Det er ikke mye som slår en silkemyk risotto med sesongens deilige grønnsaker. Da vi var i Piemonte var risotto en av lunsjfavorittene, etter innkjøp av friske grønnsaker på det lokale markedet, som for eksempel asparges. Prøv det du også!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

RISOTTO

1-2 ss smør eller nøytral olje
2 sjalottløk , finhakket
2 fedd hvitløk , finhakket
2 1/2 dl risottoris
1 dl hvitvin eller syrlig eplejuice
7 dl kyllingkraft (ca.)
1-2 ss smør
50 g parmesan , finrevet + litt ekstra
1/2 sitron , saften (smak til)
salt og pepper

TILBEHØR/TOPPING

1 bunt asparges , i biter
8-10 soltørkede tomater , i biter
1 neve frisk basilikum , grovt hakket
parmesan , finrevet

SLIK GJØR DU

ASPARGES OG TOMAT

Hemmeligheten bak en perfekt risotto er å starte med riktig type ris, som for eksempel Carnaroli eller Arborio. Disse ristypene inneholder mye stivelse som gjør at risen absorberer væske, som igjen gir den kremete konsistensen. Risen må øses med litt og litt kraft om gangen på middels sterk varme under jevnlig omrøring, til væsken er absorbert i risen. Deretter gjentas prosessen til du har en mør og silkemyk risotto.

Stek sjalottløk og hvitløk i smør eller olje i en tykkbunnet kjele på middels varme, til løken er blank og myk. Tilsett risen og la den surre med til riskornene er blanke. Tilsett hvitvinen og la den koke inn under omrøring. Bruk en stor øse og spe på med kyllingkraften i flere omganger, og rør i risen en gang iblant. Væsken skal koke nesten inn mellom hver speing. Fortsett å tilsette kraft til risen er al dente, dvs. at det skal være myk, men fortsatt ha litt tyggemotstand. Hvor lang tid det vil ta vil variere, men beregn 20-25 minutter. Hvor mye væske du trenger er vanskelig å angi helt eksakt, så det er ikke sikkert at du bruker opp all kraften. Dersom du skulle gå tom for kraft, kan du tilsette vann i stedet.

Mens du sper ut risottoen, forbereder du grønnsakene. Skjær eller knekk av aspargesen der den knekker naturlig. Skjær stilkene i skiver, men behold aspargestoppene hel. La aspargestoppene koke i lettsaltet vann i ca. 2 minutter, mens stilkene får koke med i ca. 1 minutt. Hell umiddelbart av kokevannet. Skjær de soltørkede tomatene i mindre, jevnstore biter. Bytt gjerne ut soltørkede tomater med konfiterte tomater (som tilsettes hele i risottoen).

Når risen er al dente rører du inn inn smør og revet parmesan for å få en rik og kremet risotto. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Ha i asparges, soltørkede tomater, og rør sammen, og tilsett deretter en neve grovt hakket basilikum og vend forsiktig sammen. Serveres umiddelbart med litt revet parmesan på toppen.

Risotto med asparges og tomat

TIPS

  • Nyt risottoen som egen rett (2 porsjoner) eller som tilbehør til for eksempel kylling eller fiskeretter (4 porsjoner). Bytt gjerne ut grønnsakene helt eller delvis med andre grønnsaker i sesong, for eksempel frisk spinat, erter og/eller sopp.
  • Dersom du ønsker å lage en vegetarisk risotto, kan du bytte ut kyllingkraften med utblandet grønnsakfond og erstatte parmesanen med annen fastost.

BUON APETITO!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste