ANNONSE - Västerbottensost

Du har kanskje hørt om Västerbottensostpaien? Her er "min" variant, med bacon, løk, timian - og med Västerbottenost, selvsagt.

Västerbottensost er en tradisjonell svensk ost som har sin opprinnelse i Burträsk helt tilbake til 1800-tallet. Osten lagres i minst ett år, og er svært anvendelig. Prøv den for eksempel på brødskiven, på tapasbordet og til pastaen. Den har også god smelteevne og er derfor også godt egnet til matlaging, i for eksempel supper, bakst, risotto, gratenger og pai.

Annonse

Ingredienser

PAIBUNN

150 g smør , i terninger
125 g hvetemel
75 g fullkornshvetemel
2-3 ss kaldt vann

PAIFYLL

1 rødløk , i små terninger
200 g bacon , i små terninger
150 g Västerbottensost , revet
4 egg
2 dl matfløte
2 dl melk
1 ss frisk timian eller andre krydderurter
salt og pepper

TILBEHØR

salat
vinaigrette
godt brød

SLIK GJØR DU

Västerbottenspai

PAIBUNNEN

Ha smør, hvetemel og fullkornshvetemel i en kjøkkenmaskin med kniver/K-spade, og kjør på middels hastighet til smøret og melet er smulete. Tilsett litt vann til det samler seg i en klump. Ikke kjør deigen mer enn det som er strengt nødvendig. Pakk deigen inn i plast og la den hvile i kjøleskapet i ca. 30 minutter.

Finn frem en paiform som er ca. 26 cm i diameter. Pensle formen med smeltet smør eller nøytral olje, strø deretter ca. 1 ss hvetemel oppi formen og fordel over det hele. Snu formen på hodet (over bakebordet eller vasken/søppelbøtta) og dunk lett på den, slik at du får fjernet overflødig mel. Kjevle ut paideigen til en jevn leiv som er litt større enn paiformen. Trykk deigen ut i formen, og skjær av «overskuddsdeigen». Sett gjerne formen i kjøleskapet i ca. 30 minutter før steking.

Sett stekeovnen på 200 grader, over- og undervarme. Prikk bunnen med en gaffel og legg et bakepapir over og fyll på med tørkede erter. Stek bunnen i 20 minutter. Fjern bakepapiret med ertene forsiktig og stek bunnen i ytterligere 5 minutter.

PAIFYLLET

Skjær opp løk og bacon som angitt, og riv Västerbottensosten med et rivjern (eller bruk den som er ferdig revet). Stek baconet på middels varme og ha det over på litt kjøkkenpapir for å fjerne overflødig fett. Stek også løken til den er blank og myk. Fordel bacon og løk i det forstekte paiskallet. Visp sammen egg, matfløte, melk, Västerbottensost, timian, salt og pepper, og hell over paiskallet. Stekes på midterste rille i 30-35 minutter til paifyllet har stivnet. Sjekk ved å skyve litt forsiktig på formen, når fyllet i midten ikke «disser» er paien ferdig stekt.

Västerbottenspai

SERVERING

Server paien varm, lun eller kald, med salat, vinaigrette og godt brød som tilbehør.

Alternativt kan du droppe løk og bacon i paien, og servere løyrom, finhakket rødløk, litt creme fraiche og dill som tilbehør.

Velbekomme!

Dette innlegget er skrevet som en del av mitt samarbeid med Oluf Lorentzen AS, som blant annet forhandler Västerbottensost. 

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.