Jeg elsker scones! Scones er et slags rundstykke med aner fra Skottland, og som bakes med bakepulver istedet for gjær. Scones er derfor raskt å lage og er perfekt å servere overraskende til en du er glad i, og de er også ypperlig å ta med seg i sekken på søndagstur. Her har jeg laget en variant med speltmel, som er smaksatt med sitrus, nøtter og rosiner.

Ingredienser

650 g speltmel , siktet
250 g sammalt speltmel , grovt
4 1/2 dl melk
1/2 dl juice av sitron og/eller appelsin
1 sitron /appelsin, revet skall
375 g smør , i terninger
150 g sukker
4 ts bakepulver
125 g hasselnøtter og/eller valnøtter, grovt hakket
125 g rosiner
melk , til pensling
havregryn , til å strø over

SLIK GJØR DU

Scones med spelt

La gjerne rosinene stå å trekke litt i melken (kan sløyfes), slik at de blir ekstra saftige og gode. Sil av og ta vare på melken.

Ha det melet (men hold igjen litt på det fine speltmelet) og bakepulveret oppi bakebollen. Du kan gjerne benytte kjøkkenmaskin med eltekrok, og rør godt sammen. I en annen bolle blander du sammen smør, sukker og sitrusskall til alt er godt blandet sammen. Ha deretter smørblandingen oppi melblandingen og rør godt sammen på sakte fart. Tilsett deretter sitrussaft og melk, og elt raskt sammen til deigen din får ønsket konsistens. Spe eventuelt på med mer mel om nødvendig, til du får en litt klissete deig (men det må fortsatt være «hold» i den). Hvis du benytter kjøkkenmaskin bør du ikke la maskinen gå mer enn det som er nødvendig for å få rørt det hele godt sammen. Tilsett nøttene (jeg brukte en blanding av hasselnøtter og valnøtter) og rosinene helt til slutt, og kjør maskinen forsiktig til nøttene og rosinene så vidt er eltet inn i deigen.

Sett stekeovnen på 225 grader (over- og undervarme). Del deigen i 4(-5) jevnstore emner, og form hver del til et flatt, rundt brød som er ca. 4 cm høyt. Del hver del i 4 like store deler, og legg dem på bakepapirkledd bakebrett. Pensle sconesen med melk og stek dem midt i ovnen ved 225 grader i ca. 20 minutter, til sconesene er gylne og gjennomstekte. Avkjøl sconesen på rist, og nyt dem ganske umiddelbart – som de er eller med litt brunost på – og gjerne sammen med en kopp med god te.

Scones bør nytes relativt nystekte, men kan fryses dersom du får noen til overs. La dem tine i romtemperatur, og varm dem gjerne litt i ovnen før servering, ca. 3-5 minutter ved 175 grader (varmluft). Ønsker du heller å lage fine scones? Da kan du ta en titt på denne oppskriften.

TIPS

  • Speltmelet kan gjerne byttes ut med siktet hvetemel og sammalt hvetemel.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Lager disse ofte,har hatt litt forskjellig i, en gang hadde jeg i mørk sjokolade og nøtter.. Hatt blåbær i også..
    Elsker denne oppskriften, er ett måltid i seg selv, trenger ikke pålegg.
    Bruker siden din mye, også til middagsretter!

  2. Hvis jeg vil ha de helt nystekte til frokost… kan jeg lage deigen på kvelden og forme de ferdige og steke de dagen etter? ( (oppbevare de i kjøleskapet natten over)??

  3. Til Marianne over. Vet ikke hva Trine syns, men jeg har lest at scones blir enda bedre om man putter deigen (ferdig delt opp i emner) i fryseren over natten og så steker i ovnen. Skal visst heve bedre da og ikke bli tørre. Skal prøve det med denne oppskriften å se hva som skjer!

  4. Hei:) når man skal blande godt sammen smør, sukker og sitrusskall, skal det blandes med miksmaster ? Hvorfor skal isåfall smøret være i terninger?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste