Kjeks er kjekt å ha på lager også om sommeren, som følge til kaffekoppen når du nyter sommersolen på terrassen eller hvis koselige feriegjester plutselig titter innom. Raskt å lage og raskt å spise! Og når du først er i gang kan du jo leke deg med forskjellige smaker? Her kommer forslag til noen smakskombinasjoner, men her er det bare fantasien som setter begrensningene. Som utgangspunkt benyttes samme grunndeig:

100 gram smør
2 dl hvetemel
1/2 dl potetmel
3/4 dl melis
*

Ha alle ingrediensene i grunndeigen i en kjøkkenmaskin og kjør til en smidig deig.

Så kan du begynne å smake deg frem:

Tranebærkjeks med sjokolade

 

1 porsjon grunndeig
1/2-1 dl tranebær
ca 75 gram sjokolade (mørk eller hvit), hakket
*

Tilsett tranebærene og den hakkede sjokoladen forsiktig inn i grunndeigen. Form en pølse som er ca 3-4 cm i diameter. Pakk pølsen inn i plast og la den hvile i kjøleskapet i ca 30 minutter.

Skjær deretter 20-25 skiver og legg på bakepapirkledt stekeplate. Stekes ved ca 175 grader til kjeksen er gjennomstekt, etter ca 10 minutter. Avkjøles på rist og puttes i tett boks/glass.

Sitron og valmuestjerner

1 porsjon grunndeig
1 1/2 – 2 økologiske sitroner, finrevet skall
valmuefrø
en liten pepperkakeform eller lignende
*
Tilsett finrevet sitronskall og valmuefrø i grunndeigen og elt deigen raskt sammen. Pakk deigen inn i plast og legg den i kjøleskapet i ca 30 minutter. Kjevle ut deigen og stikk ut små kaker med en liten papperkakeform, et eggeglass eller lignende. Lekk kakene på en bakepapirkledt stekeplate og stek i ved ca 175 grader til kakene er ferdigstekte, etter ca 8-10 minutter. Avkjøles på rist og puttes i tett boks/glass.

Limekjeks

1 porsjon grunndeig
1 økologisk lime, finrevet skall
perlesukker

Tilsett finrevet limeskall i grunndeigen, pakk inn i plast og la den ligge i kjøleskapet ca 30 minutter. Rull deigen til en pølse, ca 3 cm i diameter. Rull pølsen i perlesukker og skjær opp i skiver. Legg kakene på bakepapirkledt stekeplate. Stekes ved 175 grader til kakene er gjennomstekt, i ca 10 minutter. Avkjøl kakene på rist og oppbevar kakene i tett boks/glass.

Andre smaksalternativer kan være appelsinlikør og finrevet appelsinskall, og mørk sjokolade og ristede hasselnøtter.

Hva er dine favorittsmaker?

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Takk for en spennende oppskrift! Kommer sikkert ikke til å vare lenge hehe, kakemons her 😀

  2. Kan vel bake kjeks selv om det regner også, håper jeg. Ellers ser det ut som vi må vente en stund. ☺ Jeg elsker kjeks med tranbær, så det skal jeg teste ut, takk skal du ha.

  3. Disse skal jeg prøve med selvlaget glutenfritt havremel og se om det blir bra, teoretisk sett skal det jo fungere greit 🙂 Vel verdt et forsøk!!

  4. Herlige Trine som legger ut oppskrift etter oppskrift som jeg prøver:) Ja, jeg lager gjerne kjeks. Emilie og jeg har jenteuke, så dette er perfekt syssel da.

  5. Snakk om akutt inspirasjon. Tre deigpølser med improviserte smakstilsetninger (hadde jo ikke tid til å dra i butikken først…) ligger i kjøleskapet i dette øyeblikk. Strigleder meg til formiddagste med nystekte småkaker :)Tusen takk for oppskrift!Pludrehanneklem

  6. Takk igjen for inspirasjon,kjeks er midt i blinken å ha på lur,skal lage denne samt mandelkjeksen i løpet av dagen.Og jammen tror jeg ikke det blir Trineinspirert spaghetti til middag :))

  7. Dette ser så godt ut, er det kanskje dette jeg skal gjøre imorgen på fridagen min. Bakedag,mmmm.Takk for oppskriften!Pernilla

  8. Dette så godt ut! 🙂 Hvor lenge holder slike kjeks seg om man putter dem på boks eller glass?

  9. Min favoritt er faktisk den naturelle kjeksen : altså kun grunnoppskriften :o)Elsker typen engelske buttercookies" :o)Takk for inspirasjon :o)Kjeks er godt året rundt!

  10. Takk for koselige tilbakemeldinger! Ingunn; kjeksene kan oppbevares i tett boks i flere uker. Hvor mange uker vet jeg ikke, for det får jeg aldri særlig mulighet til å teste ut…Trine 😉

  11. Kjeksene er lagd og ligger i boks:)Prøvde ut sjokolade, og sjokolade/mandler. Fungerte også med glutenfritt mel, men måtte ha litt mer smør da. Litt "løse i fisken" før steking, men det kommer seg nok med mindre mel neste gang:) (Tips videre til de som skal lage dem glutenfrie). Namnam!Nå skal jentegjengen få teste dem ut. Fra før er de veldig begeistret for "skillings-klippe-bollene" og eple/kanel/gulrot-muffins jeg fant inspirasjon til her på bloggen. NB:Chiliburgerne fra tidligere denne uken var en stor hit hos samboer!

  12. Tusen takk for oppskrift! Jeg og lilletulla lagde dem i dag, med en liten vri, for hun ville ha prinsesse-stjerner! Så da hadde vi i rød konditorfarge og formet til stjerner! De ble rosa og kjempe søte/gode!

  13. Jeg lager disse med lime for andre gang nå. Kjempe gode er de:) Har laget trippel oppskrift. Skal gi bort til farsdagen. Har også planer om å gi bort til min bestefar til jul:-) Tusen takk for flott oppskrift!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste