Sushi er mer populært enn noen gang, blant både store og små. Sushi kan du fint lage selv, det kreves bare at du kjenner grunnteknikkene og at du har litt tålmodighet. Videre er gode råvarer viktig for et bra resultat - så bruk derfor sjømat og grønnsaker av god kvalitet, og sørg for at sushirisen er tilberedt riktig slik at den får riktig konsistens. Og sist men ikke minst er det viktig med god håndhygiene og at utstyret du benytter er rent.

Når jeg lager sushi lager jeg ofte tre sorter - maki, nigiri og sashimi, som fylles og toppes etter familiens preferanser. Prøv det du også, og lag sushi etter din smak!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

SUSHIRIS & MARINADE

500 g sushiris
7 dl vann
1 dl riseddik
1 ts salt

FYLL/TOPPING

300-400 g laksefilet
100 g reker , ferdig renset
wasabi
1 mango , i strimler
1 avokado , i strimler
1 agurk , i strimler
chilimajones
1 pakke noriark
bambusmatte

TILBEHØR

1 flaske sushi soyasaus
1-2 ss sesamfrø , hvite og/eller sorte
1 glass syltet ingefær
edamamebønner (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

SUSHIRISEN

Begynn med risen et par timer før du skal begynne å lage sushien. Ha sushiris og kaldt vann i en kjele og kok opp. La det koke under lokk i 10 minutter. Slå av varmen og la risen hvile på koketoppen i 15 minutter, fremdeles med lokket på (viktig at du beholder lokket på).

Sushirisen skal deretter marineres. Ha riseddik og salt i en liten kjele og varm opp mot kokepunktet. Fordel risen i en vid bolle og drypp marinaden over. Vend det forsiktig sammen. Når du jobber med sushiris er det viktig at du ikke rører for hardt i risen, slik at du ikke «moser» den. Risen skal være klebrig. Legg et fuktig klede over risbollen og la den stå på kjøkkenbenken til risen er romtemperert og klar til bruk.

Finn frem en liten bolle med vann tilsatt litt riseddik, slik at du kan fukte hendene mens du lager sushien.

Sushi - maki, nigiri og sashimi

SJØMAT

Når du skal lage sushi er det viktig at du benytter fersk sjømat av god kvalitet. I dette innlegget har jeg brukt laksefilet og reker. Laks som skal nytes rå skal i utgangspunktet fryses i minst 24 timer før den skal tilberedes, men norsk oppdrettslaks (som Salma, Frøya og andre vakuumpakkede fileter) kan benyttes direkte fra pakken. Laksen skjæres opp ulikt i de forskjellige sushibitene, se nedenfor. Istedet for laks kan du selvsagt benytte annen sjømat, som for eksempel torsk, kveite, tunfisk, reker/scampi og kamskjell.

Beregn ca. 500 gram (ukokt) sushiris og ca. 400 gram sjømat til 4 porsjoner.

MAKI

Maki lages av noriark (som er laget av tang og kan spises). Du trenger også en bambusmatte som gjør det enklere å rulle sammen makien. Kle bambusmatten med litt plastfolie for hygienen sin skyld, og legg noriarket oppå med den ruglete siden opp.

Skjær jevne strimler av laksefileten (ca. 1 cm brede) som er omtrent like lange som noriarket. Skjær opp grønnsakene som angitt. I makirullene har jeg her også benyttet mango, agurk og avokado. Fyll makiene med det du ønsker av grønnsaker, frukt og sjømat. Du kan også fylle dem med kjøtt, eller lage dem vegetarisk, hvis du heller foretrekker det. Tenk både smak og farge når du velger hva du putter i de ulike rullene.

Sushi - maki, nigiri og sashimi

Bruk hendene og fordel et jevnt lag med sushiris utover hele noriarket, med unntak av ca. 5 cm i overkant. Klem risen forsiktig fast (viktig). Pass på at du jevnlig dypper fingrene i vannbollen, for da blir risen lettere å fordele jevnt utover. Fordel deretter laks/reker, grønnsaker og eventuelt litt chilimajones oppå risen (se bilde), og rull det sammen til en fast rull ved hjelp av bambusmatten. Ta litt vann på fingrene, og smør det langs kanten på noriarket slik at det limer seg sammen i skjøten.

Sushi - maki, nigiri og sashimi

Rett før servering skjærer du rullene i 8-10 jevnstore biter.

Sushi - maki, nigiri og sashimi

NIGIRI

Skjær opp laksen i 2-3 mm skiver på skrå, mot trevlene i fiskekjøttet.

Ta ca. 1 ss sushiris og lag en avlang bit formet som et riskorn. Ha litt wasabi under en lakseskive og legg denne over risen. Klem forsiktig langs sidene og på toppen slik at sjømaten og risen fester seg til hverandre. Her er kunsten å klemme akkurat passe, slik at risen holder seg samlet. Plasser nigirien på en tallerken med sjømaten opp. Dryss gjerne over sorte og/eller hvite sesamfrø ved servering.

Sushi - maki, nigiri og sashimi

SASHIMI

Av resten av laksen pleier jeg å lage sashimi, slik at jeg får brukt opp alle rester. Skjær skiver av laksefileten og anrett på et rent fat. Fordel gjerne sesamfrø og finsnittet vårløk over, og server sammen med soyasaus eller ponzusaus.

Sushi - maki, nigiri og sashimi

SERVERING

Oppbevar sushien i kjøleskapet frem til ca. 30 minutter før du skal servere den. Server sushien romtemperert sammen med soyasaus, wasabi og syltet ingefær. Wasabien tilsettes gjerne i soyasausen for å gjøre den sterkere, og ingefæren spises mellom hver bit for å rense ganen og klargjøre smaksløkene for en ny sushibit.

Hjemmelaget sushi bør nytes samme dag som den er laget.

Sushi - maki, nigiri og sashimi

TIPS

  • Når du skal lage sushi er ferske og gode råvarer alfa og omega, i tillegg til god hygiene. På Matportalen finner du informasjon om hva slags sjømat som kan benyttes som den er, og hva som må fryses ned først, les mer her. Følger du disse rådene kan du trygt lage og nyte sushi hjemme på ditt eget kjøkken.
  • Beregn ca. 500 gram (ukokt) sushiris og ca. 400 gram sjømat til 4 porsjoner.
  • Alle sushioppskriftene på bloggen finner du samlet her.

Sushi - maki, nigiri og sashimi

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei, denne oppskriften er flott, men det er litt mye eddik i marinaden, så foreslår 1 dl og 0,5 dl vann i stedet.

    1. Har du testet den med Saitakus riseddik? Den er nemlig mildere enn annen riseddik og er også tilsatt litt sukker. Mengdene i oppskriften er hentet fra leverandørens anbefalinger, men det er selvsagt ikke noe i veien for å erstatte noe av eddiken med litt vann.

    1. Jeg har den sammen med sjømat og grønnsaker, slik det står i oppskriften. Du ser det imidlertid ikke på bildet da majonesen ligger under grønnsakene.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste