Calzone er en innbakt pizza som kanskje kan virke litt kjedelig ved første øyekast, men når du skjærer et lite snitt i den åpenbarer det seg det herligste fyll. Calzone kan nemlig fylles og varieres på samme måte som vanlig pizza. I denne calzonen har jeg gjemt en spicy tomatsaus, skinke, mozzarella, oliven, basilikum og grillet paprika - yummi! Prøv du også da vel!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

PIZZA OG SAUS

450 g pizzamel eller hvetemel
3 dl vann
15 g gjær eller 1 ts tørrgjær
1/2 ts sukker
1/2-1 ts salt
1 ss olivenolje

PIZZASAUS

2-3 ss olivenolje
3 fedd hvitløk , finhakket
1/4-1/2 rød chili , finhakket
2 ss tomatpuré
400 g hermetiske cherrytomater el.
frisk basilikum , finhakket
salt og pepper , smak til

GARNITYR

200 g røkt skinke , i strimler
1 rød paprika stor, grillet og i strimler
2 mozzarella , i biter
1 neve sorte oliven , i skiver
frisk basilikum (kan sløyfes)
1 egg , sammenvispet

SLIK GJØR DU

Ha mesteparten av pizzamelet, salt, sukker, gjær og vann i bakebollen. Kjør blandingen i en kjøkkenmaskin med eltekroker på lav hastighet, og spe på med resten av melet. Øk til middels hastighet og kjør deigen i ca. 10 minutter. Spe eventuelt med mer vann dersom deigen virker tørr, eller mer mel dersom den virker løs. Tilsett olivenolje og elt i ca. 5 minutter til, til du har en fin og smidig deig. Dekk bakebollen med lokk eller plast og la deigen etterheve til ca. dobbel størrelse. Det tar omtrent 1 time.

Mens pizzadeigen hever lager du tomatsausen. Fres hvitløk og chili raskt i litt olje, men pass på at det ikke blir svidd. Tilsett hermetiske cherrytomater (eller vanlige hermetiske tomater) og tomatpure og la sausen stå og småkoke 10-30 minutter. Smak til med krydderurter, salt og pepper.

Del paprikaen i to på langs, fjern frøene og pensle skinnet med litt olivenolje. Legg paprikaen med skinnsiden opp og grill høyt i ovnen, til paprikaskinnet får mørke flekker (etter 5-10 minutter). Ta paprikaen ut av ovnen og legg den i et plastpose noen minutter. Fjern skinnet og skjær den i grove strimler.

Del deigen i fire jevnstore emner. Kjevle ut en rund leiv, ca. 20-22 cm i diameter og legg den på bakepapirkledd bakebrett. Fordel 1/4 av pizzasausen på den ene halvdelen av pizzabunnen (men ikke helt ut i kantene) og fordel garnityret over. Pensle med sammenvispet egg rundt hele kanten og brett (den delen av pizzabunnen som ikke er dekket med fyll) over, slik at det danner en halvmåne. Klem godt rundt skjøtene, slik at egget limer deigen godt sammen.

Stek gjerne calzonene på oppvarmet pizzastein. Stekes ved maksimal varme (250-300 grader), over- og undervarme, i 7-10 minutter, til den innbakte pizzaen er ferdigstekt. Følg med mot slutten av steketiden og sjekk også under for å se at den har fått en fin stekeskorpe. Serveres som den er eller gjerne med en liten salat og et glass rødvin ved siden av.

pizza calzone

Inspirasjon til annet fyll og garnityr finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei,

    Jeg ser du skriver røkt skinke i strimler. Kjøper du sånn pålegg som du skjærer oppi strimler? Eller på røkt skinke på boks? Kan ikke huske å ha sett det i butikk…

  2. Jeg har laget denne en gang før, og den ble kjempegod. Men jeg savner litt mer grønt inni den. Har du noen forslag til andre grønnsaker som kan «lures inn» i calzonen? (har en heller kresen 4- åring, som ikke vil ha noe grønt, så derfor må slikt lures inn uten at han smaker så stor forskjell, eller kan pelle det ut)

  3. Denne skal prøves på grillen i løpet av helgen 🙂 Tips til andre ingredienser? Jeg har laget mange retter fra dine oppskrifter og alle har vært kjempegode!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste