Hjemmelagede fiskekaker sto hyppig på middagsmenyen i mitt barndomshjem, og ofte var hele familien engasjert i prosessen. De to yngre brødrene mine og jeg var ofte ute på sjøen og fisket, pappa sløyde fisken, mens mamma skrapte og skrapte fiskekjøttet og stekte flere titalls fiskekaker på det enkelt utstyrte hyttekjøkkenet. Du verden så godt det smakte, med lunkne fiskekaker i neven få timer etter at fisken hadde svømt i havet. I dag lages fiskekakene vanligvis med fisk fra fiskedisken, og de smaker godt de også. Prøv gjerne denne varianten hvor seien har fått noen asiatiske "trekk" som kan være verdt et forsøk.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

FISKEKAKER

700 g fersk sei , i biter
1 egg
1/2 rød chili , finhakket
1 fedd hvitløk , finhakket
1-2 ts ingefær , finrevet
1 neve frisk koriander , hakket
3 vårløk , hakket
1/2-1 lime , saften
1 ts salt (ca.)
nykvernet sort pepper

SPICY AGURKSALAT

1 agurk , strimlet
4-5 vårløk , finsnittet
1/2 rød chili
3 ss soyasaus
1/2 lime , saften (ca.)
1 ss sukker
salt og pepper
frisk koriander , hakket

TILBEHØR

sweet chilisaus
4 porsjoner ris , tilberedt etter anvisningen på pakken

SLIK GJØR DU

Thaifiskekaker med spicy agurksalat

Bruk helst fersk fisk når du lager fiskekaker, for fisken mister mye av sine bindeegenskaper når den har vært nedfryst. Skjær fisken i omtrent like store terninger og kjør den raskt i en foodprosessor med kniver (eller en kjøttkvern). Tilsett egg, chili, ingefær, hvitløk, vårløk, salt og pepper og koriander og kjør den raskt litt til. Dersom du benytter foodprosessor skal fisken kjøres så kort at den akkurat blir passe most, uten at den blir helt finmalt. Smak til farsen med limesaft og eventuelt mer salt og pepper.

Thaifiskekaker med spicy agurksalat

Form 7-8 fiskekaker. Ha vann på hendene og på arbeidsfjølen din, slik at du unngår at fiskefarsen setter seg fast. Stek fiskekakene i nøytral olje eller smør på middels varme i ca. 5 minutter på hver side, til du får en fin stekeskorpe og fiskekakene er gjennomstekt.

Del agurken i to på langs og skjær ut kjernen. Skjær deretter agurken opp i tynne staver. Ha agurken og vårløken oppi en liten skål. Bland sammen soyasaus, lime, chili og sukker. Rør til sukkeret er helt oppløst. Smak til med limesaft, salt og pepper. Bland i hakket koriander til slutt og hell dressingen over agurk og vårløk.

Thaifiskekaker med spicy agurksalat

Server thaifiskekakene med sweet chilisaus, med agurksalaten og ris som tilbehør.

TIPS

 • Du kan gjøre fiskekakene mer barnevennlig ved å ta til side en del av farsen før du tilsetter hvitløk, chili og ingefær, og deretter tilsette vårløk, gressløk, limesaft – i tillegg til salt og pepper.
 • Lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang, og legg det som blir til overs i fryseren

Thaifiskekaker med spicy agurksalat

Velbekomme!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Disse var spennende! Lurer på om jeg skal tørre å teste fiskekaker igjen snart? Har brukt fisk som har vært frossen før og blitt skikkelig skuffa = tørr fiskekake-kjøttdeig. Det og brun saus – vi er ikke helt på bølgelengde 😉 Elsker ideen om ingefær, chili, hvitløk og lime! Skikkelig thai egentlig. Takk!

  1. Jeg benytter alltid fersk fisk når jeg lager fiskekaker. Du kan evt. tilsette egg hvis du benytter frossen fisk (men som nevnt har jeg selv liten erfaring med frossen fisk her).

   1. Hei Trine
    Jeg bruker ofte frossen fisk, men den må tine sakte i kjøleskapet, og væsken som den slipper ved tining MÅ taes med. Bruker egg og en skvett fløte, og da blir de saftige og gode. Jeg bor i utlandet, og sei får jeg kun frossen. Forresten takk for mange flotte oppskrifter.

    1. Glemte å si at dette er til tradisjonelle fiskekaker,- og jeg tilsetter også LITT potetmel, for de blir «våte» med all væsken. Ikke spør om mengder, for jeg tar det kun på feelingen. Lar farsen hvile i minst en time i kjøleskapet før steking, slik at den får «samla» seg. Overdriver man potetmelet, så blir kakene harde. Til din oppskrift her, så brukte jeg lokal hvit fisk, blandet med en liten filet med tunfisk som jeg hadde til overs. Finhakket det hele for hånd, og det ble kjempegodt.

 2. Det er også fullt mulig å fryse fiskekakene ned før steking. Ta og form de og frys de med mellomleggspapir ,slik at du kan bare ta opp det antallet du trenger. Fungerer kjempefint og de taper seg ikke på smak – faktisk bedre Jeg gjør det ofte , har ikke laget denne oppskriften ennå- men bare generelt er det en god ide.

 3. Hei Trine!
  Og tusen takk for at du gjør hverdagsmaten vår så mye bedre og mer variert:-) Tenkte bare at jeg skulle nevne at jeg laget fiskekakene dine av frossen fisk i går, og de ble veldig gode! Saftige og fine! Jeg tilsatte en teskjed med fiberhusk for at de ikke skulle bli løse, og fulgte ellers oppskriften din til punkt og prikke.

  1. Nei, det vil jeg ikke anbefale. Da tror jeg det er bedre om du skjærer fisken i bittesmå biter. (Har du en kjøttkvern kan du selvsagt benytte den.)

   1. Jeg har ofte laget fiskekaker med stavmikser på hytta, der vi fisker mye. Det har alltid gått bra, men det er viktig at den ikke går seg for varm.

 4. Har kost meg med disse hele helgen, kanongode! 😀 Lette å lage også. Agurksalaten ble i sterkeste laget for min del, men det er slik som kan justeres.

  1. Prøv med et par ss potenel. Det bruker jeg også kår jeg bruker fisk som har vørt fryst. Funker det og

 5. Lagde denne i dag, og den var stor suksess hos resten av familien. Både pappa og lilleboren min (ingen av dem er spesielt glad i fisk uansett form og fasong), forsynte seg to ganger og sa det virkelig smakte! Jeg lagde de riktignok av en fryst selvfisket sei, og en blokk torsk – men det smakte nydelig! Takk for fin oppskrift 🙂

 6. Jeg lagde de av fersk laks og fulgte oppskriften til punkt og prikke,hadde ris,lime og chilisaus til. Nydelig ❤️

  1. Gammel post, men om andre skulle lure – Anbefaler ikke å bruke blender! Gjorde dette og ødela KitchenAid-blenderen min. Hakk for hånd eller bruk f.eks. en food prosessor. 🙂

 7. Skal man lage fiskefarse, bør man ikke bruke fisk som har vært frosset. Mister bindeevnen. Hyse og lyr har god bindeevne, gjerne mikset med andre fiskeslag, torsk, sei etc. Når det gjelder ingredienser ellers, er det bare fantasien som begrenser. Olje har en nøytral smak, derfor kan det være smart å steike dem i en blanding av rapsolje og smør/margarin på middels varme.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste