Olivenbrød (nesten) à la Åpent bakeri
Denne oppskriften har jeg funnet i Åpent Bakeri sin kokebok «Brød» (men har gjort noen små modifikasjoner, selvfølgelig). Jeg elsker å drive med gjærdeig, og å prøve forskjellige metoder. Dette brødet krever en «fordeig» som settes kvelden før. Det er raskt gjort, og ellers er ikke dette mere krevende enn annen gjærbakst, annet enn at en må planlegge litt. Men det er det vel verdt når du ser (og ikke minst smaker) det ferdige resultatet!
Dag 1:
5 dl vann
750 gram hvetemel
Dag 2:1/3 dl lunkent vann15 gram havsalt*25 gram gjær150 gram hele oliven uten stenolivenolje til penslingmaldonsalt til strøing
Bland deigen fra dagen før med vann, havsalt og gjær og kjør på sakte fart i kjøkkenmaskinen i noen minutter. *Det er viktig at du benytter havsalt i denne oppskriften. Hvis du likevel velger å benytte annet salt må du justere ned saltmengden noe. Når du får en jevn deig økes hastigheten i ca 3 minutter. Du skal nå ha en blank og smidig deig.
Ha hele, stenfrie oliven i deigen og kjør forsiktig til olivenene såvidt er innarbeidet i deigen. Kjører du deigen for lenge knuses olivnene og det vil vi ikke ha noe av!
Dekk bollen med plast og la den heve i 1,5-2 timer.
Hell deigen over på et bakepapirkledt stekebrett og form deigen til ønsket fasong. Jeg ønsket ikke så høyt brød og klappen det litt flat. Ønsker du et høyere brød kan du forme det til et rundt eller avlangt brød. Ha olivenolje på hendene når du former brødet. Når du er ferdig med å forme brødet har du på litt ekstra olivenolje slik at hele brødet er «smurt» med olje. Dekk brødet med plast eller klede og la det etterheve i minst 1 time. Lag noen snitt i brødet og stek det midt i ovnen ved ca 230 grader, til det er ferdigstekt. Brødet mitt var ferdig etter ca 25-30 minutter. Lager du et høyere brød må du beregne noe lengre steketid.
Pensle det nystekte brødet umiddelbart med en god olivenolje og strø gjerne litt maldonsalt over.
Serveres som tilbehør til god mat, eller som snacks sammen med en god tapenade og et glass god vin.
Enjoy!
Å, det så deilig ut. Godt alternativ til foccacia (selv om det er deilig det også).Ha en fin dag!
Passet så godt med den oppskriften nå, jeg skal ha tapas i morgen. Stemmer det med en 1/3 dl vann, høres så veldig lite ut? Og skal man bare smuldre gjæren inni deigen?
Ja, væskemengden stemmer, 5 dl vann dag 1 og 1/3 dl dag 2. Jeg hadde bare tørrgjær tilgjengelig da jeg laget brødet. Hvis du bruker fersk gjær kan du smuldre gjæren fint og ha den i deigen. I og med at deigen skal eltes i kjøkkenmaskin ganske lenge vil gjæren bli innarbeidet etterhvert. Var litt skeptisk til det første gangen jeg gjorde det, men det blir bra! Lykke til med brødet og tapasen!Trine 😉
Tusen takk for svar. Jeg har tørrgjær jeg også så da tar jeg 1/2 pose. Tenkte jeg skulle ha soltørket tomat i brødet også. Også vil jeg bare si at jeg elsker bloggen din, bruker mange av oppskriftene, i morgen skal jeg ha pannacotta, Quesadillas og "innbakte" tomater med mozarella ost – alle oppskriftene er dine.
Så gøy å høre at du har funnet flere oppskrifter på bloggen! 1/2 pose gjær høres bra ut. Soltørket tomat også! I originaloppskriften er det halve cherrytomater som stikkes ned i deigen. Lykke til!Trine 😉
Hei,
denne oppskriften ser veldig fin ut til tapas:)
Kan brødet fryses? Hadde vært så greit å få gjort unna endel av bakingen tidlig:)
Brødet kan fint fryses. Lykke til!
Bakte brødet i går/dag. Siden jeg ikke har kjøkkenmaskin brukte jeg mixmaster med eltekrok. Passe tøysete, men en god hjelp med en så god og klissete deig. For et brød! Kjempegodt. Brukte 3-4 gram maldonsalt i selve deigen. Takk for at du delte. 🙂
Er det mulig å lage dette brødet uten kjøkkenmaskin?
Sånn ca hvor lenge må man beregne å elte for hånd i tilfelle?
Tusen takk for en utrolig fantastisk og inspirerende blogg 🙂
Hei Trine
Jeg er trofast leser av bloggen, har forsøkt mange av oppskriftene, og har funnet utrolig mange velsmakende retter her. Mange av disse har blitt gjengangere på middagsbordet, og elskes av både store og små. Tusen takk for inspirasjonen!
Kom over denne oppskrifta, og syntes at den så spennende ut. Jeg har kjøpt fylte olivenbrød i porsjonsstørrelse på kafé, og kan tenke meg å forsøke å bake olivenbrød i porsjonsstørrelser. Tror du at denne oppskriften vil være egnet til det? Bør jeg i så fall endre steketemperatur/steketid?