Hjemmelaget konfekt hører julen til, men kan jo fint også serveres i andre måneder enn desember. Det er også ofte en kjempefin "spiselig gave" eller vert-/vertinnegave. Det ligger jo mye kjærlighet og omtanke i en hjemmelaget gave, for du gir jo bort det fineste og mest verdifulle du har - nemlig tid. I dette innlegget får du oppskrift på Mozartkuler, ingefærtopper og marsipanegg. Denne konfekten laget jeg sammen med Knut Harald Sørdal fra Konditorlandslaget, og du kan lese mer om «konfektdagen» vår HER, og der kan du også lese om temperering av sjokolade som er lurt å lære seg for å få et best mulig resultat. Avslutningsvis har jeg også skrevet litt om oppbevaring og holdbarhet, spørsmål som veldig ofte dukker opp i kommentarfeltet her på bloggen.
Ingredienser
MOZARTKULER
200 g | ekte marsipan , i skiver |
50 g | bløt nougat , i små terninger |
100 g | mørk sjokolade , smeltet og temperert |
MARSIPANEGG MED MØRK SJOKOLADE
200 g | ekte marsipan |
30 g | mørk sjokolade |
200 g | mørk sjokolade til sjokoladetrekk |
smeltet hvit sjokolade , til dekor |
INGEFÆRTOPPER
200 g | ekte marsipan |
15 g | syltet ingefær , finhakket |
200 g | hvit sjokolade , smeltet og temperert |
SLIK GJØR DU
MOZARTKULER
Skjær marsipanen i skiver og nougaten i terninger. Legg nougaten oppå marsipanen, og trill marsipanen til en kule, med nougaten inni.
Smelt sjokoladen og temperer den. Du kan enten dyppe kulene oppi sjokoladen og la det renne av på et bakepapir, eller du kan gjøre som meg og benytte plasthansker, dyppe kulen halvveis i sjokoladen og fordele sjokoladen over det hele. Du får da et mere rustikk utseende på Mozartkulene dine. La sjokoladen stivne helt før du legger Mozartkulene i en tett boks eller lignende.
MARSIPANEGG MED MØRK SJOKOLADE
Har du forsøkt å blande marsipan og smeltet mørk sjokolade? Det er verdt et forsøk, og slik gjør du det:
Smelt 20 gram sjokolade i vannbad eller mikrobølgeovn og bland den sammen med marsipanen. Form egg i ønsket størrelse. Hvis du ønsker det kan du selvsagt droppe å blande sjokolade i marsipanmassen, og heller satse på «naturell» marsipan.
Smelt sjokoladen og temperer den. Du kan enten dyppe marsipaneggene oppi sjokoladen og la det renne av på et bakepapir, eller du kan benytte plasthansker og fordele sjokoladen over det hele. Du får da et mere rustikk utseende på marsipaneggene.
Dekorér eventuelt marsipaneggene med smeltet hvit sjokolade. La sjokoladen stivne helt før du legger eggene i en tett boks eller lignende.
INGEFÆRTOPPER
Kombinasjonen marsipan og syltet ingefær er spennende og god. Slik gjør du det:
Hakk ingefæren fint og bland det godt med marsipanen. Form kuler, topper eller hva du måtte behage.
Smelt den hvite sjokoladen og temperer den. Dypp ingefærtoppene oppi sjokoladen og la dem renne av på en rist eller bakepapir. Dekorer gjerne toppene med hvit sjokolade som du ser på bildet over. La sjokoladen stivne helt før du legger ingefærtoppene i en tett boks eller lignende.
OPPBEVARING AV KONFEKT
Oppbevar konfekten i tett boks eller glass ved ca. 12-16 grader, for eksempel på et kaldt soverom eller i kjellerboden. Dersom du må oppbevare konfekten i kjøleskapet er det viktig at du plasserer den der det er varmest, samt at du lar den hvile på kjøkkenbenken med lokket på i ca. en halvtime. Dette for å unngå at kondens setter seg på sjokoladen, slik at den blir misfarget og flekkete. Som en tommelfingerregel bør konfekt helst ikke utsettes på temperaturforskjeller på mer enn 10 grader.
HOLDBARHET
Dersom du oppbevarer konfekten som beskrevet ovenfor er den holdbar i 3-4 uker. Hvis du skal gi den bort som spiselig gave synes jeg at konfekten bør være relativt nylaget når du gir den bort.
Skal lage ingefærtoppene i morgen, og gleder meg til å smake de 🙂
Kan du si noe om ca antall det blir av mengden du har angitt i oppskriften?
Tips til hva du bruker når du dypper kulene i den tempererte sjokoladen slik at resultatet blir finest mulig. Har brukt en gaffel når jeg lager troikakonfekt.
Hei! Hvilken type sjokolade bruker du? Tar gjerne imot tips til både mørk og lys – takker 🙂
Jeg bruker vanligvis Odense sjokolade.
Hva legger du i relativt nylaget? Jeg tenkte jeg skulle gi bort til jul, og er usikker på når jeg skal lage.
Hvilken type nougat bruker du på Mozartkulene?