Det er fredag og snart helg, og da koser vi oss gjerne litt ekstra. I den forbindelse vil jeg oppfordre deg til å sette lokalmatprodukter på menyen. Hva med for eksempel å toppe pizzaen med deilig norsk spekemat fra Ask gård, og deilige oster fra Gangstad gårdsysteri eller Thorbjørnrud ysteri på brødblingsen? En kylling som har levd et godt liv på Hovelsrud gård smaker ekstra godt til søndagsmiddag, og med iskrem fra Bamsrudlåven til dessert har du et skikkelig festmåltid. Har du testet ut norsk øl, sider og kombucha? Vi har så utrolig mange gode produkter i Norge, som lages av stolte lokalmatprodusenter i hele landet. Mange av disse opplever store utfordringer for tiden siden gårdsutsalg og restauranter har vært stengt på grunn av koronaviruset. Det er derfor viktigere enn noen gang å støtte og ta vare på lokalmatprodusentene, slik at vi kan beholde det rike, gode og varierte utvalget av kvalitetsprodukter også etter at koronaviruset har roet seg. Videre bidrar du til å bevare arbeidsplasser og ikke minst ta vare på de lokale mattradisjonene og smakene. Løp og kjøp norsk lokalmat nå - du finner den der du bor, se tips avslutningsvis.

Pizzaen er denne uken toppet med Slegge salami fra Ask gård. Slegge er en økologisk salami med chili, kajenne og sort pepper, som er sterk og god på smak og ypperlig som topping på pizza. Jeg smakte den første gang som finaledommer i Det norske måltid i 2017 ( hvor den ble kåret til vinner i kategorien "Årets kjøtt foredlet"), og har siden vært hekta. Salamien kan byttes ut med en annen smaksrik variant, prøv gjerne Passe eller Pablo fra Ask gård, eller en annen pølse fra en lokalmatprodusent.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

PIZZABUNN

450 g pizzamel eller siktet hvetemel
3 dl vann (ca. 20 grader)
1/4 ts salt
1 klype sukker
15 g gjær eller 1/2 pose tørrgjær
1 ss olivenolje

TOMATSAUS

400 g hermetiske tomater , hakkede
2 fedd hvitløk , finhakket
1 ss olivenolje
1-2 klyper chiliflak
1-2 klyper sukker
salt og pepper

TOPPING

100-150 g Slegge salami eller annen chilisalami/sterk salami
2 mozzarella
2-3 paprika , grillet (fra glass)
1 rødløk , i ringer
1 neve frisk basilikum , oregano eller ruccula

SLIK GJØR DU

Pizzadeig

Ha mesteparten av pizzamelet, salt, sukker, gjær og vann i bakebollen. Kjør blandingen i en kjøkkenmaskin med eltekroker på lav hastighet, og spe på med resten av melet. Spe eventuelt med mer vann dersom deigen virker tørr, eller mer mel dersom den virker løs. Øk til middels hastighet og elt deigen i ca. 10 minutter. Tilsett olivenolje og elt i ca. ytterligere 5 minutter, til du har en fin og smidig deig. Dekk bakebollen med lokk eller plast og la deigen etterheve til ca. dobbel størrelse. Det tar omtrent 1 time. Pizzadeigen blir imidlertid aller best dersom du lar den heve over natten i kjøleskapet (les mer her).

Mens pizzadeigen hever lager du tomatsausen. Hell tomatene i et dørslag og la det stå å renne av i ca. 15 minutter uten at du rører i dem. Ha de avrente tomatene i en liten bolle, tilsett finhakket hvitløk og olivenolje, og rør godt sammen. Smak til med chiliflak, sukker, salt og pepper. Dersom du ønsker en jevn saus det kan du kjøre tomatene med en stavmikser eller blender. La gjerne tomatsausen stå å trekke i romtemperatur en stund slik at alle de gode smakene får satt seg.

Jeg har her benyttet ferdig grillet paprika på glass. Dersom du ønsker å grille paprikaen selv kan du benytte denne oppskriften. Alternativt kan du benytte paprikaen slik den er.

Sett stekeovnen på maksimal temperatur (over- og undervarme) og sett samtidig et bakestål/en bakesten i ovnen ca. 45 minutter før du skal begynne å steke pizzaen.

Pizza med chilisalami og paprika

Ha den ferdighevede deigen på melet bakebord og del den i 2 eller 4 jevnstore biter. La deigen gjerne hvile på bakebordet i noen minutter før du kjevler den tynt utover (eller baker ut med hendene). Legg deigen på en pizzaspade eller et bakepapirkledd bakebrett. Smør pizzasausen jevnt og tynt utover, men ikke helt ut i kantene, og fordel salami, strimlet paprika og løkringer jevnt utover. Ha deretter over mozzarella, og eventuelt noen chiliflak for ekstra smak. Ha pizzaen over på det oppvarmede underlaget og la den steke til den har en lett gyllen farge oppå og noen brune flekker på undersiden. I min stekeovn tar det 6-7 minutter (300 grader). Fordel gjerne litt frisk basilikum eller ruccula over den ferdigstekte pizzaen, og nyt den umiddelbart.

Pizza med chilisalami og paprika

TIPS

Nå er det viktig at vi alle ikke bare heier, men gjør en aktiv handling som forbrukere og kjøper norsk lokalmat! Du finner lokalmaten der du bor – i spesialbutikker, gårdsutsalg, REKO-ringer, facebookgruppen Lokalmatsolidaritet og i enkelte dagligvarebutikker, blant annet hos MENY som har særlig fokus på dette og har mer enn 3000 matskatter i sitt vareutvalg (les mer her). Ta gjerne også en titt på Nyt Norge sine hjemmesider hvor du finner tips om god lokalmat fra hele landet, se her. Løp og kjøp!

(For ordens skyld vil jeg presisere at dette ikke er et kommersielt innlegg, men fremsnakking av norske lokalmatprodusenter.)

VELBEKOMME!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste