Det finnes knapt noe som er mere fristende enn en lun og velduftende kringle! Når den til og med er fylt med deilig sjokoladefyll vil jubelen garantert stå i taket. Utgangspunktet for denne baksten er rett og slett den vanlige bolleoppskriften, som du blant annet finner oppskriften på HER.

Ingredienser

I tillegg til gjærdeigen trenger du sjokoladefyll som du lager av

3 ss bakekakao
5-6 ss sukker
150 g smør , mykt
100 g mørk kokesjokolade , finhakket (kan sløyfes)

Til pensling og dekor trenger du

1 egg , sammenvispet til pensling
strøsukker/perlesukker (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Denne oppskriften gir to store kringler, eller du kan gjøre som meg og lage en kringle og 12-16 sjokoladeknuter.

Lag gjærdeigen etter oppskriften (men dropp rosinene). Mens gjærdeigen hever kan du røre sammen ingrediensene til sjokoladefyllet (med unntak av kokesjokoladen).

Når deigen har hevet til omtrent dobbel størrelse (det tar ca en time eller mer) hvelver du deigen over på et melstrødd underlag og deler deigen i to like store deler. Kjevle ut til en ca 70 cm lang rektangulær leiv og smør sjokoladefyllet utover og strø den finhakkede kokesjokoladen over, men ikke helt ut i kantene.

Rull leiven stramt sammen og legg den over på et bakepapirkledt stekebrett, i en sirkel. Pass på at skjøten ligger ned. Skjær forsiktig noen “hakk” med jevne mellomrom med en sylskarp kniv. La kringlen etterheve under klede i 30-45 minutter.

Pensle kringlen med sammenvispet egg og strø gjerne litt strøsukker/perlesukker over. Jeg har kjøpt dette strøsukkeret i Sverige, tror ikke det er å få kjøpt i Norge.

Stek kringlen ved 225 grader (over- og undervarme) midt i ovnen i ca 15 minutter eller mer, avhengig av tykkelsen på kringlen og stekeegenskapene til ovnen din. La kringlen avkjøles på stekebrettet noen minutter, før du lar den avkjøles ytterligere på en bakerist.

 

Hvis du ønsker å lage sjokoladeknuter av resten av deigen kan du følge fremgangsmåte og stekeanbefaling i denne oppskriften.

Nyt gjærbaksten gjerne lunken, med en god kopp kaffe eller iskald melk til.

Bakst som ikke umiddelbart skal nytes bør fryses ned straks den er avkjølt. La deretter baksten tine helt før du varmer den opp ved 175-200 grader (varmluft) i 3-4 minutter. Da smaker det som nybakt igjen.

Nyyyt!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei Trine! Utrolig flott og inspirerende blogg du har! Jeg har et lite spørsmål om kakebaking…. Min kjære pappa kommer til byen på besøk, og vi skal feire hans bursdag. Jeg tenkte å lage en sjokoladekake (klabbkake) og servere bær og is til. Kan jeg da halvsteke den om morgenen og sette den i ovnen igjen rett før den skal serveres? Og har du en oppskrift her inne å anbefale til det? 😉

  2. Tusen takk for fristende oppskrift! jeg bor i Kina nå og fikk ikke ovn i hus før i går. Den første oppskriften jeg valgte å teste ut i ny ovn var din bolleoppskrift! det ble en suksess, puttet sjokoladebiter inni 🙂

  3. Hei Trine! Bruker du meierismør i søte gjærdeiger og til fyll i kringler? Selv bruker jeg alltid Soft margarin med godt resultat, men blir ofte usikker når det står smør i oppskriftene.

    1. Ja, når det står smør i oppskriftene benytter jeg smør, enten vanlig meierismør eller Bremykt. Jeg benytter aldri margarin.

  4. Hei Trine 🙂 Nå har jeg brukt bloggen din i flere måneder, og finner alltid gode tips og fristende oppskrifter her. Hvis jeg vil prøve noe nytt (eller gammelt), sjekker jeg alltid om du har en oppskrift på den aktuelle retten, for jeg vet at dine tips er helt enestående 🙂 Så tusen takk for det! Nå har jeg endelig fått kokeboken din i hus også, hurra hurra! Og i dag har jeg bakt denne sjokoladekringlen, og tror jeg fikk tidenes tilbakemelding da mannen min fikk gledestårer i øynene da han smakte på den. Bedre enn det blir det vel ikke 😉

  5. Hei, Trine. Jeg er veganer og lurer på om det går greit å sløyfe egget i bolledeigoppskriften din. Kan det evt. erstattes med noe annet?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste