Jeg baker stadig mer med speltmel. Fordi jeg synes det smaker bedre. Disse deilige og myke speltrundstykkene er utrolig gode på smak og metter i tillegg godt. Den nøtteaktige smaken av ristede solsikkefrø og gresskarkjerner topper det hele. Inspirasjon til oppskriften har jeg hentet fra Leila Lindholms kokebok "a piece of cake", men har gjort min egen vri. Til 18 rundstykker trenger du omtrent:
Ingredienser
35 g | fersk gjær (ca.) |
4,5 dl | vann , ca. 25 grader |
75 g | smør |
2 ss | honning |
1,5 dl | solsikkekjerner |
1,5 dl | gresskarkjerner |
1,5 ts | maldonsalt |
125 g | sammalt speltmel |
125 g | grovt hvetemel |
175 g | siktet speltmel |
300 g | hvetemel (ca.) |
solsikkefrø til "topping" | |
gresskarkjerner til "topping" | |
maldonsalt til "topping" |
SLIK GJØR DU
Rist solsikkefrø og gresskarkjerner i en tørr stekepanne. Avkjøl. Smelt smøret og rør inn honningen til den er oppløst, og rør deretter inn vannet. Ha gjær, solsikkefrø, gresskarkjerner og salt i bakebollen og ha deretter i væsken. (*Hvis du benytter annet salt enn maldonsalt/flaksalt må du redusere saltmengden noe.) Sett kjøkkenmaskinen på lav hastighet og tilsett de ulike meltypene. Reguler konsistensen med hvetemelet, deigen skal være ganske klissete. Kjør deigen på lav hastighet i ca 15 minutter. Du vil da se at den blir mindre klissete og mer smidig etterhvert. Kle bollen med plast eller sett på lokk og la deigen heve ca 45 minutter eller til omtrent dobbel størrelse.
Ha deigen på melet bakebord og del den i ca 18 emner. Form runde aller avlange boller, pensle med vann og rull de i en blanding av solsikkefrø og gresskarkjerner. Settes på bakepapirkledt stekeplate, strø litt maldonsalt over og sett til etterheving i 30-60 minutter. Stekes midt i ovnen ved 225 grader i ca 10-12 minutter.
Avkjøl rundstykkene på rist og nyt de deretter med godt pålegg og god drikke, for eksempel et glass nypresset appelsinjuice. Jeg anbefaler å fryse ned gjærbakst du ikke skal benytte umiddelbart, og disse rundstykkene kan fint fryses. La de tine helt eller delvis opp før du varmer de i varmluftovn ved 175-200 grader i ca 3-4 minutter.
Enjoy!
Ser deilige ut. Må kanskje prøve denne 🙂 Ha en fin dag.
Hei. Jeg ser at du bruker kjøkkenmaskin, er det nødvendig for å få et godt resultat eller går det fint å bruke hendene? 🙂
Det lurer jeg også på,kunne gjerne tenkt meg noen tips i og med at deigen er såpass klissete og blir vanskelig å håndtere med hendene. En kan jo tilsette mer mel, men har erfaring med at klissete deiger ofte utgjør et mykere og saftigere resultat.
Du kan selvfølgelig lage disse uten å benytte kjøkkenmaskin, men jeg vil tro at de da blir mere kompakte og ikke så myke og fine i konsistensen som disse ble. På den annen side så har jeg ikke forsøkt å lage disse for hånd, og det er derfor vanskelig for meg å si noe om hvordan de ville ha blitt om jeg hadde gjort det… Min erfaring er at gjærdeig blir så uendelig mye bedre ved bruk av kjøkkenmaskin, som elter deigen lenge. Ved å bearbeide deigen lenge blir den mer elastisk og mykere, og en trenger mindre mel, som gjør at en unngår tørre bakverk. Hvis du skal lage disse for hånd er det viktig at du ikke blir fristet til å benytte for mye mel, og at du elter for hånd, lenge og forsiktig. Lykke til!
Hei. Disse så veldig gode ut. Jeg bakte Bjørgs 6-kort brød her om dagen, og tenk at jeg også fikk det til. Brødbakig har aldri vært noe for meg for jeg har bare dårlige erfaringer, men jeg forstår at det med heving og etterheving er veldig viktig. Nå skal vi begynne å bake mer brød og rundstykker fremover. Det er jo så godt…..
Jane
Høres nyyydelige ut, og smaker sikkert like fantastisk når de er rykende ferske med godt pålegg.
Spørsmål: Er det en nødvendighet med kjøkkenmaskin? Som fattig student har jeg ikke tatt meg råd til en slik enda!
Se svar til Ida, et par innlegg over dette. 😉
Hei igjenTrine
Da bakte jeg Speltrundstykkene dine i dag- ble veldig luftige og smakfulle.
Sitronbollene med pistasjkrem ble også bakt,de er blitt en skikelig favoritt her i huset.
Deilig å fylle litt opp i fryseren igjen.Bjørg
Å, så gode disse ble! Lurer faktisk på om jeg skal prøve å bake dem i brød-variant. Har du noen erfaring med det? 🙂
Ja, de er kjempegode. Har nettopp laget brytebrød med spelt, som kommer på bloggen i løpet av kommende uke. Kanskje det kan være noe?
Det kan hende! Jeg følger spent med 🙂
Hei! Jeg tenkte å lage disse, men har ikke solsikkefrø, gresskarkjerner og maldonsalt. Kan jeg sløyfe disse? Jeg har havsalt (flak) Hva tror du om det?
Du kan kanskje heller prøve disse, og sløyfe linfrø, hvis du ikke har: http://trinesmatblogg.no/2011/04/11/speltrundstykker-med-linfr%c3%b8/
Lykke til!
Dette ble de beste grove rundstykker jeg har smakt på veldig lenge. Veldig luftig og med kjempe god smak.
Tusen takk for oppskriften.
Disse bakte jeg i går, og de ble veldig vellykket! Takk for nok en god oppskrift, Trine 🙂
Jeg har bakt disse utallige ganger, de blir like vellykket hver gang, med eller uten kjøkkenmaskin! Tusen takk for supre oppskrifter. 🙂
Hei!
Jeg bare lurte, er det best å bruke varmluft eller over/undervarme når man lager rundstykker/brød? Er alltid i tvil om hva jeg skal velge..
🙂
Hei.
Jeg ser du har flere oppskrifter med spelt, men du gjerne blander hvetemel og spelt. Hvordan er det å kun bake med spelt? (Jeg har en lillesøster som ikke spiser hvetemel).
Er det noen spesielle ting å tenke på når det kommer til spelt-baking.
Tar gjerne imot noen tips her!
Supert med oppskrifter som går til alle som er allergikere. Kanskje man kunne laget en samleside; oppskrifter uten melk, uten egg, uten melk osv?
Takk for mange supre matopplevelser Trine!
Dette er de beste rundstykkene jeg noen gang har laget! Tusen takk for en fantastisk god oppskrift!
Jeg hadde ikke sammalt speltmel, men brukte sammalt fint rugmel i steden for. Fungerte kjempefint 🙂
Disse var veldig gode! I ammetåka greide jeg å drepe gjæren med glovarme solsikkekjerner og gresskarfrø, så de hevet seg ikke akkurat så veldig (det freste i væsken når jeg hadde frøene oppi), så for oss som ikke er så veldig våkne om morgenen for tiden, og følger oppskriften slavisk så hadde det vært praktisk om det sto at frøene/kjernene bør avkjøles litt… Men, de ble faktisk ok til tross for at de var på den litt flate siden.
Har oppdatert oppskriften ift at at kjernene må avkjøles før de tilsettes. 🙂
Hei
Kan jeg bruke tøttgjær i steder for fersk? Hvor mye tørrgjær i så fall?
God påske 🙂
Har laga denne deigen for hand og resultatet blir kjempebra. Har prøvd med maskin også, men foretrekker elting for hand. Klissete? smør hendene med matolje før utbaking-
Hei Trine!
Går det an å lage denne oppskriften kun på speltmel, altså ikke bruke hvetemel?
Disse var himmelske! Bakte dobbel porsjon og må nok bake enda mer om kort tid!
Har blitt så glad i å bake rundstykker. Disse ble veldige gode 🙂 Jeg eltet for hånd og de ble likevel luftige.
Hei, og tusen takk for super oppskrift! Har satt en deig for fjerde gang nå, og tror dette må være noe av de beste rundstykkene jeg har smakt! Nå tåler jeg dårlig hvetemel, så jeg brukte kun samalt spelt og siktet spelt, er heller ikke så begeistret for honning, så byttet den ut med Gold Fibersirup. Jeg dobler oppskriften og bruker ikke kjøkkenmaskin, men elter for hånd, og det går kjempefint! Er så deilig å stå opp om morran til god frokost! Hiver to stk rundstykker rett fra fryseren og inn i en kald ovn, og setter varmluften på 175 gr, og lar de stå i ca 15 min…ahhhh
Disse speltrundstykkene var himmelsk. Bakte i går dbl porsjon, ny dbl porsjon i dag. Når dine voksne barn elsker de, går det unna.
Verdens beste rundstykker! Har laget den mange ganger og de blir helt supre hver gang 🙂