Du har kanskje hørt om Västerbottensostpaien? Her er "min" variant, med bacon, løk, timian - og med Västerbottenost. Västerbottenosten kan eventuelt byttes ut med annen smaksrik ost.

Alternativt kan du droppe løk og bacon i paien, og servere løyrom, finhakket rødløk, litt creme fraiche og dill som tilbehør.

Ingredienser

PAIBUNN

150 g smør , i terninger
125 g hvetemel
75 g fullkornshvetemel
2-3 ss kaldt vann

PAIFYLL

1 rødløk , i små terninger
200 g bacon , i små terninger
150 g Västerbottensost eller annen smaksrik ost, revet
4 egg
2 dl matfløte
2 dl melk
1 ss frisk timian eller andre krydderurter
salt og pepper

TILBEHØR

salat
vinaigrette
godt brød

SLIK GJØR DU

Västerbottenspai

PAIBUNNEN

Ha smør, hvetemel og fullkornshvetemel i en kjøkkenmaskin med kniver/K-spade, og kjør på middels hastighet til smøret og melet er smulete. Tilsett litt vann til det samler seg i en klump. Ikke kjør deigen mer enn det som er strengt nødvendig. Pakk deigen inn i plast og la den hvile i kjøleskapet i ca. 30 minutter.

Finn frem en paiform som er ca. 26 cm i diameter. Pensle formen med smeltet smør eller nøytral olje, strø deretter ca. 1 ss hvetemel oppi formen og fordel over det hele. Snu formen på hodet (over bakebordet eller vasken/søppelbøtta) og dunk lett på den, slik at du får fjernet overflødig mel. Kjevle ut paideigen til en jevn leiv som er litt større enn paiformen. Trykk deigen ut i formen, og skjær av «overskuddsdeigen». Sett gjerne formen i kjøleskapet i ca. 30 minutter før steking.

Sett stekeovnen på 200 grader, over- og undervarme. Prikk bunnen med en gaffel og legg et bakepapir over og fyll på med tørkede erter. Stek bunnen i 20 minutter. Fjern bakepapiret med ertene forsiktig og stek bunnen i ytterligere 5 minutter.

PAIFYLLET

Skjær opp løk og bacon som angitt, og riv osten med et rivjern. Stek baconet på middels varme og ha det over på litt kjøkkenpapir for å fjerne overflødig fett. Stek også løken til den er blank og myk. Fordel bacon og løk i det forstekte paiskallet. Visp sammen egg, matfløte, melk, ost, timian, salt og pepper, og hell over paiskallet. Stekes på midterste rille i 30-35 minutter til paifyllet har stivnet. Sjekk ved å skyve litt forsiktig på formen, når fyllet i midten ikke «disser» er paien ferdig stekt.

Västerbottenspai

SERVERING

Server paien varm, lun eller kald, med salat, vinaigrette og godt brød som tilbehør.

Alternativt kan du droppe løk og bacon i paien, og servere løyrom, finhakket rødløk, litt creme fraiche og dill som tilbehør.

Velbekomme!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste