Denne oppskriften ble, sammen med foccaciaoppskrift og jordbærdessert, sendt over til Aftenposten i forbindelse med Bloggstafetten som jeg tidligere har omtalt her. Oppskriften på kyllingspydene ble publisert i artikkelen, men tilbehøret ble det dessverre ikke plass til. Her er det imidlertid god plass, også til det gode tilbehøret til kyllingspydene. Og massevis av syrlige og gode sitroner!
Jeg benytter mer og mer sitron i maten, men blir ikke surere av den grunn, mener jeg selv i alle fall. Alt blir bedre med en skvis sitron. Kylling blir spesielt god om den får kose seg i sitronmarinade. Gi også gjerne tilbehøret en skvis eller to med frisk sitron - sitron er en av mine viktigste ingredienser på kjøkkenet.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Sitronmarinerte kyllingspyd

4 kyllingfileter , i biter
1-2 sitroner , presset
0,75 dl olivenolje
1 fedd hvitløk , finhakket
frisk timian , finhakket
salt og pepper
6 grillspyd

Grillede grønnsaker

1/2 squash , i tykke skiver
1 rød paprika , i grove biter
6 småløk
6 cherrytomater
flaksalt , olivenolje og sitron
6 grillspyd

Fetakrem

150 g fetaost (ca.)
2-3 ss creme fraiche
¼-1/2 rød chili , finhakket
1-2 fedd hvitløk , finhakket
frisk timian , finhakket

Basilikumcouscous

250 g couscous , tilberedt etter anvisningen på pakken
1 ss smør
1 stor rødløk , i terninger
sitron , presset (litt)
1 neve frisk basilikum , strimlet
grillede eller konfiserte cherrytomater , eventuelt

SLIK GJØR DU

Begynn med marinaden og bland sammen olivenolje, sitronsaft, hvitløk og timian i en liten bolle. Smak til med salt og pepper. Del kyllingfiletene i omtrent like store biter og legg de i en plastpose. Hell oppi marinaden og klem litt på posen slik at marinaden fordeler seg over det hele. La kyllingen marineres i minst en time, men gjerne lengre (i kjøleskapet, selvsagt).

Tre kyllingbitene på grillspyd. Benytter du trespyd bør du legge de i vann ca en time før du skal grille. Grill kyllingspydene på alle sider til de har fått fin farge og er gjennomstekte. La de gjerne hvile noen minutter før servering. Serveres med en sitronbåt til.

Grillede grønnsaker

Grønnsaker får dessverre alt for sjelden audiens på grillen, og det er både synd og skam. Tre de på et spyd så skal du se at barna også langer nedpå med godsakene. Du kan benytte grønnsaker etter smak og forråd, for eksempel.

 

Tre grønnsakene på grillspydene. Dette kan gjøres i god tid før du skal grille, eller du kan sette frem grønnsaker og spyd slik at den enkelte kan tre sine egne grønnsaksspyd.  Benytter du trespyd bør du legge de i vann ca en time før du skal grille. Pensle grønnsakene med en blanding av olivenolje og sitronsaft og strø gjerne litt flaksalt over, før du griller de på alle sider, til grønnsakene har fått fin farge og er møre og fine inni. Yummi!

Som et alternativ til grillspyd kan du ovnsbake grønnsakene. Ha da alle grønnsakene i langpannen, ringle over olivenolje og sitronsaft, og strø litt flaksalt over. Stekes midt i ovnen ved ca 225 grader i ca 30 minutter, til grønnsakene er møre og fine.

Fetakrem

Med denne kremen på bordet blir du garantert populær, og du kan være sikker på at boller og tallerkener kommer til å være skrapet for etterlatenskaper av denne kremen! Dersom du skal servere både små og store vil jeg anbefale at du lager to boller med krem, en med masse chili og hvitløk i – og en uten eller med litt mindre, til barna. Fetakremen er spesielt godt til grillede grønnsaker, og da jeg serverte det til min sønn for første gang i en alder av to år, sa han så treffende ”mmmm, godt i munnen”! Finn frem.

 

Kjør fetaost og creme fraiche med en stavmikser eller lignende, til du får en jevn masse. Tilsett finhakket chili, hvitløk og timian – etter egen smak, og rør godt sammen. Ha kremen oppi en liten bolle – eller fordel den gjerne i små porsjonsskåler.

Basilikumcouscous

Couscous er undervurdert som tilbehør til grillmat. Det er raskt og enkelt å tilberede, og metter godt og passelig. Med en skvis sitron blir den også så mye bedre. Slik kan det gjøres.

 

Fres løken raskt i litt olje, til løken blir blank og myk. Kok couscousen etter anvisningen på pakken. Rør inn smør, rødløk og finstrimlet basilikum. Smak til med litt presset sitron. Ha gjerne noen grillede eller konfiserte tomater på toppen – og server. (Konfiserte tomater lager du ved å langtidssteke hele eller halve tomater på lav temperatur i stekovnen, slik at fuktigheten reduseres og alle de gode smakene i tomaten forsterkes. Oppskriften finner du her.)

Server kyllingspyd og grønnsaksspyd på en couscousseng, med fetakrem og en sitronbåt som tilbehør.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Lykke til! Fetakremen er en gjenganger til grillmat hjemme hos, benytter den mye til grillet kjøtt og grillede grønnsaker.

 1. Denne retten serverte jeg i kveld. Stekte kyllingen raskt i stekepannen først, og la den over grønnsakene i form i ovnen etterpå. (Lite grilling på denne tiden av året) Fetakremen med fetaost medbrakt fra Hellas smakte fortreffelig til.
  Tusen takk for at du deler oppskriftene med oss.

 2. Hei.

  Ettersom jeg bor i området hvor du er i fra, lurte jeg på hvor du handler henn? Jeg syns det er vanskelig å finne gode forretninger med bra utvalg og ikke alt for høy pris. Men det er kanskje å forvente for mye.

  1. Jeg handler stort sett på Mega til hverdags, pga at butikken ligger nært der vi bor og pga godt utvalg og bra kvalitet på frukt- og grønnsaker. Hvis jeg skal et bedre utvalg handler jeg som regel på Meny på Triaden. Der får du også bestilt dersom du er på jakt etter spesielle råvarer. 🙂

 3. I dag ble det grillede sitronmarinerte kyllingspyd til middag. Couscoussalat AnnC spesial ved siden av. Herlig å kunne gå ut i hagen og høste urter til middagen. Yummi!

  Jeg tilsatte revet sitronskall til marinaden og det ble ekstra godt. 🙂

 4. Hei! Takk for en fantastisk matblogg. Denne retten lagde jeg i går og den var kjempegod, og forbausende rask å lage!! Kommer til å prøve meg på flere av de fristende oppskriftene dine!!

  mvh

 5. Vad gott det låter – och ser ut! Och grillade grönsaker som är så gott! Spännande med chili i fetaostcrèmen – det ska jag pröva. Jag brukar göra ibland göra fetaostcrème med basilika så den blir vackert grön. Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

 6. Dette var suksess, alle fat ble tomme og masse skryt til kokken 🙂
  Minstemann på 1,5 år elsket Fetakremen, med godt med chili og hvitløk i.

  1. Plukket frem oppskriften fra 10 år siden, først med familien i helgen og så klubb ikveld. Tomme fat igjen( bra mål altså, men alle spiste godt)

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste