JEG VELGER MEG SJOKOLADEKNUTER …

… for i dag er det MIN dag! Nystekt gjærbakst og mørk sjokolade er noe av det beste jeg vet, og når jeg får begge deler på en gang, ja da blir jeg ekstra glad! Etter at jeg fant frem til grunnoppskriften jeg benytter til søt gjærbakst er det en sann fryd å bake boller og andre bollevarianter. Det blir alltid vellykket. Tilbakemeldinger og kommentarer på bloggen tyder på at også andre har gjort samme erfaring. Hemmeligheten bak suksessen ligger i lang elting i kjøkkenmaskinen, at smøret eltes inn helt til slutt og tiiiid. Deigen blir utrolig smidig og grei å jobbe med. Bollene blir luftigere og får litt «wienerbrødkonsistens» og smaker bare helt nydelig.

Prinsippene som ligger bak dette har jeg lært av Morten Schakendas bakekokebok (som jeg fikk av vesle Mathias for et år siden i dag), og som har gjort meg til en mye bedre baker! Så får det bare være at førsteutgaven av kokeboken hans inneholdt flere vesentlige feil, som gjorde at jeg gikk skikkelig på trynet første gang jeg prøvde… Jeg er glad jeg ikke ga opp, men brukte prinsippene hans på min egen gode gamle gjærdeigoppskrift. (I ettertid kontaktet jeg også forlaget som beklaget det hele og sendte en ny kokebok, i tillegg til telefonnummeret til Schakenda – i tilfelle det skulle dukke opp andre ting jeg lurte på.) Dagens oppskrift tar utgangspunkt i standardoppskriften min og fylles med en kakaokrem og finhakket sjokolade. Det kan jo ikke annet enn å bli bra på en slik dag. Til ca 27 sjokoladeknuter trenger du:

 • 900-1000 gram hvetemel
 • 5 dl melk (ca 30 grader)
 • 25-50 gram gjær
 • 150 gram sukker
 • 2 ts kardemomme
 • 1/4 ts salt
 • 1 egg
 • ca 150 gram smør, i terninger

 • 1,5 ss bakekakao
 • 3 ss sukker
 • mykt smør
 • 50 gram mørk kokesjokolade, finhakket
 • 1 sammenvispet egg til pensling

Ha alle ingredienser til gjærdeigen med unntak av smør i kjøkkenmaskinen og elt i 10-15 minutter på sakte fart til deigen slipper eltebollen. Tilsett smør i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter ca 10 minutter. (Dersom du har godt med tid til å la deigen heve kan du redusere gjærmengden til 25 gram, men bruk 50 gram dersom du ikke har tid til å la deigen heve mer enn 1 time.) Kle bakebollen med plast, og sett deigen på et lunt sted og la heve i 1-1,5 time, men gjerne litt lengre. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.

Bland sammen kakao og sukker. Bryt sjokoladen i mindre biter og finhakk den.
Kjevle deigen ut i et rektangel og ha mykt smør på den ene halvdelen av leiven. Strø kakaosukkeret over og fordel den finhakkede sjokoladen over. Brett den «rene» delen av leiven over sjokoladefyllet og kjevle lett over.

Skjær strimler og form til «knuter».

Legg sjokoladeknutene på bakepapirkledt stekeplate, omtrent 9 på hvert brett. La de heve til dobbel størrelse. Pensle med sammenvispet egg og stek ved ca 225 grader i 10-15 minutter, til de er gjennomstekte og har fått en fin gylden farge. Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Avkjøl bollene på rist.

Sjokoladeknutene nytes helst lunkne, men kan med fordel fryses og taes opp en times tid før de skal nytes. La de helst tine i romtemperatur og deretter en tur i varmluftsovnen i ca 3 minutter på 200 grader – og vips så smaker de som nystekte igjen!

Enjoy!


Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

55 Kommentarer

 1. Red Hobbitt 13. oktober 2010 at 06:07 #

  >Tusen takk (igjen) for at du deler dine gode råd med oss. Jeg og gjærdeig er ikke alltid en god match, så det skal bli spennende å prøve den grunnoppskrifta

 2. Siri 13. oktober 2010 at 06:34 #

  >Gratulerer med dagen! Og grunnoppskriften er en vinner!

 3. Monica 13. oktober 2010 at 06:37 #

  >Grattis! Og jammen meg tror jeg at denne oppskriften må prøves når det er min dag eller kanskje anledning. Den fristet noe veldig!

 4. Regine 13. oktober 2010 at 06:48 #

  >Gratulerer med dagen :)ååh, for et supert valg, dei såg jo bare så gode ut!! dei må eg prøve å lage neste helg :)))

 5. Ellen* 13. oktober 2010 at 06:59 #

  >Oioi – dette var nærmest tortur på morrakvisten (når man til og med har skippa frokosten)! Jeg sitter her med vann i munnen! Skal prøve oppskrifta til helga iallefall. Er fornøyd med bollebaksten min fra før, men det skader ikke å prøve en ny metode heller, særlig nå som jeg har fått meg kjøkkenmaskin! Og: Gratulerer med dagen!!:o)

 6. Pink lady 13. oktober 2010 at 07:25 #

  >Gratulrer med dagen!! Neste gang det blir gjærbakst skal jeg teste ut oppskriften din på grunndeigen:)Klem Pink lady

 7. Elisabeth 13. oktober 2010 at 07:33 #

  >Pokkern ta deg… Her åpner en sulten stakkar bloggene som start på dagen og ender opp med å sikle i stykker tastaturet. Disse ser fantastiske ut, og takk for gode bilder som viser hvordan en faktisk lager disse fine knutene. Jeg har alltid lurt litt på det.Gratulerer med dagen!

 8. MissBuckle 13. oktober 2010 at 07:50 #

  >Gratulerer med dagen 🙂 Og endelig forstår jeg hvordan sånne knuter lages.

 9. Julia 13. oktober 2010 at 12:57 #

  >Åhh NAM!!!

 10. Anonymous 13. oktober 2010 at 13:28 #

  >Gratulerer med dagen! Da burde du unne deg Mortens nye kokebok som nettopp har kommet ut – om å bake med barn!Siden jeg bor i Lom bakte jeg aldri gjærbakst før jeg kom over siden din. Alle boller og kanelsnurrer har blitt handlet inn fra Bakeriet i Lom. Men nå har jeg prøvd meg på både det ene og det andre fyllet i bollene – det neste blir sjokolade 🙂

 11. Maggie 13. oktober 2010 at 16:03 #

  >Oj, dette ser farlig godt ut og må prøves en gang, snart 🙂

 12. Brekkevold 13. oktober 2010 at 16:42 #

  >Har vært på bakeriet i Lom en del ganger. Nydelig gjærbakst! Nå fikk jeg virkelig lyst på den boka.Denne oppskriften må prøves. Ha en herlig dag Trine!

 13. Beate 13. oktober 2010 at 17:12 #

  >Gratulerer med dagen – og takk for en fantastisk blogg :)) Er innom så godt som daglig og finner alltid inspirasjon og matglede her!

 14. Fatima 13. oktober 2010 at 17:36 #

  >Gratulerer så mye med dagen.Bloggen din er bere herlig. Jeg har alltid likt å bake gjærbakst men har endret på endel etter jeg osgå fikk boka fra bakeren i Lom. Fyllet ditt skal prøves ut.

 15. emblas-kanel 13. oktober 2010 at 17:42 #

  >Gratulerer så mye med dagen!Jeg har prøvd gjærdeigoppskriften din to ganger og de ble 110% vellykket begge gangen! Så jeg vil anbefale alle å prøve den – . Jeg har faktisk tilbudt meg å lage kardemommeboller til salgskafeen på en julemesse om noen uker, og da regner jeg med de blir å gå unna som ja – varmt hvetebrød! Takk for at du deler med oss, Trine.Klem, Eva

 16. Jeanette 13. oktober 2010 at 17:52 #

  >Gratulerer så mye med dagen! Herligheten så herlig disse snurrene så ut! Har så lyst å prøve dem ut. Skal i allefall lagre den som bokmerke, så jeg lett finner oppskriften når behovet melder seg, og plassen i fryseren blir bedre ;-D

 17. mimmi-leone 13. oktober 2010 at 18:30 #

  >Dette så himmelsk godt ut, og jeg fikk lyst til å prøve.Jeg har ingen eltemaskin, så om jeg skal kna for hånd…må jeg kanskje belage meg på å jobbe litt med deigen!Ønsker deg en fortsatt fin kveld med hilsen fra Mimmi-Leone

 18. Anonymous 13. oktober 2010 at 18:35 #

  >Gratulerer masse med dagen!! Håper du får noen mat-inspirerende gaver sånn at denne bloggen fortsetter:) Henter masse inspirasjon her, og rettene dine er nydelige! Er innom daglig for å hente tips og triks!!:)Tusen takk for at du tar deg tid til å blogge!! Veldig flotte bilder også!Elisabeth

 19. Drømmeland 13. oktober 2010 at 18:38 #

  >Hipphipp og hurra!! NB: Misunnelig på snurrene du lager, snurren min blir ofte en liten klump og ikke så delikat. (Mulig pga glutenfritt mel). Flaks de smaker godt da!

 20. Marion 13. oktober 2010 at 20:03 #

  >Gratulerer så mye med dagen! Du har en helt fantastisk blogg som er blitt rene kokeboken, bakeboken og inspirasjonboken min. Alle oppskriftene dine jeg har prøvd hittil har blitt vellykket, og min absolutte favoritt er bolledeigen din.. Og nå frister du med enda en varianter som må testes 🙂 Håper du har hatt en fin dag 🙂

 21. Ingrid 13. oktober 2010 at 20:18 #

  >Gratulerer så mye med dagen! Disse så herlige ut!! 🙂

 22. Trine ;) 13. oktober 2010 at 20:28 #

  >Tusen takk for koselige tilbakemeldinger – og ikke minst for koselige bursdagshilsner! Vi har kost oss med nydelige, lunkne sjokoladeknuter og kaffe i ettermiddag, og jeg føler meg veldig trygg på at dette er en oppskrift som virkelig kan anbefale, helt ubeskjedent! Når minsten var lagt koste vi oss med tapas og spansk rødvin, noe som smakte ekstra godt å få servet mat (og vin) på en onsdag. Dagen skal feires med middag med familien på søndag, men da er det jeg som står ved grytene… Ha en fin kveld! Trine 😉

 23. Brekkevold 14. oktober 2010 at 22:02 #

  >Helt enig med deg at bakeren på Lom kan sine saker:) !! Laget disse i kveld, nystekte sjokoladeknuter er ikke feil kl.23 om kvelden;) God helg Trine!

 24. Berit 16. oktober 2010 at 11:48 #

  >Gratulerer med dagen som var:))Er også Oktoberjente,bare litt senere i måneden -inne i skorpionens tegn…Printet ut denne oppskriften,og finner ut at selve grunndeigen mangler i utskriften?Er det bare hos meg?Fikk bare med meg fyllet!

 25. Berit 16. oktober 2010 at 12:08 #

  >Du skrev:"Så får det bare være at førsteutgaven av kokeboken hans inneholdt flere vesentlige feil, som gjorde at jeg gikk skikkelig på trynet første gang jeg prøvde… Jeg er glad jeg ikke ga opp, men brukte prinsippene hans på min egen gode gamle gjærdeigoppskrift.»Kan du dele disse feilene med oss andre?Har også denne boka,men den er ikke mye brukt….

 26. Ellen* 17. oktober 2010 at 10:13 #

  >Hei – skal til å lage disse nå – og oppdaga som Berit at grunnoppskrifta mangler på pdf'en jeg har skrevet ut. Men jeg finner den jo her da:o)God søndag!:o)

 27. Mitt Blogglandia 17. oktober 2010 at 10:42 #

  >Takk for en hærlig oppskrift!Lagde en porsjon med sjokoladeknuter i går. Deigen var kjempefin å jobbe med, og resultatet smakte supert!Kan jeg få legge ut oppskriften på min blogg, og evt låne et bilde fra din blogg?

 28. Ellen* 17. oktober 2010 at 15:32 #

  >Har bakt boller – og blogget om det: http://ellenskreativekrok.blogspot.com/2010/10/bakesndag_17.htmlVeldig vellykka er konklusjonen!:o)

 29. Trine ;) 18. oktober 2010 at 06:13 #

  >Så dumt at ikke hele oppskriften blir med på pdf-utskriften! Dette er dessverre ikke noe jeg kan gjøre noe med, siden dette genereres automatisk. Mitt Blogglandia; det er i oden at du legger ut oppskriften + bilde så lenge det klart kommer frem hvor du har hentet det fra, bla med link til bloggen min. Send meg gjerne en epost/melding etterpå. ;)Ellen; Så bra at det ble så vellykket – og takk for fin omtale på bloggen din! Berit; hvis du har førsteutgaven av boken råder jeg deg til å ta kontakt med en bokhandel eller forlaget slik at du får den siste utgaven. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å gjengi alle feil og uoverensstemmelser jeg har funnet i boken (og vet heller ikke om alt er blitt rettet opp), men noe av det har jeg skrevet litt om i blant annet disse to innleggene: http://trineblogg.blogspot.com/2009/10/kanelsnurrer-la-schakenda.html og http://trineblogg.blogspot.com/2009/11/saftige-og-luftige-rosinboller-la.html. Trine 😉

 30. Ania 21. oktober 2010 at 13:25 #

  >Hm, tror ikke forrige kommentar kom med, så prøver igjen: NAM og tusen takk! 😀 Gleder meg til å prøve samme grunnoppskrift med litt forskjellige fyll-varianter! 🙂

 31. Ania 22. oktober 2010 at 09:31 #

  >Prøver igjen:Hei, jeg skrøt litt av bolleoppskriften din i bloggen min og det var noen som spurte etter en engelsk oversettelse av den, jeg håper det er greit at jeg prøvde å oversette..? Har linket til dette innlegget + bedt om innspill om oversettelse min er gal. Du finner den nederst på siden her. Takker ellers for en fin blog som er bookmarket nå, skal prøve meg på den franske lammegryten i helga tenker jeg! 🙂

 32. Maria 17. november 2010 at 11:30 #

  >Trine, det var så moro ved en ren tilfeldighet å komme over den fristende matbloggen din, og ikke minst denne sjokoladebolleoppskriften! Jeg gleder meg allerede til eksamen er over og jeg skal bake disse til innflytningsfesten i desember :-)Jeg lurer bare på: rekker deigen til én eller flere deigrektangler? Ca hvor stor lager du rektangelen og hvor brede skjærer du strimlene?Takk for en flott inspirasjon!

 33. Trine ;) 21. november 2010 at 17:21 #

  >Ania; det er helt i orden at du oversetter oppskriften og legger den ut på bloggen din. Maria; lykke til med eksamen – og etterhvert baking av sjokoladesnurrer. De kan brukes til å feire hva som helst, og også når det ikke er noe som skal feires… Jeg kjevler ut et stort rektangel av hele deigen. Når det gjelder størrelsen på leiven kan du feks ta en titt her: http://trineblogg.blogspot.com/2010/08/kardemomme-pa-en-snurr.htmlTrine 😉

 34. Camilla S 22. februar 2011 at 09:23 #

  Hei!
  Jeg lagde disse i går,og de var jo bare helt fantastiske. De smaker akkurat som på «Åpent Bakeri», bare med sjokolade.
  Kjøkkenmaskinen min gikk dessverre så varm at den måtte avkjøles på terrassen..Men den virker heldigvis fortsatt:-)
  Ha en fin dag, og takk for den inspirerende og lærerike bloggen din. Jeg bruker faktisk nesten bare din blogg når jeg skal se etter nye oppskrifter for tiden.

  Hilsen Camilla S

 35. Tine 27. februar 2011 at 15:31 #

  Snadder-da har vi laget sjokoladeknuter for første gang og de var rett og slett SINNSYKT GODE!

  Har kun eltet for hånd tidligere og må si at deigen var skikkelig god etter å ha blitt jobbet med i maskin så lenge – så da får jeg bare begynne å se etter en god kjøkkenmaskin da – har du noen å anbefale Trine? Er det Kenwood sin som er best kanskje?

  • Trine 27. februar 2011 at 16:57 #

   Så gøy at sjokoladeknutens slo an hos deg også! Å lage bolledeig uten kjøkkenmaskin er helt uaktuelt nå, etter at jeg begynte å ta den ny metoden i bruk. Bollene blir alltid vellykkede! Jeg har selv en gammel Kenwood-maskin og er veldig fornøyd med den, så kan virkelig anbefale den videre. 😉

   • Tine 5. mars 2011 at 00:40 #

    Takk, da må jeg på jakt for den jeg har per idag holder ikke mye lenger. Fått skikkelig bakedilla nå – på søndag er det fastelavensbollene dine som står for tur:)

    Kjempeflott at du deler så gode oppskrifter med oss!

 36. Anita 6. mars 2011 at 10:38 #

  Hei.

  Mens jeg venter på at bolledeigen skal heve så kikker jeg rundt på resten av bloggen din. Det er forresten din bolleoppskrift jeg prøver ut i dag, og jeg er spent på resultatet 🙂 Fant sjokoladeknutene og fikk vann i munnen. Men jeg ser ikke at det står noe om hvor mye smør man skal ha i sjokoladekremen? Fint om du kan informere det. Ha en flott fastelavnssøndag! 🙂

  • Trine 6. mars 2011 at 16:16 #

   Hvis du leser oppskriften ser du at smøret ikke skal røres inn i sjokoladefyllet, men smøres direkte på den ferdig utkjevlede leiven og så skal sjokoladeblandingen strøs over. Hvor mye smør du vil ha på er opp til deg selv, en har jo ofte sine egne preferanser ift det. Lykke til! 😉

 37. Timoteia 28. mars 2011 at 14:17 #

  Kjære Trine, TUSEN HJERTELIG TAKK! Denne grunnoppskriften er bare heeelt fantastisk, og det gikk akkurat med min litt svake kitchen aid. Sjokoladeknutene står nå til heving, og det rumler høyt i magen min. Bloggen din er helt fantastisk, og det er supert at du også har laget dine oppskrifter som pdf. Enda en gang, tusen takk!!

 38. Bente 9. april 2011 at 14:20 #

  Nydelige! Vi nøt dem utendørs i vårsola, og bød naboene på det som ble tilovers 🙂

 39. olasva 23. mai 2011 at 15:00 #

  hei. da har jeg prøvd ut oppskriften. eller det vil si at jeg har ikke prøvd å lage sjokoladesnurrer av deigen, men jeg har laget vanlige hveteboller med rosiner i. de ble kjempegode! tror det må være de beste bollene jeg noen ganger har smakt!!! det er bare en ting å si, bon apetìt

  • Trine 24. mai 2011 at 21:19 #

   Ja, det blir kjempegode boller! Og oppskriften kan benyttes som grunnoppskrift for det meste av søt gjærbakst! 😉

 40. Odette 5. oktober 2011 at 22:14 #

  Dette var FANTASTISK! Eg lagde bollane for å minne morfar som ville ha blitt 100 år i dag. Han jobba som stuert og kokk, og eg trur han hadde blitt fornøgd med resultatet av bakinga:) Tusen takk for oppskrifta.

 41. Natalie 23. oktober 2011 at 20:16 #

  Lagte disse idag, og de var kanongo, jeg blir garantert følger av bloggen og kommer til å prøve mange av oppskriftene fremover, tusen takk 🙂 Kan du ikke legge ut en vårrull oppskrift!? 🙂

  • Trine ;) 23. oktober 2011 at 20:31 #

   Takk for hyggelig tilbakemelding! Oppskrift på vårruller kommer når jeg har funnet frem til en god oppskrift. Altså, jobber med saken! 🙂

 42. Christine 18. januar 2012 at 23:07 #

  Nå har jeg laget disse mange ganger og resultatet blir alltid KJEMPEbra 🙂 Tusen takk for en fantastisk grunnoppskrift!! 🙂

 43. Hanne S. 16. februar 2012 at 18:26 #

  Disse så utrolig gode ut!( kanskje dumt spørsmål, men skal smøret som tilsettes i deigen i terninger være kjøleskapskaldt eller mykt? )
  Skal prøves ut snart sammen med oppskriften på fastelavens bollene du har lagt ut!
  Må forresten si at jeg elsker matbloggen din og er inne på den titt og ofte for å prøve ut nye oppskrifter. Blir alltid fornøyd!
  Så takk for at du deler så mange hærlige oppskrifter med oss! 🙂
  Hilsen stor fan! 🙂

 44. Cecilie 17. februar 2012 at 13:40 #

  For en fantastisk flott blogg 🙂 !! Også såå mye deilig mat/bakst! Gleder meg til lørdag, da skal jeg prøve sjokoladeknutene 😀

 45. Gudny 16. august 2014 at 15:18 #

  Hei,

  Prøvde denne oppskriften i dag og det er helt klart den beste grunnoppskriften jeg noen gang har prøvd. Denne skal jeg fortsette med 🙂

  Mvh
  Gudny

 46. Vanessa 5. oktober 2014 at 18:51 #

  Jeg klarte det! Med god hjelp av min ny Kenwood kjøkkenmaskin gikk dette som en lek. Og gode var de jo! Skal bake disse flere ganger.

 47. Therese 26. januar 2015 at 17:54 #

  Hvordan vil denne grunnoppskriften fungere for oss som ikke kan bruke egg. Det ville være for dumt å bake sjokoladeknuter og så fortelle seksåringen at mamma dessverre hadde egg i dem, så da tåler ham dem ikke.

  • Trine ;) 26. januar 2015 at 17:57 #

   Du kan fint droppe egget både i deigen og til penslingen. Hvis du synes deigen virker litt tørr tilsetter du bare litt mer melk. Lykke til! 🙂

 48. Gerd 5. september 2017 at 17:01 #

  Kan en lage deigen med kald veske og la heve natta ober?

Tilbaketråkk/Pingbacks

 1. God Påske! - 20. april 2011

  […] oppskrift på sjokoladeknuter var i ein reklame for Idun sitt gjær, og ifjor fann eg oppskrift på Trine sin matblogg. Eg har laga desse bollane eit par gonger, med min eigen oppskrift på deig,  og da har smakt […]

Legg igjen en kommentar