«Trine Sandberg spiser alltid pizza i julen» kunne jeg lese på forsiden av landets største nettavis for noen år siden. Sånn ved første øyekast kunne det se ut som om det var det som sto på menyen på julekvelden, men slik er det altså ikke. Men, ja, det stemmer at vi alltid spiser pizza i romjulen, en deilig pizza med rester fra juleskinken, samt kjøttpålegg og ost som har vært med noen runder inn og ut av kjøleskapet i løpet av julehøytiden. Restepizzaen smaker aldri likt, men smaker alltid kjempegodt.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

PIZZADEIG

500 g pizzamel
25 g gjær eller 1/2 pose tørrgjær
3 1/2 dl vann (romtemperert)
1/2 ts salt
1 klype sukker
1 ss olivenolje

PIZZASAUS

400 g hermetiske tomater , hakkede
1-2 fedd hvitløk , finhakket
1 ss olivenolje
1-2 klyper sukker
salt og pepper

PIZZATOPPING

250 g røkt juleskinke eller andre skinkerester
1 rødløk , i ringer
1 rød paprika , i biter
200 g ost (gjerne rester), revet
oregano , frisk eller tørket
chiliflak

SLIK GJØR DU

Restepizza

Ha pizzamel, salt, sukker, gjær og vann i bakebollen. Kjør blandingen i en kjøkkenmaskin med eltekroker på lav hastighet. Spe med mer vann dersom deigen virker tørr, eller mer mel dersom den virker løs. Øk til middels hastighet og elt deigen i 10 minutter. Tilsett olivenolje og elt i ytterligere 5–10 minutter, til du har en fin og smidig deig som slipper bakebollen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og la deigen etterheve til ca. dobbel størrelse. Det tar vanligvis litt i overkant av 1 time.

Mens deigen hever, kan du lage pizzasausen. Hell tomatene i et dørslag og la dem stå og renne av i ca. 15 minutter uten at du rører i dem. Ha de avrente tomatene i en liten bolle, tilsett finhakket hvitløk og olivenolje og rør godt sammen. Smak til med sukker, salt og pepper. Dersom du ønsker en jevn saus, kan du kjøre tomatene med en stavmikser eller blender. La gjerne tomatsausen stå og trekke i romtemperatur en stund, slik at de gode smakene får satt seg.

Sett stekeovnen på maksimal temperatur, over- og undervarme, og sett samtidig et bakestål eller en bakesten i ovnen, ca. 45 minutter før du skal begynne å steke pizzaen.

Skjær løk og paprika som angitt, riv osten og skjær skinken i strimler.

Ha den ferdighevede deigen på melet bakebord og del den i 2 eller 4 jevnstore biter. La deigen gjerne hvile på bakebordet i noen minutter før du kjevler den tynt utover. Legg deigen på en pizzaspade eller et bakepapirkledd bakebrett. Smør pizzasausen jevnt og tynt utover, men ikke helt ut i kantene, og fordel juleskinke, paprika, løk og revet ost jevnt utover. Dryss gjerne over litt tørket oregano og et par klyper chiliflak for ekstra smak.

Ha pizzaen over på det oppvarmede underlaget og la den steke til den har en lett gyllen farge oppå og noen brune flekker på undersiden. I min stekeovn tar det 5–6 minutter (på 10 millimeter bakestål og 300 grader). Dersom du steker pizzaen på stekeovnens bakebrett, må du beregne noe lengre steketid, omtrent 10–15 minutter.

Dryss gjerne friske urter over den ferdigstekte pizzaen og nyt den umiddelbart.

Restepizza

TIPS

  • Alle pizzaoppskriftene på bloggen + oppskrift på ulike pizzasauser, flere typer pizzadeiger, samt tips om utbaking og steking av pizza finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Skriv ut

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste