Sushi er mer populært i Norge enn noen gang, blant både store og små. Det sies faktisk at sushi er den nye tacoen! Sushi kan du fint lage hjemme på din egen kjøkkenbenk, det trengs bare gode råvarer, en liten innføring i grunnteknikkene og bittelitt tålmodighet.

Når du lager sushi er gode råvarer alfa og omega. Bruk derfor sjømat og grønnsaker av god kvalitet – og sørg for at sushirisen du benytter er god og at den har den konsistensen den skal ha. Når det gjelder mengde ris og sjømat kan du beregne ca. 6 dl (ukokt) sushiris og ca. 400 gram sjømat til 4 porsjoner.

I dag kan jeg friste med en maki som har fyll både på innsiden og utsiden av noriarket. Noriark er laget av tang og kan spises.

Ingredienser

SUSHIRIS

6 dl sushiris , tilberedt etter anvisningen på pakken
vann
riseddik
sukker
salt

MAKIRULLER

400 g laks (eller annen sjømat)
1 pakke noriark
1 bambusmatte
1-2 avokado
1 glass wasabimajones eller chilimajones

TILBEHØR

soyasaus
syltet ingefær
sjøtangsalat (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Begynn gjerne med risen et par timer før du skal begynne å lage sushien. Mål opp ønsket mengde sushiris (porsjonsangivelser står på emballasjen) og skyll den i et dørslag. La deretter ris og anbefalt mengde vann stå å småkoke under lokk i 10 minutter. Sett til side og la risen hvile i 15 minutter, fremdeles med lokket på. Sushirisen skal deretter marineres med riseddik tilsatt salt og sukker. Det vil si at du først blander sammen riseddik, vann og salt, og gir dette et raskt oppkok – og deretter drypper det over risen, som du har hatt i en vid bolle. Dette er godt beskrevet på emballasjen til sushirisen. Når du jobber med sushiris er det viktig at du ikke rører for hardt i risen, slik at du unngår at den går i stykker. Risen skal være klebrig og ikke for bløt. La risen hvile på benken under et fuktig klede. Når risen er romtemperert er den klar til bruk.

Bruk fersk laks av god kvalitet. Sjømat som skal nytes rå skal i utgangspunktet fryses i minst 24 timer før den skal tilberedes, men norsk oppdrettslaks (som Salma og andre vakuumpakkede fileter) kan den tas direkte fra pakken. Skjær fine skiver av laksefileten, ca. 1/2 cm tykke. Skjær også opp avokadoen i tynne skiver. Istedet for laks kan du selvsagt benytte andre fisketyper, og avokadoen kan byttes ut/suppleres med agurk, mango, vårløk eller lignende. Her er det bare å benytte råvarer etter smak og behag, eller hva du har tilgjengelig.

Kle bambusmatten med litt plastfolie for hygienen sin skyld. Ha gjerne en liten bolle med vann tilsatt litt riseddik klar, slik at du kan fukte hendene mens du lager sushien.

Sushi - maki

Klipp noriarket i to rett over og legg den ene delen på den plastkledde bambusmatten (med den ruglete siden opp). Bruk hendene og fordel et jevnt lag med sushiris utover hele noriarket. Klem risen forsiktig fast. Pass på at du jevnlig dypper fingrene i vannbollen, for da blir risen lettere å fordele jevnt utover. Du skal nå snu noriarket med risen på. Vær forsiktig, og legg gjerne litt plastfolie over risen for å lette snuoperasjonen.

Fordel deretter avokado og litt wasabimajones oppå noriarket, og rull det sammen til en fast rull ved hjelp av bambusmatten. Ta litt vann på fingrene, og smør det langs kanten på noriarket slik at det limer seg sammen i skjøten. Legg rullen med skjøten ned og legg lakseskivene på tvers over rullen. La den gjerne ligge å hvile litt i kjøleskapet mens du gjør ferdig resten av sushien.

Sushi - maki

Skjær rullene i ca. 8 jevnstore biter. La sushien hvile i romtemperatur i ca. 30 minutter før du serverer den.

Server sushien sammen med ønsket tilbehør, som for eksempel soyasaus, sjøgressalat og syltet ingefær.

TIPS

  • Bruk ferske råvarer og rent utstyr når du skal lage sushi, og pass på å vaske hendene dine grundig.
  • Fyll makiene dine med det du ønsker av grønnsaker, ris og sjømat. Du kan også fylle dem med kjøtt, eller lage dem vegetarisk, hvis du heller foretrekker det.
  • Alle sushioppskriftene på bloggen finner du samlet her.

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Å, nå ble jeg skikkelig sulten. I morgen må jeg lage meg maki. Tusen takk for inspirasjonen og de fine bildene.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste