Hyttehagen bugner av friske urter. Her har en neve persille blitt rørt sammen med deilig hvitløksmør, og fylt mellom lagene i et smakfullt "stablebrød" som ble servert til en av sommerens grillmiddager. "Stablebrød", også kalt "pull-apart-bread", er nydelig tilbehør til for eksempel supper, gryteretter, pasta, salater og grillmat. Det kan også nytes som det er, gjerne med noe godt i glasset. Brødet kan varieres og fylles etter smak og behag, se tips om ulike variasjoner avslutningsvis.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

GJÆRDEIG

2 dl melk
2 dl vann
625 g hvetemel (ca.)
15 g gjær eller 1/2 pose tørrgjær
1 ts honning eller sukker
1 ts flaksalt
50 g smør , i små terninger

FYLL & TOPPING

150 g smør , romtemperert
3 fedd hvitløk , knust
1 bunt persille , grovt hakket
flaksalt og pepper
1 egg til pensling

SLIK GJØR DU

Stablebrød med hvitløk- og persillesmør

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen i bakebollen. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen på lav hastighet. Tilsett eventuelt mer væske dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deigen først på lav hastighet, og deretter litt høyere hastighet, i til sammen ca. 10 minutter. Tilsett smøret i terninger og elt deigen i ytterligere 10 minutter. Du skal nå ha en blank og fin deig som slipper bakebollen. Dekk bollen med klede, plast eller sett på lokk, og la deigen forheve til den har økt i omtrent dobbel størrelse, etter ca. 1 1/2 time.

Mens deigen hever kan du lage hvitløk- og persillesmøret. Rør sammen smør, hvitløk og urter.

Finn frem to brødformer (ca. 25 x 10 cm). Smør formene med smør eller olje, eller kle dem med bakepapir. Ha deigen på melet underlag og kjevle den ut til en jevn leiv som er ca. 45 x 30 cm. Fordel hvitløk- og persillesmøret jevnt utover leiven, og krydre med nykvernet sort pepper og flaksalt. Skjær deigen i 4 jevnstore remser (på langs) og legg dem oppå hverandre. Del deretter deigen opp i 6 jevnstore biter. Plasser bitene på høykant i formen. Ta gjerne en titt på dette innlegget hvor denne prosessen er nærmere beskrevet og illustrert. La brødet etterheve under plast eller klede i ca. 1 time.

Sett stekeovnen på 200 grader, over- og undervarme. Pensle brødet med sammenvispet egg og strø over litt flaksalt. Stekes på midterste rille i ca. 25 minutter, til brødet er gyllent og gjennomstekt. Er du usikker på om brødet er gjennomstekt? Sjekk med et steketermometer, når kjernetemperaturen er 96-97 grader er brødet ferdig. La brødet stå i formen i ca. 10 minutter og ha det videre over på en rist.

Serveres gjerne lunt, som tilbehør til supper, lasagne, gryteretter, grillmat eller salater.

Grillspyd med sitrontimianolje og lun potetsalat

TIPS

  • Bytt gjerne ut melken med vann. Hvis du ikke vil pensle med egg kan du pensle med olje, melk eller vann. Du kan gjerne erstatte noe av hvetemelet (inntil 50%) med grovere finmalt mel.
  • Lag gjerne deigen dagen før og la den kaldheve over natten. Du kan lese mer om kaldheving og hvordan du gjør det her.
  • Varier med annet fyll, andre oster, skinke, pesto, friske urter – ja, her er det bare smak og behag som setter begrensningene! Sjekk gjeren ut andre stablebrød på bloggen, som for eksempel med cheddar og urter eller rød pesto, chili og ost.
  • Dersom du ikke skal spise brødet samme dag bør det fryses ned straks de er avkjølt. La det deretter tine helt i romtemperatur og rett før servering kan du eventuelt gi det en liten lunk i stekeovnen, 175 grader varmluft i 5-10 minutter.

Stablebrød med hvitløk- og persillesmør

LYKKE TIL!

Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar under, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg). 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Dette var fantastisk godt Kommer garantert til å lage flere ganger, mye bedre enn den vanlige hvitløksbaguetten

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste