godt hele tiden med en visp. Sil deretter blandingen og hell den tilbake i kjelen. Varm forsiktig opp og la blandingen småkoke (skal ikke boblekoke!) mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen slik at kremen ikke brenner seg. Kremen skal nå begynne å tykne.

Hell kremen over i en bolle, og sett den umiddelbart til avkjøling i et vannbad eller lignende. Når kremen er avkjølt dekkes bollen med plast og settes i kjøleskapet.

Del deigen opp i 24-27 emner og trill til boller. Legg de på bakepapirkledt stekeplate og press de forsiktig ned med håndflaten. Ha på et klede og la de heve til dobbel størrelse. Lag en grop i hver bolle og fyll den med vaniljekremen (som røres opp før bruk). Bruk gjerne en sprøytepose.

Pensle bollene med sammenvispet egg og stek ved ca 225 grader i 10-15 minutter, til de er gjennomstekte og har fått en fin gylden farge. Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Avkjøl på rist.

Ha melis i en bolle og tilsett litt melk eller vann, og rør til du får en jevn og passe tykk glasur. Smør glasuren på bollene og strø kokosmasse oppå.

Enjoy!

PS! Ønsker du trinn-for-trinn-beskrivelse av tilberedning av bolledeigen, ta en titt her.

(* Oppskrift på vaniljekrem er oppdatert. I denne oppskriften har jeg blant annet hentet inspirasjon fra Sverre Sætres “Den store kokeboka”.)

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Skolebrøene står nå til heving. Eggehvitene som ble til overs brukte jeg til en kokoskake med sjokoladebiter.

  2. Hei, behøver man ikke å røre ut gjæren i væsken før man har i de tørre varene, det ser jo lett ut, det vil jeg gjerne prøve. Bloggen din er min favoritt!

  3. Hei Trine!Et lite tips, bruk egehviten av et egg når du lager melis, + noen dråper sitronsaft. Da får du en tykk fin melis med god smak og fin farge, slik som hos bakeren;-)

  4. Da står fougassene til heving, dog uten hvitløk for å bevare husefreden. Tenkte å elte inn hvitløk i min når jeg baker de ut. Skal fylles med kylling og bacon, slik du beskrev tidligere. Fortsatt god helg 🙂

  5. Hei! For en fin blogg du har, så mye god mat da! Og alle de oppskriftene. Jeg elsker å lage mat og spesielt å bake da. Så liker din matblogg veldig mye. Den oppskriften med skolebrødene skal prøves snart! Ha en riktig fin helg!

  6. huff – gjærbakst får jeg ikke til i dette landet…Best for vekta kanskje;-)Har du en oppskrift på å bruke opp eggehvittene jeg får når jeg lager vanlijekrem?? Helst med 4 eggehvitter, men det er vel å be om for mye;-)

    1. Marengs pleier jeg å gjøre med eggehviter.
      Da trenger du:
      4 eggehviter
      2,5 dl sukker
      1 ts citronsaft
      1 klype salt (for smakens skyld)

      Visp eggehvitene til ett luftige skum, når nesten alle bobler er borte så tilsett sukker litt at gangen under omrøring, når halve sukret er i smeten så tilsett citron og salt. Når smeten er stiv og de ser ut som en fuglenebb når du tar opp vispen så er den ferdig. Sprøyt ut med sprøytpose ganske stor klikker og stek i 140 grader i ca 50 min og slå av ovn etter de og la de stå minst 2 timer i ovn og svalne

  7. Disse skolebrødene så bare helt perfekte ut, synd duften av fersk gjærbakst mangler,men det hadde vel fått tennene til å løpe i vann.Kjempefin blogg du har!En fortsatt fin søndag med hilsen fra Mimmi-Leone

  8. Fantastiske skolebrød! Du er utrolig flink til å lage mat, setter veldig pris på at du deler oppskriftene med deg:)

  9. Hei!Lurte paa om det egget som staar paa lista over ingredienser skal i deigen, eller er til pensling? Hvis det skal i deigen, er det eventuellt mulig aa droppe det, og likevel faa ok resultat?

  10. Hei

    Takker for flott matblogg som jeg har hatt stor glede av siden jeg ble tipset om den i vinter!

    Jeg har nå prøvd å lage vaniljekrem to ganger uten å lykkes. Mener jeg fulgte oppskriften din til punkt å prikke men vaniljekremen tyknet aldri. Den smakte nydelig så jeg brukte den allikevel i det som ble en svært fuktig og utflytende bløtkake.

    Når i prosessen er det vaniljekremen skal tykne? Det skjedde i hvert fall ikke i kjøleskapet som jeg hadde håpet.

    Vh
    Gyri

    1. Jeg har nå oppdatert oppskriften på vaniljekrem med den jeg har benyttet de siste gangene, og som jeg delvis har funnet i Sverre Sætres store kakebok. Håper den gir deg et bedre resultat. Lykke til!

  11. Hei Trine. Først vil jeg bare si at du har en super blogg som jeg bruker ukentlig til inspirasjon, tips og triks. 🙂 Så et lite spørsmål angående skolebollene: Lager du grop i bollene til vaniljekremen etter etterheving? Vil de ikke klappe sammen da?

  12. hei Trine 🙂
    kan disse fryses med vaniljekrem?:) og jeg lurer på om jeg kan bruke denne bolle deigen til å lage kanelsnurrer av ?:)

  13. Dette så utrolig godt ut!
    Har du forsøkt å bytte ut vanlig melk med kulturmelk? Lest at det skal gi saftigere bakst, og syns det er godt i brød, men er ikke sikker på om det passer i søt bakst. Verdt å prøve tror du?

  14. Hei !!!! Bruker din oppskrift på kanelsnurrer og de blir veldig gode(fått mye skryt av de). I kveld skulle jeg lage skolebrød, og laget deigen slik som det står, men nå brukte jeg tørrgjær. Det tok veldig lang tid for og få deigen til dobbelstørrelse, har det noe med tørrgjæren og gjøre?
    Dine oppskrifter er fine, bruker bare de.

  15. Min absolutte favoritt-matblogg. Gode oppskrifter som er godt forklart. Skolebrødene blir fantastisk gode, særlig når man lager eggkremen fra bunnen.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste