I dag kan jeg friste med en smakfull gryterett hvor kyllingen får selskap av klassiske marokkanske krydder som ingefær, spisskummen, paprika, koriander og gurkemeie. Det er ikke hett, men jeg kan garantere mange gode smaker!
Ingredienser
GRYTERETTEN
4 | kyllinglår eller 8-12 kyllingklubber |
nøytral olje til steking | |
2 | rødløk , i smale båter |
3 fedd | hvitløk , finhakket |
1/2 - 1 | rød chili , finhakket |
2 ts | fersk ingefær , finrevet |
1 ss | tomatpuré |
400 g | hermetiske tomater , hakkede |
3-4 | gulrøtter , i skiver |
300 g | kikerter (ferdig kokte) |
8 | aprikoser (tørket) |
2 dl | kyllingkraft eller utblandet fond/buljong |
1 | kanelstang |
1/2 ts | honning (smak til) |
1/2 (økologisk) | sitron , skall og saft |
KRYDDERBLANDINGEN
1 1/2 ts | malt spisskummen |
1 ts | malt koriander |
1/2 ts | malt nellik |
1/2 ts | malt paprika |
1/2 ts | gurkemeie |
1/2 ts | flaksalt |
1/4 - 1/2 ts | kajennepepper |
2 ss | hvetemel |
TILBEHØR
1 neve | mandler , grovt hakket |
frisk koriander og/eller mynte | |
4 porsjoner | couscous |
4 | pita eller annet brød |
SLIK GJØR DU
Del kyllinglårene i to, i leddet mellom overlåret og «kyllingklubben» (eller bruk kun «kyllingklubber»). Du kan også benytte kyllingfileter (del dem i to), men kyllinglår gir et saftigere resultat. Mål opp (bruk måleskje) og bland sammen krydder, salt og hvetemel til krydderblandingen. Krydre kyllinglårene med ca. halvparten av krydderblandingen og stek dem i to omganger i litt nøytral olje. Legg til side.
Sett stekeovnen på 150 grader (over- og undervarme).
Skjær opp grønnsakene som angitt. Finn frem en gryte og stek løken i nøytral olje, til den er blank og myk. La hvitløk, chili og ingefær få steke med det siste minuttet. Tilsett deretter tomatpure, resten av krydderblandingen og la det surre med i ca. 1 minutt, før du tilsetter hermetiske tomater, gulrøtter, aprikos, kyllingkraft og kanelstang. Skyll kikertene under rennende vann og tilsett i gryta. Gi det hele et oppkok, og smak til med honning og eventuelt mer salt og pepper om nødvendig. Fordel kyllinglårene i grønnsaksblandingen, sett på lokk og sett gryta på nederste rille i stekeovnen. La gryteretten kose seg i stekeovnen i ca. 1 time, til kyllingen er gjennomkokt og løsner fra bena. (Du kan også la den koke ferdig på platetoppen, hvis du heller ønsker det.)
Kok couscous etter anvisningen på pakken. Ris eller poteter smaker også godt som tilbehør til denne retten, hvis du heller foretrekker det.
Smak til kyllinggryten med revet sitronskall og litt sitronsaft, og gi retten et dryss av hakkede mandler og friske urter. Server med couscous og pita som tilbehør.
VELBEKOMME!
I denne retten, kan man bruke ferdiggrillet kyllinglår eller bør man ha ferske kyllinglår?