Lag en smakfull, frisk og litt syrlig risnudelsalat med vietnamesiske aner. Her finner du blant annet sprø salat og bønnespirer, syltede gulrøtter og reddiker, ristede cashewnøtter, friske urter og deilig marinert svinekjøtt. Det hele toppes med en syrlig dressing (nuoc cham) og eventuelt litt sriracha om du ønsker det litt "hot". Bytt gjerne ut svinekjøttet med kylling eller storfe, eller dropp kjøttet og gå for en vegetarisk salat isteden. Godt smaker det uansett!
Ingredienser
KJØTT & MARINADE
300-400 g | svinekjøtt eller kylling |
1 | sjalottløk , grovt hakket |
1 fedd | hvitløk , grovt hakket |
2 ss | fiskesaus |
2 ss | sukker |
1 ss | soyasaus |
1 ss | olivenolje |
1 ss | flytende honning |
1 ts | sesamolje |
1/2 ts | nykvernet sort pepper |
nøytral olje til steking |
SYLTEDE GRØNNSAKER
3 | gulrøtter , i tynne strimler |
4 | reddiker , i tynne skiver |
4 dl | vann , kokende |
1 dl | sukker |
1 dl | eddik (7%) |
1/4 ts | salt |
NUDELSALAT
150 g | risnudler |
100-150 g | bønnespirer |
1 liten | romanosalat (ca.) eller annen salat, grovt snittet |
1/2 | agurk , i strimler |
100 g | cashewnøtter eller peanøtter, grovt hakket |
koriander , grovt hakket | |
mynte , grovt hakket |
DRESSING (NUOC CHAM)
1-2 fedd | hvitløk , knust |
1 ts | Sriracha eller 1/2 rød chili |
3-4 ss | fiskesaus |
3 ss | sukker |
3 ss | vann |
1 1/2-2 ss | riseddik |
1/2-1 | lime , saften |
TILBEHØR
1/2 | lime , i båter |
Sriracha (kan sløyfes) |
SLIK GJØR DU
SYLTEDE GRØNNSAKER
Kok opp vannet og tilsett sukker, salt og eddik, og rør til sukkeret er oppløst. Skjær opp gulrøtter og reddiker som angitt, og ha i en liten bolle. Hell eddiklaken over og la det stå å trekke i minst 30 minutter, gjerne over natten (tildekket når grønnsakene er avkjølt).
MARINERT SVINEKJØTT
Rør sammen alle ingrediensene til marinaden. Legg kjøttet i en plastpose og hell marinaden over. Pass på at marinaden fordeler seg over kjøttstykkene. Jeg brukte nakkekoteletter denne gangen, men du kan eventuelt benytte kylling eller storfe isteden. La kjøttet marinere i minst 30 minutter, gjerne over natten.
Ta kjøttet ut av marinaden og stek det i litt nøytral olje i varm stekepanne, til det er gjennomstekt. La det stå å hvile i minst 5 minutter før du skjærer det i strimler (umiddelbart før servering).
DRESSING (NUOC CHAM)
Rør sammen ingrediensene til dressingen og smak deg frem til en fin balanse mellom det søte, syrlige og sterke. La gjerne dressingen stå å trekke litt før servering.
NUDELSALAT
Rist de hakkede cashewnøttene i tørr stekepanne og sett til side. Kok risnudlene etter anvisningen på pakken, skyll dem umiddelbart under kaldt vann og la dem renne av i et dørslag. Skjær opp alle grønnsakene som angitt og ha dem i en stor bolle sammen med risnudlene. Hell eddiklaken av de syltede grønnsakene og ha også dem i salatbollen. Vend salaten forsiktig sammen, og drypp ca. halvparten av dressingen over. Fordel kjøttet oppå salaten og dryss cashewnøtter og friske urter over.
Server resten av dressingen ved siden av, gjerne sammen med litt sriracha dersom du liker det litt «hot».
VELBEKOMME!