Reinsdyrkjøtt med godt tilbehør er noe av det beste jeg får, og det står alltid på menyen enten rett før jul eller i romjulen. Denne reinsdyrfileten ble med hjem fra Finnmark tidligere i høst (du kan lese mer om det her), og fikk selskap av en deilig eplesaus med portvin og andre nydelige smaker, småløk og søte, gode rotgrønnsaker. Jeg må få lov til å skryte av meg selv og si at dette var fantastisk godt!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Reinsdyrfileten

700-800 g ytrefilet av reinsdyr
salt og pepper
olje + smør til steking

Eple- og portvinssaus

6 dl eplejuice
1-2 ss (ekte) vaniljesukker
2 ss balsamicoeddik
3-4 ss portvin (kan sløyfes)
2 ss konsentrert viltfond
20 små løk
1 ss smør

Ovnsbakte rotgrønnsaker

8 små poteter skrelt
1 sellerirot , i strimler
4-5 gulrøtter , i strimler
1 persillerot , i strimler
olivenolje
1-2 ss sukker
1/4-1/2 sitron (saften av sitron)
salt og pepper

SLIK GJØR DU

Begynn med rotgrønnsakene. Skrell og vask potetene og legg dem på et bakepapirkledt stekebrett. Ringle over litt olivenolje og krydre med salt og pepper. Stekes i ca 15 minutter ved 250 grader. Ta ut potetene og sett dem på benken mens du steker kjøttet.

Krydre reinsdyrfileten med salt og pepper. Stek fileten på alle sider i en blanding av nøytral olje og smør og legg den deretter i et ildfast fat med et steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet. Stekes midt i ovnen ved 150 grader (over- og undervarme) til fileten har en kjernetemperatur på ca 60 grader. Det tok meg ca 10 minutter. La kjøttet hvile minst 15 minutter før du skjærer det i 2 cm skiver før servering. Kjøttet skal da være rosa.

Fordel de strimlede rotfruktene på stekebrettet sammen med potetene. Ringle over olivenolje og sitronsaft, og ha deretter sukker, salt og pepper over. Når kjøttet er ferdigstekt setter du brettet med de halvstekte potetene og grønnsakene i ovnen, og steker ved ca 225 grader i 20 minutter, til grønnsalene er ferdigstekte. Bruk eventuelt varmluft de siste minuttene.

Den nydelige sausen lager seg selv. Ha eplejuice, portvin og (konsentrert) viltfond i en liten gryte og kok opp. Fjern skallet på løken og ha løken i gryta. (Det kan ofte være vanskelig å fjerne skallet på småløk. Kok opp en kasserolle med vann, ha løken oppi og la den trekke i ca ett minutt, før du heller av vannet og har løken oppi iskaldt vann. Fjern deretter skallet.) La sausen reduseres til omtrent halvparten. Det tar ca 15-20 minutter. Rett før servering fisker du opp småløken, og rører deretter smøret inn. Hold sausen varm, men pass på at den ikke koker!

Server reinsdyrkjøttet sammen med grønnsakene og småløken. Drypp sausen over og server umiddelbart. Nytes gjerne med en god rødvin til.

Denne retten var en del av en treretters middag. Til forrett ble det servert røkt laks med pepperrotkrem, eple, selleri og rug, og til dessert ble det servert panna cotta med marinerte bjørnebær.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Jeg har tenkt å prøve meg på en reinsdyrfilet på nyttårsaften med en av dine oppskrifter. Sausen her så enkel men god ut. Kan jeg bruke sølvløk fra glass i sausen?
    Mvh May

    1. Jeg vi nok anbefale at du dropper sølvløk, og heller satser på sjalottløk, minirødløk eller stjerneløk. Lykke til!

  2. Uff, halve innlegget ble borte . Mitt sp var kan man erstatte småløk med sjalottløk og hvis hvor mange skal jeg ha i saus? Takk for en flott og inspirerende blogg

  3. Serverte denne retten til mine venner i gourmetklubben, «ren nytelse». Retten var virkelig ren nytelse:-) fantastisk! Skal gjenta suksessen i dag, sammen med familien min. Gleder meg!

  4. Hei Trine,
    Kan denne sausen brukes til sorfe? Bytte ut viltfonden med okse fond eventuelt?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste