Gode råvarer er det beste utgangspunktet for et godt resultat. Her er kylling et godt eksempel. Stange- og Livèchekylling har for eksempel fått tid til å vokse seg store, og rom til å bruse med fjærene. Resultatet er mye kjøtt med mye smak og førsteklasses kvalitet. Du vil garantert smake forskjellen. I alle fall hvis den blir tilberedt ordentlig, og her er steketermometer avgjørende for et godt resultat. Da har du full kontroll!

Som tilbehør til denne retten serverte jeg ovnsbakte poteter og grønnsaker, hvor alt tilberedes i en og samme langpanne. Det krever litt logistikk, men hvis du følger beskrivelsen nedenfor er alt ferdig omtrent samtidig. Og den deilige sausen er en oppskrift som jeg har brukt i mange, mange år.

Ingredienser

Kyllingen

1-2 kyllingbryst med skinn (Stange- eller Livèchekylling) 
olivenolje
smør
salt og pepper

Ovnsbakte grønnsaker

3-4 poteter , delt i to
olivenolje
1 rødløk , i båter
1/2 squash , i store biter
1 rød paprika , i store biter

Fløtesaus

2 sjalottløk , finhakket
2 ss smør , gjerne usaltet hvis du har
1/2-1 dl hvitvin (kan erstattes med kyllingkraft)
2-2 1/2 dl kyllingkraft
1 dl fløte
salt og pepper
friske urter

SLIK GJØR DU

Fordel de halve potetene på et bakepapirkledt stekebrett. Ringle over litt olivenolje og krydre med salt og pepper. La potetene steke midt i ovnen ved 200 grader i totalt ca. 45 minutter, til potetene er møre og såvidt har fått litt farge. Snu på potetene underveis.

Når du har satt potetene i ovnen står kyllingen for tur. Stek brystet med skinnsiden ned i en blanding av smør og en nøytral olje (for eksempel solsikkeolje). Stekes på middels varme til skinnet er gyldent og sprøtt. Snu kyllingen og stek lett på kjøttsiden også. Krydre med salt og pepper. Stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen av kyllingbrystet og legg kyllingen i ovnen med skinnsiden opp sammen med potetene (som har stekt i 10-15 minutter). Kyllingen er ferdig når den har en kjernetemperatur på 67 grader (etter ca. 15 minutter, avhengig av størrelse på kyllingbrystet og stekeegenskapene til ovnen din). Den ferdigstekte kyllingen skal hvile i 10-15 minutter før du kan skjære den opp i skiver.

Omtrent 25 minutter før potetene og kyllingen er ferdig fordeler du løk, paprika og squash på stekebrettet, slik at alt stekes sammen. Grønnsakene er ferdige etter 20-25 minutter.

Mens kyllingen og grønnsakene koser seg i ovnen kan du lage fløtesausen. Fres sjalottløken i smøret, til den blir blank og myk, men uten at den tar farge. Tilsett hvitvinen og la det nesten koke inn. Tilsett deretter kyllingkraften og kok inn til ca. halvparten. Ha i fløte, smak til med salt og pepper, og la sausen småkoke i noen minutter. Rett før servering tilsettes friske urter.

Server kyllingen, sammen med de ovnsbakte potetene og grønnsakene, og den deilige fløtesausen. Sett resten av fløtesausen på bordet.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. HeiTrine : 0 ) Denne type kylling – Stange Liveche, er den å kjøpe i alle matvarebutikker?

  1. Stange- og Livechekylling er dessverre kun tilgjengelig i velassorterte dagligvarebutikker. Spør gjerne din lokale butikk om de kan ta inn produktet, jo flere som spør jo større er sannsynligheten for at produktene blir tilgjengelig i flere butikker. 🙂

 2. Härligt enkelt och gott recept! Instämmer verkligen vad gäller goda råvaror! Här i Sverige använder jag gärna majskycklingen som smakar så mycket bättre än “vanlig” kyckling! Hälsar Katinkas Kitchen

 3. Hei!
  Lager du kyllingkraften på forhånd? Eller har du noen enkle tips?
  Jeg synes det er fryktelig lenge at kyllingskrog skal ligge så lenge å koke med vann bare for å ha litt i en saus?

  1. Jeg pleier som regel å “jukse” med buljongterninger, fond eller ferdig kraft på boks. En sjelden gang koker jeg kraften selv, men det er som regel til spesielle anledninger.

 4. trengte sårt et tips til middag i dag, men hadde ikke alt som skulle til for mange av oppskriftenene dine, men fant på å lage en billig versjon av denne…som ble en riktig så god søndagsmiddag her i huset !
  kanskje kan det være et tips til de som ikke får tak i slik spesial kylling. Jeg brukte first price kyllingfileter, så brukte jeg hvitvinseddik blandet i vann som erstatning for vitvin, kyllingbuljong terning i stedet for flott kraft en og 1 dl rømme i stedet for fløte. Flott å kunne bruke bloggen din som inspirasjon igjen og igjen… håper du ikke føler jeg ødela oppskriften din.

 5. Denne retten har jeg laget mange ganger. Og jeg må si at den sausen er alldeles nyydelig! 🙂 Og i kombinasjon av de deilige ovnsbakte grønnsakene og en saftig stekt kyllingfilet er dette en fullverdig, smakfull middagsrett jeg varmt anbefaler andre å prøve!

 6. Brukte sausen på min eksamen og fikk en meget bra komentar. Eneste jeg reagerte på er at du bruker buljong terninger når du bare trenger 1-1 1/2 times tid til å lage kraft som du kan fryse ned i porsjons bokser. Men sausen var god.

 7. Hei! Hvor mange porsjoner er denne beregnet til? Og jeg har ikke hvitvin. skal jeg da bruke 3dl kylling/hønsekraft? Kan jeg bruke vanlig gul løk istedenfor charlottløk?

 8. Hei.
  Skal det ikke være mel i denne fløtesausen ? Gleder meg til å prøve oppskriften i helgen. Tusen takk for fine oppskrifter. Ha en fin dag videre. Hilsen Trine 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Min Handleliste