HJEMMELAGET TACOKRYDDER og tips til sunne tacos

I forlengelse av gårsdagens innlegg om tilsetningsstoffer og lignende i mat, kommer det i dag en oppskrift på hjemmelaget tacokrydder. «Bortekjøpt» tacokrydder inneholder ofte smaksforsterkere (E621) og også sukker, noe som er helt unødvendig. Tacokrydderet lager du enkelt, sunt og rimelig selv – fyller på glass og har til neste gang det står tex-mex på menyen.

Finn frem:

  • 3 ss chilipulver
  • 2,5 ts chiliflak (knuste)
  • 2,5 ts tørket oregano
  • 2 ss spisskummin
  • 2 ss paprikapulver
  • 2,5 ts hvitløkspulver
  • 1,5-2 ss havsalt
  • 2 ts sort pepper (evt erstattes med 1-2 ts cayennepepper)

Bland det hele sammen og oppbevar på et tett glass. (Jeg har benyttet krydder fra Hindu, Black boy og Santa Maria. Vær obs på at krydder kan ha ulik styrke, feks chili som kjøpes i innvandrerforretninger, slik at du eventuelt holder igjen noe på mengden når du lager krydderblandingen.)

Du har nå et ypperlig utgangspunkt for en god tacorett. Her er oppskrift på en standard kjøttsaus til taco. Finn frem:

400 gram karbonadedeig
smør eller olje til steking
1-1,5 ss tacokrydder
1 løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
(evt litt rød chili, finhakket)
ca 0,5 dl vann

Stek karbonadedeigen i smør/olje og strø ca 1 ss tacokrydderet over. (Krydder kan ha ulik styrke og det er derfor viktig å prøve seg litt frem, spesielt hvis du ikke er veldig glad i hot-hot mat, eller hvis den skal serveres til små barn). Bland godt. Etter et par minutter tilsetter du finhakket løk og hvitløk og lar det stå å surre til karbonadedeigen og løken er gjennomstekt. Tilsett vannet og la dette surre et par minutter til. Smak eventuelt til med mere tacokrydder om du ønsker en sterkere variant. Litt limesaft (og evt litt revet limeskall) og frisk koriander smaker også godt til. Etterhvert finner du din egen «formel» på både krydderblanding og dosering.

Du har nå din egen tacokjøttsaus, rimelig og god, og ikke minst helt uten sukker, smaksforsterkere og andre tilsetningsstoffer!

Serveres med for eksempel økologiske tortillas (prøv Santa Maria sine), hjemmelaget salsa, guacamole, tomatsalsa og annet godt tilbehør som tomater, mais (feks Green Giants uten sukker), salat, ost og rømme.

Øvrige tips til tex-mex varianter hvor du kan benytte hjemmelaget tacokrydder er for eksempel til nachos og kyllingtaco.

Enjoy!


, , , , , ,

79 Kommentarer

  1. Min Stil - Eva 10. august 2010 at 06:11 #

    >TAKK :D Dette skal lages!!

  2. Lotta 10. august 2010 at 06:25 #

    >Tusen takk for oppskrift! Denne skal absolutt prøves :) Aldri mer taco-krydder fra pose :P

  3. Elisabeth, innerst i veien 10. august 2010 at 06:38 #

    >Takk for oppskriften. Jeg ante faktisk ikke at tacokrydderet fra butikken var så "farlig".

  4. Elisabeth, innerst i veien 10. august 2010 at 06:55 #

    >Hei igjen. i følge SantaMaria har de nå fjernet E621 fra sitt tacokrydder…

  5. Trine ;) 10. august 2010 at 07:04 #

    >Elisabeth; Hvis det stemmer er det jo flott! Og trolig et eksempel på at bransjen faktisk kan gjøre noe med mengden tilsetningsstoffer i mat. Vi får bare fortsette å spre informasjon og stille krav, kanskje flere kommer etter! Trine ;)

  6. Fjordheim 10. august 2010 at 07:37 #

    >Ja det krydderet skal jeg lage, og bruke. Du har ikke oppskrift på tortillslefser? Det er alltid populært med tacosmiddag her i huset. Og det er veldig greit at den blir litt sunnere. Ha en god dag :)

  7. Cecilie 10. august 2010 at 09:03 #

    >Er det nødvendig med både chiliflak og chilipulver? Eller kan man bare ha i mer chilipulver?

  8. Trine ;) 10. august 2010 at 09:27 #

    >Fjordheim; Jeg har foreløpig ingen oppskrift på tortillalefser, men kanskje det kommer en gang?Cecilie; du kan selvsagt erstatte chiliflakene med chili eller andre krydder. Dette er en av mange tacokrydderoppskrifter. Smak deg frem, så finner du din favoritt!Trine ;)

  9. Evy 10. august 2010 at 11:01 #

    >Dette så godt og enkelt ut, så dette krydderet må prøves ut :)

  10. Anonymous 10. august 2010 at 11:07 #

    >Kan man tilsette fersk hvitløk, istedetfor hvitløkpulver?

  11. Trine ;) 10. august 2010 at 11:18 #

    >Anonym; Hvis du har lyst til å bytte ut hvitløkspulveret med fersk hvitløk er ikke det noe problem. Tilsett eventuelt mere hvitløk i forbindelse med at du skal steke kjøtt/kylling til tacosausen, se litt lengre ned i oppskriften. Lykke til!Trine ;)

  12. marte 10. august 2010 at 11:24 #

    >Takk for oppskrift. Blir jo litt bedre å servere taco (for det blir det jo gjerne litt av) til ungene når man har sitt eget krydder. Har skrevet det inn i oppskriftboken min. Det står også oppskriften på dine boller. Mmmmm…beste jeg har smakt!

  13. Ellinor 10. august 2010 at 17:24 #

    >Tusen takk :)Dette skal jeg absolutt lage. Vi spiser taco hver fredag ;) og hvis jeg kan prøve å unngå sukker og tilsetningsstoffer, og på en så lettvint måte… ja da prøver jeg.Gleder meg til salsaoppskrift

  14. Ugla 10. august 2010 at 18:14 #

    >Supert!Vi har ikke tenkt så mye på smaksforsterkerne i posen, men vi har diskutert saltinnholdet et par ganger – vi har et temmelig saltfattig kosthold så sist vi hadde tacokrydder holdt vi på å svime av pga saltet.Sjekket forresten posematboksen i dag og det eneste vi har på pose er Blue Dragon sauser og tacokrydder. Men nå skal vi teste din oppskrift :-)

  15. merete 10. august 2010 at 18:27 #

    >Hei!!Kom over bloggen din gjennom min kusine–> http://whoisgeorge.blogspot.com/Og for en herlig blogg!! Vi er ikke særlig kreativ i matveien, men her vat det jo fullspekket med tips! Likte særlig tacokrydderoppskriften din! Vi er store tacofan, så den skal jeg lage neste gang! :) Takk!! :)-merete

  16. Line 10. august 2010 at 21:53 #

    >Takk for at du minner meg på at jeg skal lage krydderet selv.Lette fram en oppksrift for lenge siden, og så ble det visst glemt igjen. ;o)

  17. maja 12. august 2010 at 19:39 #

    >TAKK!

  18. Mariann 13. august 2010 at 10:46 #

    >Takk for at du deler, dette skal på menyen her i kveld. Gleder meg.

  19. gullfiskbollen 13. august 2010 at 16:32 #

    >Tusen takk for fin oppskrift. Jeg har vært på leit etter en tacokrydderoppskrift, for jg er heller ikke glad i alle tilsetningsstoffene i bortekjøt mat.Denne skal så absolutt prøves!=)Hvor lang holdbarhet er det forresten på dette krydderet?

  20. Trine ;) 14. august 2010 at 21:02 #

    >Tusen takk for alle koselige kommentarer! Gullfiskbollen; Krydderet har ganske lang holdbarhet så lenge du oppbevarer det i en tett boks. Det som eventuelt skjer på sikt er at du må bruke mer krydder for å få den smaken du vil ha…Trine ;)

  21. Tone 22. august 2010 at 18:28 #

    >Takk for bra tips, jeg løp på kjøkkenet og miksa blandingen med en gang! Har ikke fått testa den helt ut ennå da, må vente til det er tid for fredagstaco;)Jeg lagde en liten variant, brukte chipotlechilipulver i steden, siden jeg liker så godt den litt røkte smaken. Det er jo umulig å få til hvis man bare bruker ferdigblandingene.

  22. Tone 7. september 2010 at 16:57 #

    >Har nå fått testa krydderblandingen; den smakte utmerket. Testa den også til å lage guacamole, det var også godt og superenkelt; 2 moste avocado, 2 pressede hvitløksfedd, saften av en halv sitron og 1 toppet ts krydderblanding røres sammen. Namnam

  23. bare bea 19. september 2010 at 19:30 #

    >Liker best å lage alt fra bunnen av så denn oppskriften skal absolutt prøvast:)Beate

  24. Christine 27. september 2010 at 16:24 #

    >Tusen takk for denne oppskriften!! Jeg har brukt krydderet de siste gangene jeg har laget taco og det blir kjempegodt!:)

  25. Ann C 22. oktober 2010 at 16:04 #

    >Jeg har selv pleid å lage taco med kun en halv krydderpose og supplere med spisskummin, hvitløk, oregano og paprika. Vanlig tacokrydder er jo så salt!Nå tenkte jeg å prøve oppskriften din. Det er fint å jobbe mot å vite mer om hva maten man lager inneholder.Jeg lurer på en ting angående oppskriften din. Jeg har et glass "vanlig" chilipulver (Hindu) i skapet, og det er en blanding av chili, spisskummen, oregano, salt og hvitløk. Er ditt chilipulver også et slikt blandingskrydder? I så fall, hvorfor bruke det når tacokrydderoppskriften allerede inneholder disse ingrediensene?

  26. anneblabbers 28. oktober 2010 at 09:52 #

    >Denne krydderblandingen er nå fast inventar hos oss. Tusen takk! Bruker den til taco og til alt annet av taco-inspirtert mat; gryteretter, o.l. Fantastisk blogg du har, leser den daglig!

  27. Eirin 6. november 2010 at 09:52 #

    >Jeg prøvde denne oppskriften og var ikke fornøyd. Den var så vanvittig sterk! Jeg er vanligvis litt pingle på sterk mat men samboeren som elsker sterk mat var enig. Leppene brant og vi måtte kaste halve middagen. Hjalp ikke med å ha rømme til heller. Er det bare vi som syns den er alt for sterk? Brukte den mengden som ble anbefalt på alt. Jeg som hadde så lyst til å bruke sunt tacokrydder:(

  28. Trine ;) 7. november 2010 at 17:59 #

    >Ann C; Du skal benytte rent chilikrydder, ikke et blandingsprodukt. Eirin; Så dumt at det ble for sterkt. Jeg håper du ikke benyttet hele porsjonen i tacomiddagen… Hjemme hos oss benytter vi ca 1-1,5 ss krydderblanding til ca 500 gram kjøtt. Smaken er forskjellig og det er derfor viktig å smake seg frem til hva som er riktig dose for deg og dine. Lykke til neste gang!Trine ;)

  29. Eirin 11. november 2010 at 12:50 #

    >Nei, det var det jeg mente med at jeg brukte anbefalt mengde på alt. Tok en liten ss til 400g kjøttdeig.

  30. anneblabbers 16. november 2010 at 13:49 #

    >Delte denne oppskriften videre med mine lesere. Takk for at du hjelper så mange med å få øynene opp for hjemmelaga mat :) Du har vært til stor inspirasjon for meg!

  31. Thomas Pettersen 25. november 2010 at 09:42 #

    >Flott at du sprer det glade hjemmelagde tacobudskapet. :) Istedenfor hvitløkspulver, bruker jeg ofte både fersk finhakket løk (1 stk) og finhakket hvitløk (2-3 fedd). I tillegg har jeg oppi litt fersk koriander og presser en lime over når det er ferdig.Justerer også styrken med cayennepepper til slutt… og selvfølgelig lager jeg tortillalefser / tortillachips selv fra bunnen av. ;)

  32. Anonymous 10. desember 2010 at 14:19 #

    >Dette så jo så enkelt ut, og blir rett og slett skremt av alle disse e-stoffene som man får i seg uten helt å tenke over det. Har et spørsmål, hvor lenge varer dette og salsa sausen og forresten pestoen når man oppbevarer det i tette glass/bokser??Utrolig fin blogg du har!!! Blir så sulten og inspirert av alt du kommer med! Startet å skrive ned noen oppskrifter, men tror jeg m printe ut med bilder og alt! Igjen super blogg!Hilsen Maja

  33. Kamesutra 11. desember 2010 at 21:23 #

    >Tusen takk for kjempegode tips! Dette skal jeg lage! Har en sønn som ikke kan spise hvitt sukker, og mistenker også at e-stoffer påvirker han mer enn de fleste. Samtidig er han veldig kresen på mat, men elsker taco. Har brukt Santa Maria-serien, fordi den er uten sukker, men hjemmelaga er jo vanligvis best! Og må bare få si, for en flott blogg! Flotte bilder, blir jo sulten her jeg sitter stappmett på taco……

  34. Janne 12. februar 2011 at 19:21 #

    Jeg blandet i litt tomatpure sammen med kryderet da jeg hadde blandet alt med kjøttdeigen. Måtte prøve det annerledes da jeg ikke var fornøyd med kun krydderet slik. Men da jeg fikk blandet med en spiseskje tomatpure og litt hønsebuljong så ble den knallgod :D Da ble den lik kjøpingstypen som jeg liker godt!

  35. Vallis 14. februar 2011 at 22:43 #

    Var veldig godt sammen med salsaen, men synes at kydderet manglet noe…. noen tips til å utvikle krydderet?

    • Trine 14. februar 2011 at 22:50 #

      Mitt beste tips er å smake deg frem. Kanskje hadde noe av krydderet ditt mistet noe av «futten», krydder taper seg jo over tid. Kanskje du burde hatt i litt mer av en eller flere sorter? Krydderet kan ved tilberedning for eksempel smaksettes med tomatpure, frisk koriander, limesaft og limeskall, for å nevne noe. Lykke til! ;)

  36. Cathrine 22. februar 2011 at 12:55 #

    Hei Trine (og dere andre).
    Jeg opplever at det er stor forskjell på chilipulver. Noen er superhotte, mens andre er milde. Jeg sjekket det jeg hadde hjemme, som kommer fra en Asiabutikk på Kongsberg, og det var merket med Extra Hot. Jeg tror jeg må finne noe annet enn det, for sist jeg lagde salsa tok jeg en halv teskje i en stor porsjon, og BAM! Det var nesten uspiselig!
    Har du noe tips til hvilket chilipulver du bruker, Trine?

    Ellers vil jeg bare si at bloggen din er en inspirasjonkilde og en glede å lese. Du har så flotte bilder, og de oppskriftene jeg har forsøkt hittil er veldig gode. Takk for at du tar deg tid til dette, du aner ikke hvor mange her ute som setter pris på bloggen din!

    Mvh Cathrine

    • Trine 25. mai 2011 at 19:40 #

      Takk for hyggelig tilbakemelding! Det er helt klart forskjell i styrke på ulike krydder, noe en bør ha i bakhodet når en lager slike krydderblandinger. I denne krydderblandingen har jeg benyttet krydder fra ordinære dagligvareforretninger, slik som Hindu, Santa Maria og Black Boy. Jeg håper du gir krydderblandingen en ny sjanse. ;)

  37. bumsi 13. mai 2011 at 18:44 #

    Her ble det også aaaaltfor sterkt!! vi bruker rent chilipulver fra en asiatisk butikk…jeg er vandt til sterk mat, men dette ble uspiselig!! Hvilket chilipulver bruker du? Om jeg tar kanskje 1/3 del av din mengde chili og kutter ut chiliflak er det sikkert fortsatt for sterkt. Men det jeg lurer på da er når jeg da skal ta en ss av dette og ha oppi kjøttet så blir det vel for mye av de andre krydderene?

    Men smaken var kjempegod…det jeg klarte å smake igjennom all chilien! :p

    • Trine 25. mai 2011 at 19:42 #

      Så dumt at krydderblandingen din ble ødelagt av alt for sterkt chilipulver! Jeg har skrevet litt om hvilke krydder jeg selv har benyttet i innlegget over. Lykke til neste gang! ;)

  38. Eirin 29. mai 2011 at 12:14 #

    Ohh, for å ikke nevne hvor salt ferdigpose er. Ble stor i øynene da jeg leste innhold til santa maria tacokrydder, hele 18% salt. o.O Ikke har jeg sett skikkelig over saltinnholdet i din oppskrift, men håper og tror det er mindre. Gleder meg til å prøve den! Takk for fin matblogg, mye spennende.

  39. Britti 31. mai 2011 at 21:07 #

    Så flott! Dette må lages! :)

    • Trine 1. juni 2011 at 21:53 #

      Ja, ingen grunn til å kjøpe tacomixen heretter! ;)

  40. Ann C 26. november 2011 at 14:39 #

    Hvilken type chilipulver bruker du?

  41. Mari! :) 28. desember 2011 at 16:20 #

    Hei. Jeg hadde ikke chillipulver, så jeg brukte piri piri. Den ble ganske sterk, men er det bedre å bruke chilikrydder?

    Og vet du hvor man evnt. får tak i spisskummin? Var på Spar og Rema, men de hadde det ikke..

    • Trine ;) 28. desember 2011 at 19:51 #

      Spisskummin får en vanligvis kjøpt i velassorterte dagligvareforretninger og innvandrerforretninger. Hvis du ikke finner det så spør. Dersto flere som etterspør produkter jo større er muligheten for at butikken utvider sortimentet sitt.. Lykke til!

  42. Hege 20. januar 2012 at 11:04 #

    http://veganerliv.com/2010/06/hjemmelagde-tortillalefser/

    her fant j oppskrift på Tortillalefser :)

  43. maria 31. januar 2012 at 01:41 #

    Hei,

    hvor lenge kan man ha en slik blanding stående vist man lager litt større mengde?

    • Trine ;) 31. januar 2012 at 08:01 #

      Du kan ha det stående noen måneder. Alt krydder taper smak med tiden, så du må da eventuelt benytte større mengder for å få den ønskede smaken. Lykke til! :)

  44. Monica 14. april 2012 at 20:55 #

    Wow, lagde dette idag, fantastisk godt, enkelt og raskt. MEN det er altfor mye med chilipulver! Jeg prøvde med halvparten av din oppskrift og måtte lage ny, tydeligvis forskjell på chilipulver! Takk for super god oppskrift, aldri mer E621!!

    • Trine ;) 22. april 2012 at 01:03 #

      Ja, det stemmer at det er forskjell på chilipulver, så har man en sterk sort må man redusere mengden også i denne oppskriften. :)

  45. Charlotte 9. mai 2012 at 14:41 #

    falt desverre ikke i smak! Fin blogg med flotte anbefalinger!

  46. Christine 9. mai 2012 at 22:34 #

    Desverre falt det ikke i smak her heller, syns det var veldig lite tacosmak i det, var mer som å ha krydret det litt sterkt!

  47. Tora 22. mai 2012 at 10:28 #

    Sverger til denne Trine, selv om man må prøve seg frem litt med tanke på krydderne selvfølgelig. Vi har noe veldig sterkt chilipulver som vi må være litt skånsomme med – til gjengjeld pøøøser vi på med spisskummen og tilsetter masse knust koriander. Det blir dødsgodt! Vi lager og har på glass og kommer aldri til å gå tilbake til kjøpekrydder med potetmel og sukker, og salt og smaksforsterkere og det som verre er :) Takk for at du viste oss lyset!

    • Trine ;) 3. juni 2012 at 01:46 #

      Takk for hyggelig tilbakemelding! Det er sant som du skriver at chilipulver har ulik styrke og at det er viktig å prøve seg frem. Og så kan en justere ift smak og behag. Det er jo nettopp det som gjør at det er så lurt å lage sitt eget tacokrydder, for da får en det akkurat slik en ønsker! :)

  48. Kristina 14. desember 2012 at 23:28 #

    Hei
    Dette ble kjempebra. Så mye bedre enn posepulver. Mye friskere. Tusen takk!

  49. Anikken 25. januar 2013 at 16:54 #

    Taco og nachos blir aldri det samme :D Smakte nydelig med hjemmelaget tacokrydder :) Tusen takk for oppskrift :)

    • Trine ;) 26. januar 2013 at 21:41 #

      Så bra at det har falt i smak! :)

  50. Elin 29. januar 2013 at 18:08 #

    Dette gjorde virkelig tacoen bedre! :) Takk for oppskrift! Tok litt mindre chillipulver enn i oppskriften. Brukte Hindu sitt.

  51. Sissel 20. februar 2013 at 19:21 #

    For en spennede blogg, og taco-mix’n skal prøves. Ikke mye halvfabrikat i kosten her i huset, taco en av de siste vi «hiver» ut- og det er en fryd å vite hva man spiser, særlig etter siste ukes oppslag i mediene. :-)

  52. Lillan 4. april 2013 at 15:25 #

    Slutt på posemix for alltid! Dette var digg!

  53. Kristin Aarvik 24. april 2013 at 15:50 #

    Hvor får jeg kjøpt chiliflak? Hvordan ser det ut? Er det et krydder?

  54. Randi 21. oktober 2013 at 22:34 #

    Jeg lager sjelden taco, men nå skal jeg snart lage det med elevene mine i Mat og Helse. da er det jo ekstra kjekt at de kan lage krydderblandingen selv også. :-)

  55. Anita Iren 26. oktober 2013 at 09:26 #

    Elsker denne oppskriften! Kommer ikke til å bruke kjøpes Taco-krydder flere ganger, denne blandingen smaker såååå mye bedre! Det blir litt sterkere enn med kjøpes, men til og med guttungen som ikke liker sterk mat syns fredagstacoen er veldig mye bedre nå enn før. :-)

  56. Vegard B 9. november 2013 at 17:02 #

    Herlig godt! Mye bedre enn å kjøpe ferdig tacokrydder.

  57. Martine 4. januar 2014 at 19:28 #

    Hei!
    må bare si at min mix ble super!! Tok litt mindre salt og ikke chilli mix(hadde ikke) ‘bare’vanlig chilli krydder. NAM!! Kommer nok ikke til å kjøpe igjen! Denne her kan man jo bruke mer mindre av det man liker/ikke liker med den. I hvertfall tusen takk:) lagde også salsaen din. (Brukte chillikrydder siden ikke hadde chilli) ble fornøyd med den og! Nå er det straks lørdagskos med taco!:) :) ha en fin lørdagskveld;)

  58. Anna 4. januar 2014 at 20:33 #

    Hei! Hvilket chillipulver (merke) bruker du i oppskriften? Og hvilke chilliflak? Jeg brukte chillipulver kjøpt på internasjonal matbutikk, og tørket chilli fra samme plass. Selv om jeg bare brukte 1/3 av mengden i oppskriften din ble det sinnsykt sterkt!

    • Trine ;) 5. januar 2014 at 02:42 #

      Jeg har skrevet en del om dette i både innlegget og i mange svar i kommentarfeltet. Jeg husker ikke hvilket av de nevnte merkene jeg har benyttet i akkurat denne oppskriften.

  59. Ann 17. februar 2014 at 20:56 #

    Hei. Om man ikke har chiliflak går det ann å droppe det? Eller kan man øke mengden med chilipulver?

  60. May Tove 14. mars 2014 at 17:31 #

    Står og putrer nå….lukter godt, og smaksprøven lover «gull og grønne skoger». Takk.

    • Trine ;) 16. mars 2014 at 00:33 #

      :)

  61. Linn 17. mars 2014 at 15:05 #

    Gammel oppskrift ser jeg, men står det seg godt i f.eks. slik krukke som du har der? slik at man kan lage litt og ha det stående i krydderhylla?

    • Trine ;) 20. mars 2014 at 14:50 #

      Har svart på det samme spørsmålet ovenfor, men limer det også inn her: «Du kan ha det stående noen måneder. Alt krydder taper smak med tiden, så du må da eventuelt benytte større mengder for å få den ønskede smaken. Lykke til!»

  62. Ingerid 7. juli 2014 at 14:51 #

    Dette krydderet har blitt en storslager her i heimen, – og supplert med hjemmelagde tacolefser, er dette en soleklar familiefavoritt!!!!! :-) Takk for oppskrift! :-)

  63. Einar 9. august 2014 at 19:09 #

    Dette ble jo helt fantastisk godt…

  64. Merete 10. august 2014 at 14:31 #

    Blir litt forvirret her jeg. For når jeg søker på nett, er chilli og kayenne det samme… Hva bruker du?

  65. Marie 2. september 2014 at 16:15 #

    Hei

    Er det hel spiskummin eller malt man skal bruke? Og er spisskummen og spiskummin det samme?

Tilbaketråkk/Pingbacks

  1. Nachos | Hobbykokken.no - 26. mars 2011

    [...] Trines Tacokrydder [...]

Legg igjen en kommentar