Mathias på 2,5 år har skjønt forskjell på hverdag og helg, men har ikke helt oversikt over hva som er hva, og når... Men, når det kommer pizza på bordet og annet enn vann i koppen, ja da skjønner han at det er "god helg", som han sier (trolig litt preget av avskjeden i barnehagen fredag ettermiddag). Det er utrolig hvor mye pizza det er plass til i den lille kroppen, og mere blir det vel med årene. Vi voksne er også glad i pizza, og liker å variere med ulike sauser og garnityr. I denne oppskriften har jeg benyttet ferske cherrytomater, mozzarella, løk, parmesan og oliven, og en nydelig basilikumolje som setter spiss på det hele. Høres fristende ut, ikke sant? Finn frem:
Ingredienser
Pizzabunn
2,5 dl | vann lunkent |
25 g | gjær |
1/2 ts | havsalt (ca.) |
2 ss | olivenolje |
5-6 dl | pizzamel (eller hvetemel) |
Garnityr
200 g | cherrytomater , i skiver (ca.) |
1 neve | sorte oliven |
1 kule | mozzarella |
1 | liten rødløk i ringer |
3-4 skiver | parmaskinke |
parmesan , høvlet |
Basilikumolje
1 neve | frisk basilikum |
god olivenolje | |
salt og pepper | |
pinjekjerner hakkede (kan sløyfes) |
SLIK GJØR DU
Bland sammen ingrediensene til pizzadeigen, men hold igjen litt av melet slik at du kan «justere» deigen underveis. Elt deigen i en kjøkkenmaskin i 10-15 minutter til den er smidig og elastisk. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse.
Bland sammen ingrediensene til basilikumoljen med en stavmikser eller lignende, og kjør til ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper.
Kjevle ut pizzadeigen til en tynn bunn og legg den på en bakepapirkledt stekeplate eller aller helst en bakesten. Pass på at du har varmet opp pizzastenen i stekovnen før du legger på pizzabunnen, noe som er helt nødvendig for å få et bra stekeresultat.
Fordel tomater, mozzarellaost, oliven og løk oppå pizzadeigen. Ringle over en god olivenolje og krydre med nykvernet sort pepper og eventuelt litt maldonsalt. Stekes ved ca 275-300 grader i ca 10-12 minutter til pizzaen er ferdig stekt. Fordel parmaskinke, høvlet parmesan og strimlet frisk basilikum over, og server sammen med basilikumoljen.
Vintips: Benedetto Lombardi Rosso Frusinate 2008
Hva er din pizzafavoritt?
Hei, hver gang jeg bruker fersk mozarella på pizza slipper denne så mye vann at pizzaen blir mer eller mindre ødelagt. Har forsøkt å «forsteke»/smelte mozarellaen, men det fungerte dårlig. Noen tips?