I dag kan jeg friste med en deilig, krydret pulled pork med syltet rødløk og chipotlemajones som tilbehør. Svinenakken krydres med deilige krydder, før den koser seg på lav varme i ovnen i 3-4 timer.
Ingredienser
PULLED PORK & SAUS
1100 g | svinenakke (benfri) |
2 ts | sennep |
2 ts | røkt paprikapulver |
1 ts | spisskummen |
1 ts | oregano |
1/2 ts | chipotlechili eller chilipulver |
1/4 ts | kajennepepper |
1-2 ts | brunt sukker |
1 ts | salt |
2 1/2 dl | eplemost eller eplejuice |
5 ss | tomatketchup |
SYLTET RØDLØK
1 | rødløk , i tynne skiver |
1 dl | eddik (7%) |
1/2 dl | sukker , smak til |
1/4-1/2 ts | salt , smak til |
CHIPOTLEMAJONES
200 g | majones |
1-2 ts | Sriracha |
1/8 ts | chipotlechili , smak til |
1 klype | sukker , smak til |
TILBEHØR
4 | hamburgerbrød |
4 | salatblader |
1 | agurk , i tynne strimler |
SLIK GJØR DU
PULLED PORK
Finn frem en gryte med lokk som tåler å stå i stekeovnen (eller et dypt ildfast fat med lokk/aluminiumsfolie). Tørk kjøttet med litt kjøkkenpapir, og pensle det etterpå med litt sennep. Bland sammen krydderet og fordel det over kjøttet. Sett et steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet og legg det i gryta/formen. Hell eplemost i bunnen av gryta, ha på lokk og sett gryta i stekeovnen. Stekes ved 125 grader (over- og undervarme) midt i ovnen, til kjøttet har en kjernetemperatur på ca. 94 grader. Snu gjerne kjøttet et par ganger underveis. Jeg brukte i underkant av 4 timer på mitt kjøttstykke. Har du et større eller mindre kjøttstykke må du beregne hhv. lengre eller kortere steketid.
Ta det ferdigstekte kjøttet ut av gryta og ta vare på stekesjyen. La kjøttet hvile i minst 20 minutter, og dra det deretter fra hverandre med to gafler eller med fingrene. Dersom du ikke skal servere kjøttet umiddelbart bør du dekke det til med aluminiumsfolie eller lignende.
SAUSEN
Mens kjøttet hviler lager du sausen. Sil stekesjyen i en kjele, tilsett tomatketchup og litt sukker, og la det koke til sausen er redusert til omtrent halvparten. Smak til med mer krydder, salt og/eller sukker om nødvendig. Tilsett den varme sausen i det revne svinekjøttet rett før servering. Dersom kjøttet er blitt kaldt i mellomtiden kan du varme opp det hele på middels varme i noen minutter.
SYLTET RØDLØK
Kok opp eddik, sukker og salt, og rør til sukkeret er helt oppløst. Smak deg frem til en fin balanse mellom det søte og det syrlige. Bruk gjerne en mandolin og skjær rødløken i tynne skiver. Ha rødløken i et glass og hell eddiklaken over. Avkjøl blandingen og sett den deretter i kjøleskapet i minst 2 timer, men gjerne over natten.
CHIPOTLEMAJONES
Ha majonesen i en liten bolle, og smak til med sriracha, chipotlechili og sukker til du får ønsket styrke på chilimajonesen. La den gjerne stå å hvile en time eller to, slik at de gode smakene får satt seg.
ANRETNING
Finn frem hamburgerbrød, del dem i to, og fordel chipotlemajones, et salatblad og pulled pork på brødet – og topp det hele med agurkstrimler og syltet rødløk. Serveres og nytes umiddelbart, gjerne med ovnsbakte potetbåter som tilbehør.
TIPS
- Oppskrift på hamburgerbrød finner du her. Ønsker du halvgrove hamburgerbrød kan du prøve denne oppskriften. I stedet for hamburgerbrød kan pulled pork for eksempel serveres på noen rause skiver med godt brød, i tortillalefser eller i pitabrød.
- Lag majones etter denne oppskriften eller kjøp ferdig.
- Coleslaw er også deilig tilbehør til pulled pork, for eksempel coleslaw med gulrot og eple eller coleslaw med mango og ingefær.
VELBEKOMME!