Det er lett å ty til laks i en travel hverdag, fordi det er så enkelt å variere, og samtidig så raskt å tilberede. Her kan du i tillegg utkvittere minst to av de anbefalte "fem om dagen" i form av spinat, løk, blomkål og asparges.

Ingredienser

Pannestekt laks

600 g fersk laks i porsjonsstykker
salt og pepper

Blomkålpurè

1 blomkål , delt i små buketter
1 stor potet , i biter
2 ss smør
salt og pepper

Smørstekt spinat med erter

smør
1 rødløk , i tynne båter
1 fedd hvitløk
200 g frisk spinat
100 g frosne erter
babyasparges , eventuelt noen (kan sløyfes)
salt og pepper

Basilikum- og korianderpesto

1 neve frisk koriander og/eller basilikum
25 g parmesan , revet
1 fedd hvitløk
1/2-1 dl extra virgin olivenolje
salt og pepper

SLIK GJØR DU

BLOMKÅLPURÈEN: Kok poteten og blomkålbukettene i usaltet vann, til grønnsakene er møre og fine (etter ca 15 minutter). Hell av kokevannet. Tilsett smøret og mos blomkål og potet med en stavmikser eller lignende. Smak til med salt og pepper.

BASILIKUM- OG KORIANDERPESTO: Pestoen kan gjerne gjøres klar på forhånd. Her kan du benytte koriander eller basilikum, eller begge deler, alt etter hva du har tilgjengelig. Kjør alle ingrediensene med en stavmikser eller lignende til du får en jevn blanding. Juster med olivenoljen til du får ønsket konsistens.

PANNESTEKT LAKS: Pensle laksen med olivenolje og krydre med salt og pepper. Stek laksen ca 2-4 minutter på hver side i en stekepanne (eller grillpanne), til den er passe stekt. Alternativt kan du tilberede laksen i stekovnen eller i dampovn. La laksen hvile noen minutter før den serveres.

SPINAT OG ERTER: Fres løk og hvitløk i litt smør, til løken blir blank og myk. Tilsett ertene. Vask spinaten godt og rist den (eller kjør den i en salatslynge) til mesteparten av vannet er borte. Ha spinaten oppi stekepannen og la den frese med til den såvidt faller sammen.

Server laksen sammen med blomkålpurèen og grønnsakene, og drypp pestoen over. Nyyyyt!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Denne retten var kjempegod, middag i dag. Vi hadde poteter ved siden av. Takk foe inspirasjon til ukemenyer, flott.

 2. Super lakserett, som gikk rett «hjem»! Glad for alle de gode oppskriftene du kommer med, mange tips til nye vrier & varianter for en som har kjørt seg fast i «samme gamle spor» 🙂 Eksempelvis, kombinasjonen av spinat og erter, og korianderpesto i stedet for basilikum. Me like, så 1000 takk!

 3. Hei! Takk for gode og inspirerende oppskrifter. Jeg skal lage ukens lakserett, men lurer på om det ikke skal være pinjekjerner i pestoen?

  1. Nei, det skal ikke være pinjekjerner i denne oppskriften, men du kan selvsagt tilsette det hvis du ønsker det. 🙂

 4. Heihei! Skal prøve meg på denne til middag i dag! Vil bare informere om at creme fraiche ikke står nevnt i ingredienslisten men i fremgangsmåten.

  1. Har nå fjernet creme fraiche fra beskrivelsen. Du kan gjerne smake til mosen med litt creme fraiche, men det er ikke nødvendig. 🙂

 5. Hei Trine.
  Jeg skal lage denne mandag,men har du en forrett som passer til denne hovedretten? Passer brushetta feks?

 6. Hei Trine. Denne hadde vi til middag i går, nok en nydelig oppskrift fra deg. Tusen takk, du er en super inspirator!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste